|
|
Peynirli Puf Böreği |
|
altın file
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.02.2019
Mesajlar: 52 Şehir: Düzce |
Kısa URL: https://ml.md/lc151800
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2020
454 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı un
1 adet yumurta
1/2 su bardağı su
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
Börek içi için;
200 gram yağsız beyaz peynir veya lor peyniri
1/4 demet maydanoz
Kızartmak için;
2 su bardağı ayçiçeği yağı
Unu geniş bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını kaşık yardımıyla veya parmak uçlarınızı kullanarak açın, boşluğa da yumurtayı kırın.
Unun kenar kısımlarına elenmiş kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Yavaş yavaş su ekleyerek tüm malzemeyi toparlanana kadar yoğurma işlemini sürdürün.
Hamur çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır. Gerekirse azar azar un ekleyerek hamuru 8-10 dakika kadar daha yoğurun.
Kıvam alan hamurun üzerine temiz nemli bir mutfak bezi kapatın ve oda sıcaklığında 45-50 dakika kadar dinlendirin.
İç malzemeler için, yağsız beyaz peyniri rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Maydanoz yapraklarını ince ince kıyarak rendelenmiş peynirle harmanlayın.
Dinlenmiş hamuru ufak bezelere bölüp mutfak tezgahı üzerinde yuvarlayın. Hafifçe unlanmış tezgah üzerinde oklava ya da merdane yardımıyla olabildiğince ince açmaya özen gösterin. Hamurun ince olması böreklerin aynı zamanda çıtır çıtır olmasını sağlar.
Hamur ruleti ya da bir kalıp yardımıyla açtığınız hamurları üçgen şeklinde kesin. Tüm hamur bezeleri bitene kadar kesme işlemine devam edin.
Üçgen hamur parçalarının yarısını bir kenara ayırın. Kalan üçgenlerin orta kısmına hazırladığınız iç malzemeyi yerleştirin.
Üzerlerine birer adet üçgen hamur parçası kapatarak kenar kısımlarının üzerinden de hamur ruleti ya da çatal yardımıyla geçin. Bu sayede puf gibi olacaktır.
Derin bir tencerede ayçiçeği yağını kızdırın. Muska şekli kazandırdığınız puf böreklerini kızgın yağda renk alana kadar kızartın.
Kevgir yardımıyla kağıt havlu üzerine çıkartarak fazla yağını aldığınız börekleri ılık olarak servis edebilirsiniz. Börekleriniz soğuduğunda fırında beş dakika düşük ısıda ısıtmanızı tavsiye ederiz.
Not: Hamurların kenar kısımlarını dikkatli bir şekilde kapatın. Eğer buna dikkat etmezseniz, hamurlar kızarma esnasında puf gibi kabarmaz ve böreklerin içindeki malzemeler hamurun dışına çıkar. Hazırladığınız böreklerin üzerini kızartma işlemi öncesinde, hafif nemli bir bez ile kaplamayı unutmayın.
|
Peynirli Puf Böreği |
|
sınav
Aşçı
Kayıt: 19.08.2015
Mesajlar: 15 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc110796
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2015
1,415 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
2,5 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Biraz ılık su
İçi için:
150 gram beyaz peynir
6 dal maydanoz
50 gram kaşar peyniri
Kızartmak için sıvı yağ
Hamuru için gereken malzemeleri bir kabın içinde yoğurun. Hamuru yapın ve unlanmış zeminde açın. Bir bardakla hamuru yuvarlak şekilde kesin. Ortasına peynirli iç harcı koyup yarım daire şeklinde kapatın ve bol yağda kızartın.
|
Peynirli Puf Böreği |
|
yılgın
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.05.2014
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98396
Gönderme Tarihi: 20.May.2014
1,976 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
1 adet yumurta
2 su bardağı ayçiçek yağı
6 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı sirke
3 çorba kaşığı sıvı yağ, Un
Peynir, maydanoz.
