|
Patlıcanlı Kebap (Şanlıurfa) |
|
bücür
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.10.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc28850
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2008
4,155 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet iri kemer patlıcan
1 kg yağlı kuzu eti
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Garnitür için:
Kırmızı biber
Domates
Kuzu eti zırhla çekilerek kıyma haline getirilir. Üzerine tuz, biber eklenir ve yoğrulur. Palıcanlar kabuklu olarak, enine 4 parçaya kesilir. Özel kalın, kare şişe önce patlıcan saplanır. Ardından yarım portakal kadar et saplanır. En son patlıcanla tamamlanır. Her şişe en fazla 4 parça patlıcan ve 3 parça et saplanır. Mangal ateşinde pişirilir. Közlenmiş biber ve domates eşliğinde servise sunulur.
ML® Patlıcan Kebabı (Sivas Usulü) için tıklayın
|
Patlıcanlı Kebap (Şanlıurfa) |
|
Didar Şen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.08.2011
Mesajlar: 54 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc67274
Gönderme Tarihi: 25.Ağu.2011
2,790 defa indirildi / yazdırıldı
|
1.5. kg. (5-6 tane uzun, iri kemer patlıcanı)
1 kg. az yağlı kıyma
5-6 adet domates
5-6 adet yeşil biber
Karabiber, tuz
Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra 2.5-3 cm. uzunluğunda enine kesilir. Bu arada kıyma; tuz ve karabiber ile iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Şişlere bir patlıcan, bir top yuvarlanmış kıyma saplanır, elle biraz yassılaştırılır. Domatesler ve biber ayrı ayrı şişlere geçirilir. Şişlere saplanmış patlıcan, biber ve domatesler alevsiz orta harlı mangal ateşinde çevrile çevrile pişirilir. Pişirilen patlıcanlar sırası bozulmamak kaydıyla düzgün bir şekilde tepsiye çıkartılır. Üzerine pişmiş domates ve biber yerleştirilir ve ağzı bir kapakla kapatılarak ateş üzerinde demlendirilir. 5-10 dakika sonra pide ekmekle servis yapılır.
|
Patlıcanlı Kebap (Şanlıurfa) |
|
garibim
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2016
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara-Altındağ |
Kısa URL: https://ml.md/lc126870
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2017
1,179 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Patlıcan - 150 gr.
Yağlı zırh ile çekilmiş kıyma - 120 gr.
Tuz - 3 gr.
Yağlı zırh ile çekilen kıyma, tuz eklenerek iyicene yoğrulur. Şişe önce dört eşit parçaya bölünen patlıcanın baş tarafı saplanır. Sonra kıymadan alınan ceviz büyüklüğünde parça küçük top haline getirilerek şişe saplanır. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar alevsiz mangalda yavaş yavaş pişirilir. Üzerine elle nar suyu ya da su serpilerek kapalı bir kapta dinlendirilir. Şanlıurfa ağzında balcanlı kebap olarak da söylenen patlıcanlı kebap közlenmiş isot, kuru soğan, ayran veya nar suyu eşliğinde servis edilir.
|
Patlıcanlı Kebap (Şanlıurfa) |
|
nuri şenbülbül
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.12.2017
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130179
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2017
928 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
1 kg yağlı zırhla çekilmiş kıyma et
2,5 kg uzun boylu iri patlıcan
2 tatlı kaşığı tuz
İri çekilmiş kıymanın içine iki kaşık tuz ilave edilerek iyice yoğrulur.patlıcanlar yıkanır yeşil başları kesilerek enlemesine dört eşit parçaya bölünür. Şişe önce patlıcanın baş tarafı saplanır, kıymadan bir ceviz büyüklüğünde alınıp elde iyice toparlanıp şişe saplanır. Her şişe bir patlıcan bir et olarak dört patlıcan üç et olacak şekilde saplanır. Kömür yakılır, mangala iyice yayılır, alev geçtikten sonra şişler mangalın üzerine dizilir. Çevire çevire yandırmadan patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir ve servis tabağına alınır üzerine elle su (sonbaharda taze sıkılmış nar suyu) tanelenir ve ağzı bir kapakla kapatılarak terletilip dinlendirilir. Kuru soğan, közlenmiş kırmızı isot ve ayranla - sonbaharda taze sıkılmış mayhoş nar suyu eşliğinde- dürüm yapılarak yenilir. Yaz sonu ve sonbahar başlarında gerçek lezzetiyle yenilir.
