|
|
Perde Pilavı Hakkında |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105632
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2015
1,584 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Siirt’in bilinen yemekli toplantıları, ziyafetleri ve çeşitli törenlerinin vazgeçilmez yemeklerinin başında Perde Pilavı gelir.
Perde Pilavı Siirt yöresine ait çok eski Türk yemeklerindendir. Asıl vatanı Orta Asya’dır.
Yemeği oluşturan her malzeme ayrı bir mesaj ve anlam içerir.
Kayınvalide evine yeni gelen geline ev yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken “Kızım bu ev artık seninde evin, bu evin sırlarını, sorunlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi annen babana dahi belli etmemelisin” demek istemektedir.
Böylelikle valide pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ve korunmuşluğu ile bağdaştırır. Tıpkı gelinin yeni eve girerken eve, evliliğe bereket getirmesi için başından aşağı pirinç taneleri dökülmesi gibi pilavda kullanılan pirinç taneleri de bolluk ve bereketin simgesidir.
Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun, fıstıklar ise kız torun hasretini, kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil etmektedir.
Siirtli gelinlere karabiberin neyi temsil ettiği sorulduğunda cevap mizahidir: kaynana.
Perde Pilavında önceleri tavuk eti yerine horoz eti veya keklik eti de kullanılırmış.
Horoz eti evin reisi olan erkeği karşılarmış. Ancak zamanla evin reisi konusu tartışılır olunca Perde Pilavında horoz eti yerine tavuk eti de kullanılır olmuş.
Lezzet boyutu kadar kültürel anlamları da bulunan Perde Pilavı önemli bir düğün yemeğidir.
Perde pilavının malzemelerine bakınca, evlenen çifte lezzetle yapılan dolaylı bir temennide bulunduğu görürülür.
Çok özel misafirler, özellikle de gelinler için yapılan bu yemeğin pişirilmesi de anlamlı; Perde Pilavı külah şeklinde bir tencerede pişirilir.
Siirt geleneklerinde tencereye sıvanan yufka üzerinde kalp, ok ve kuş motifleri yapılmaktadır. Bu motiflerden kalp, aşk ve mutluluğu; ok, barış ve kardeşliği; kuş da özgürlük ve dürüstlüğü simgeler.
Perde Pilavı’nın bir diğer özelliği, yemeğe konan keklik etinin hilesiz yollardan avlanmasıdır.
|
Perde Pilavının Hikayesi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177035
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2024
103 defa indirildi / yazdırıldı
|
Siirt’in en güzel lezzetlerinden biri olan perde pilavı. Çok eski Türk yemeklerinden olan perde pilavı, her malzemesi ayrı bir mesaj ve anlam içermektedir. Kayınvalidenin evine gelen yeni geline el yapımı yufka ile kaplanmış bir pilav sunmuş. Bu ev artık senin de evin mesajını içerirmiş. Bu evin sırlarını, sorunlarını yaşadığın tüm olumsuzlukları kendi sorununmuş gibi saklamalısın ve belli etmemelisin demek istemiş. Böylelikle kayınvalide pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığını sağlarmış. Pilav için kullanılan pirinç tanelerinin de, yeni gelinin evine girerken başından aşağı dökülen pirinç tanelerinin bolluk ve bereketli getirdiğine inanılmasından kaynaklanırmış. Pilavın içerisinde kullanılan bademler erkek, dolamlık fıstıklar ise kız torunu simgelermiş. Kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil edermiş. Karabiberin anlamı ise çok manidardır. Karabiber kaynanayı temsil ederken, horuz eti ise evin erkeğini karşılarmış.
|
|
Perde Pilavı Hakkında Tarifleri Diğer Konular
|
|