Kısa URL: https://ml.md/lc35460
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2009
2,261 defa indirildi / yazdırıldı
Malzemesi (4 kişilik):
4 orta boy ayva
250 g orta yağlı kıyma
10 g tereyağı
1 limonun suyu
1 büyük soğan
Yarım kahve fincanı az haşlanmış pirinç
1 çay bardağı pekmez
1 su bardağı sıcak su
Yarım çorba kaşığı kişniş
Tuz
Hazırlanışı:
Ayvaları yıkayın. Üstlerinden bir miktar kesip sebze oyacağı ile içlerini çıkarın. Alt kısımlarından bir parça kesip düzleştirin ve limonlu suda bekletin. Pirinci bol suyla yıkayıp süzün. Soğanı soyup küp şeklinde doğrayın. Bir tencerede soğanı kıymayla birlikte kavurun. Pirinç, kişniş ve tuzu ekleyip karıştırın. Hazırladığınız iç malzemesini ayvalara paylaştırın. Yayvan bir tencereye dizip sıcak suyu ilave edin. Her ayvanın üzerine fındık büyüklüğünde tereyağı koyun. Kısık ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pekmezi ekleyip 5 dakika daha pişirin. Servis tabaklarına paylaştırıp sıcak olarak servis edin.
3 orta boy ayva
1 çay kaşığı safran
400 g kuşbaşı kuzu eti
1 kahve fincanı buğday
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1.5 yemek kaşığı tereyağı
Pekmezli sos için
1 su bardağı pekmez
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
Üzeri için:
Kıyılmış maydanoz-dereotu karışımı
Ayvaların kabuğunu soyun. Ayvayı üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde enine kesin. Ortasındaki sert kısmı ve çekirdeklerini çıkartın. Ayvaları tencereye yerleştirin. Üzerini örtecek kadar safranlı su ilave edin. Ayvaları 15 dakika haşlayın. Buğdayları diri kıvamda haşlayın, kuş üzümlerini ılık suda bekletin. 2 1 yemek kaşığı tereyağını tavada eritip yeşil mercimek küçüklüğünde doğranmış etleri kavurun. Üzerine haşlanmış buğdayı, suda beklettiğiniz kuş üzümlerini, dolmalık fıstıkları, tuzu ve karabiberi ilave edin. 10 dakika daha kavurmaya devam edin. 3 Haşladığınız ayvaları bir fırın kabına yerleştirin. Ortasındaki boşluklara oda ısısında yumuşattığınız kalan yarım yemek kaşığı tereyağından sürün, tarçın serpin. Etli harcı da paylaştırın. 4 Ayrı bir sos tenceresine pekmezli sos malzemesini aktarın ve kaynatın. Kaynattığınız bu karışımı ayva dolmasının üzerine dökün. Fırın kabının üzerini yağlı kağıt ile kaplayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından alın, üzerine maydanoz-dereotu karışımından serpip sıcak sıcak servis yapın.