Not: Urfa ağzında balcanlı kebap şeklinde söylenir. Kebap, Arapça ateşte susuz pişirilen etlere denilir.
|
Balcanlı Kebap (Şanlıurfa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc139573
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2019
759 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg yağlı et (koyun veya kuzu)
10 adet (3 kg) eğri olmayan düzgün, iri ve uzun patlıcan
2 tatlı kaşığı tuz
Mangal, kömür ve kebap Şişleri
Et parça olarak alınır ve zırhla çekilir, kıyma haline getirilir. Aslı böyledir. Ancak buna imkân bulunamazsa iri diş kıyma et alınmalıdır. Patlıcanların baş kısmı 1 santim kadar kesilir ve başka amaçla kullanılır, kurutulur veya atılır. Geri kalan kısmı silindir şeklinde, 4 veya 5 parçaya bölünür. Tuz kıymaya serpilerek iyice karıştırılır. Eğer mümkünse kıyma önceden tuzlanarak yarım veya bir gün buzdolabında dinlendirilir. Bir dilim patlıcan alınır ve tam ortasından kebap şişine saplanır. Şki ceviz kadar kıyma alınır, elle yuvarlak şekil verilir. Patlıcan dilimine yapışacak şekilde aynı şişe saplanır. Böylece patlıcan, bir et olmak üzere patlıcan ve etler şişe saplanır. Her şişte 4 dilim patlıcan, 3 tike et veya 5 dilime bölünmüşse 5 dilim patlıcan, 4 tike et bulunur. Şişler saplandıktan sonra mangalda yakılan kömür ateşi üzerine konur. Alt yüzü pişince çevrilerek dört tarafı iyice pişirilir. Pişirme sırasında patlıcanların kabukları yanarak siyahlaşır. Pişen şişler ateşten alınır ve çekilerek kebaplar bir tepsiye dizilir. Üzerine hafifçe su serpilerek tepsi bir kapakla kapatılır. 15-20 dakika dinlendirilir. Bu dinlendirme işine "tenge yatırmak" veya "tere yatırmak" denir. Sonra servis yapılır.
Not: Yanında pişmiş (közlenmiş) biber, kuru soğan ve ayran bulundurulur. Yerken patlıcanın yanmış kabuğu soyulur, et, soğan ve biberle beraber, üzerine tuz ekilerek dürüm yapılır. Yanında nar suyu içilir veya bostana ile yenir.
|
Balcanlı Kebap (Şanlıurfa) |
|
gezdirici
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.01.2019
Mesajlar: 21 Şehir: Tunus |
Kısa URL: https://ml.md/lc139572
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2019
592 defa indirildi / yazdırıldı
|
7-8 adet uzun patlıcan
1 kg orta yağlı koyun kıyması
1 kg odun kömürü
1 tatlı kaşığı tuz
Patlıcanlar yıkanır ve üç parmak arayla yuvarlak yuvarlak dilimlenir.
Ayrı tarafta et bir kaba alınır, içerisine tuz konulup yoğrulur.
Kebap şişine bir patlıcan bir et (etler cevizden az büyükce ve dört patlıcan üç et olacak şekilde) saplanır.
Kayılmış mangala şişler sıra ile dizilir birinci tarafı pişince şişler çevrilip her tarafının iyi pişmesi sağlanır.
Şişler ateşten alınır ve bir kaba bir hamlede çekilir. Bu, kebabın şeklinin bozulmaması için yapılır.
Üzerine çok az su serpilir, üstü kapatılarak bir süre bekletilir. Bu şekilde patlıcanların suyuda süzülür.
Kebaplar, sıcakken servis yapılır.
Not: Su serpilmesinin nedeni patlıcanın kabuğunun kolay soyulmasını sağlamaktır. Patlıcanlı kebap közde pişirilmiş taze acı isot, bostana ve ayranla ikram edilir.
|
Patlıcanlı Kebap (Şanlıurfa) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176236
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2024
174 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. orta yağlı koyun kıyması
1 kg. patlıcan
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Pul biber
Kekik
Kuru nane
2 adet köy biberi
1 adet büyük boy domates
Kıyma ve baharatları iyice yoğuruyoruz. Patlıcanları alacalı soyuyoruz ve halka halka kesiyoruz. Tuzlu suya atıp acısının çıkmasını sağlıyoruz. Bir patlıcan halkası, bir parça köfte şeklinde yuvarlak tepsiye arka arkaya diziyoruz. Aralarına köy biberi serpiyoruz. Ortaya dörde bölünmüş domatesi koyuyoruz. Üzerini folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.
|
|