|
|
Patlıcan Turşusu |
|
fotocan
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.05.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc142601
Gönderme Tarihi: 09.May.2019
720 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilogram küçük turşuluk patlıcan
1 adet küçük baş lahana
1 adet havuç
3 adet kırmızı salçalık biber
10-15 dal kereviz
1 demet maydanoz
1 su bardağı sirke
1 baş sarımsak
1 çay kaşığı şeker
3-4 adet defne yaprağı
Patlıcanları yıkayıp sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak bıçağın ucu ile uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün. Kaynar tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlama işlemi bitince bir kabın içine üst üste koyup, üzerine bir ağırlık oturtarak acı suyunun gitmesi için 3-4 saat bekletin.
Bu arada lahana, biber, maydanoz, sarımsak ve kereviz yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın. Havucu da temizleyip küçük küpler halinde doğrayın. Doğradığınız bütün malzemeyi karıştırın ve acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına doldurup, kereviz sapı ile sarın ve kavanoza yerleştirin.
Turşunun suyunu hazırlamak için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın ve bu suya her litresine 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip bu suyu kaynatın ve soğumaya bırakın. Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyin. Turşunun üzerini örtecek şekilde suyu dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 1 ay bekletin.
|
PATLICAN TURŞUSU (sirkeden) |
|
ayşe diye biri
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.09.2010
Mesajlar: 24 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc56240
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2010
2,150 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mevsiminde satılan turşuluk patlıcanlardan istenilen kadar alınmalı. Arzu edilen büyüklükte kesmeli ve sıcak suda haşlamalıdır. Yumuşaymca çıkarıp bir tepsi üzerine dizmelidir. Üzerine ağır şeyler koyup, bir gece bu vaziyette sulan akıncaya kadar bırakmalıdır.
Bir kaç baş sarımsağı, diş diş ayırmalı ve zarlarını çıkarmalıdır, taze kırmızı biber ve haşlanmış kereviz yapraklarını ince ince doğrayıp, hepsini bir araya karıştırmalıdır.
Patlıcanları yarıp, bu hazırlanmış turşu içini de içlerine yerleştirdikten sonra, kerevizin haşlanmış uzun saplariyle de patlıcanları sarmalı veya bunları, şişedeki patlıcan istiflerinin aralarına sermelidir.
Tuz ile karışık sirkeyi de, bilinen tertip üzere koyduktan ve biraz müddet geçip, sirkesini de değiştirdikten sonra, uzun zaman saklanabilecek, meraklı ve tam tertip bir turşu elde edilir. Yine turşuluk patlıcanlarla, basit ve sadesi de olur.
|
Patlıcan Turşusu |
|
fulya uzel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.10.2008
Mesajlar: 39 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc27939
Gönderme Tarihi: 10.Ekm.2008
2,372 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler:
2 kg. patlıcan
2 adet havuç
10 adet kereviz sapı ve yaprağı
1 adet kök kereviz
15 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber
1 lt. sirke
1 kahve fincanı tuz
Yapılışı:
Turşuluk küçük, çekirdeksiz patlıcanları sıcak suya atarak iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sudan çıkardığınız patlıcanların suyunu süzerek bir tepsiye koyun. Patlıcanların üzerine küçük bir tepsiyle örtün ve bu tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyarak bastırılır (mesela su dolu bir tencere olabilir). Böylece acı suların çıkmasını sağlayın. Bu durumda bütün bir gece ve gündüz bırakılır. Ertesi gün, patlıcanların uzunlamasına karınları yarın. Bu arada patlıcanlara dolduracağınız iç hazırlanmış Olmalıdır. Sarımsakları dövün, kereviz yapraklarını kıyın, kök kerevizi soyup haşlayın. Haşlanmış kök kerevizi küçük küçük kıyın ve hepsini birden pulbiberle karıştırın. Hamur haline getirdiğiniz içi patlıcanlara doldurun. Kereviz saplarını ince ince bölerek ip haline getirin, ip haline getirdiğiniz kereviz saplarıyla patlıcanları sarın. Dolma patlıcanları kavanova yerleştirin. Aralarına havuç dilimlerini sıkıştırın. Üzerine ağırlık koyup, tuzla sirkeyi karıştırarak dökün ve kapağını kapatın. Gün aşırı suyunu savurarak ekşimeye bırakın. Haftada bir sirkesini değiştirirseniz, bir yıl süreyle bu turşuyu saklayabilirsiniz.
|
PATLICAN TURŞUSU |
|
Elvin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.12.2007
Mesajlar: 37 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc20106
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2007
2,476 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
10 küçük patlıcan
2 limonun suyu
2 demet dereotu
1 kg beyaz lahana
4 çorba kaşığı pul kırmızıbiber
1 baş sarımsak (dövülmüş)
10 su bardağı su
1/4 su bardağı sıvı yağ
5 su bardağı sirke
HAZIRLANIŞI
Patlıcanların saplarını ayıklayıp ortadan hafifçe yarın ,lahanayı ince ince doğrayın.
Büyük bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup, harlı ateşe oturtun.
Su kaynayınca ateşi hafifçe kısıp, limon suyunu ekleyerek birkaç kez karıştırdıktan sonra, patlıcanları ilave ederek 3 dakika kadar haşlayın .Bir kepçeyle patlıcanları tencereden alıp, bir kenara bırakın. Tencereye 2-3 su bardağı daha su katıp, yeniden ateşe koyup kaynatın . Bu kez lahanaları da ilave edip 3 dakika kadar beraberce haşladıktan sonra tencereyi ateşten alın. Lahanaları da tencereden bir kepçe yardımıyla çıkarın ancak haşlanmış suyu dökmeyip muhafaza edin. Lahanarı ve patlıcanları soğumaya bırakın. Iyice soğuduklarında lahanaları bir kaseye koyup, kıyılmış dereotu, kırmızı pul biber ve sarımsağı döverek karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı patlıcanların içine doldurup, her patlıcanı ince bir sicimle bağlayın. Doldurulmuş patlıcanları bir cam kavanoza yerleştirin.
Büyük bir tencereye su ve sirke koyup, orta ateşe koyun. Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, yağı ekleyerek bir kenarda ılınmaya bırakın.
Karışım ılınınca kavanozda patlıcanların üstüne boca edip; dereotu saplarını serpiştiriniz.
Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin ve nemsiz bir ortamda bir ay kadar beklettikten sonra, turşunuzu servis yapın.
|
Patlıcan Turşusu (sirkeden) |
|
neyzen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.10.2006
Mesajlar: 169
|
Kısa URL: https://ml.md/lc8219
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2006
2,404 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kilo patlıcan
250 adet sarımsak
6 demet kereviz yaprağı
1 kilo havuç
2.5 kilo sirke
3 demet maydanoz
3 adet kırmızı arnavut biberi
Yeteri kadar tuz
Temizlenmiş turşuluk küçük patlıcanlar bol suda yarı pişmiş haşlanarak süzgüye çıkarılır. Üzerine ağır bir taş bastırılır. Sabaha kadar patbcanın acı suyu çıkar. Sarmısak, ince kıyılmış kerevizin sapları ayrılır, yapraklan kıyılır, havuç, maydanoz, kırmızıbiber kıyılıp tuzlanır. Kavanoza yerleştirilir; üzerine tuz, sirke, kabuğu çıkmış, kesilmiş limon ve üzerine ağır bir taş konur. Birkaç gün sonra tuzuna bakılır, gereği kadar konur. On beş gün sonra yenir.
|
|
Patlıcan Turşusu (sirkeden) Tarifleri Kurutma Tarifleri
|
|