Unu eleyiniz ve ortasını havuz gibi açınız. Yumurtayı, yoğurdu, kabartma tozunu ve sirkeyi katın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediniz.
Cevizden büyük bezeler yapın. 15 cm.lik yuvarlakları merdane ile açın.
Biraz sıvı yağ sürünüz. 5 adet yuvarlağı üst üste serin. Yufka büyüklüğünde açınız.
Harcı yerleştiriniz. Kapatmak için harcın önünde 4 cm pay bırakınız. Katlama payını harcın üzerinden aşırtıp kapatınız. Hamur keseceği (rulet) ile 4 cm lik payın sonundan yarım ay biçiminde kesiniz. Hamurun geri kalanına aynı işlemi uygulayınız.
Puf böreklerini un serpilmiş bir tepsiye yerleştiriniz.
Börekleri 23 dakika ayçiçek yağında kızartınız. Yağını süzdürerek servis yapınız.
|
Peynirli Puf Böreği |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc87822
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2013
1,699 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet çırpılmış yumurta
3 su bardağı rafine yağı
Hamuru için:
500 gram un
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 limonun suyu
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı rafine yağı
Hamuru yağlamak için:
200 gram suyu alınmış tereyağı (veya margarin)
Peynirli iç:
100 gr beyaz peynir (tuzsuz)
1 yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı maydanoz
1 tatlı kaşığı dereotu
1) Beyaz peyniri iyice ufaladıktan ya da çatalla ezdikten sonra yumurta sarısını, maydanozu ve dereotunu ekleyip iyice karıştırınız.
2) Unu mermerin üzerine eleyip, ortasını havuz gibi açınız. Yağlamak için gerekli olan margarin hariç, bütün malzemeyi ilâve edip, yoğurarak kuvvetlice top gibi bir hamur yapınız ve altına hafif un serpip üzerine ıslatılmış sıkılmış bir bez örterek 20 dakika dinlendiriniz.
3) Hamura hafif un serperek 50 santim çapında yuvarlak açınız ve üzerine yağı hafif ılık olarak döküp, ovucunuzun içiyle masaj yapar gibi iyice sürünüz.
4) Sonra hamuru, çevreden merkeze doğru 15'er santim kadar kesiniz. Bu durumda hamurun ortasında bir yemek tabağı kadar geniş ve kesilmemiş bir alan ile etrafında 6 parça kadar yarım üçgen hamur ortaya çıkar. Bu hamurlardan birini kesik hizası kıvrık olmak üzere ortadaki hamurun üzerine kapatınız. Diğerlerini de sırayla kapananların üzerine kapatıp bırakınız.
5) Elde ettiğiniz tabak gibi yuvarlak ve 6 kat üst üste hamurun üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez kapatıp 30 dakika bekletiniz.
6) Sonra merdane ile hafif un serperek mümkün olduğu kadar ince açınız (bir yemek bıçağı burnu veya sırtı kalınlığında). Böylelikle hamurunuz hazırlanmış olur.
7) Önünüzdeki uçtan başlamak üzere 5 santim katlama payı bırakınız. Enine 3'er santim arayla yarımşar ceviz büyüklüğünde beyaz peyniri diziniz.
8) Peynirin aralarına ve 4 santim önüne kapanacak hamurun yapışması için boydan boya yumurta sürünüz.
9) Katlama payı için bıraktığınız hamuru beyaz peynirin üzerinden aşırarak kapatınız. Yumurtaladığınız kısımların üzerlerine parmağınızla yapışması için hafifçe bastırınız.
10) Peynirin 4 santim önünden kapattığınız hamuru, ucu tırtıllı bir hamur keseceği (yoksa küçük bir tencere kapağı) ile kesiniz ve içi ortada bırakarak aralarından hafifçe çapraz vaziyette kesip biraz un serpilmiş bir tepsiye diziniz.
11) Diğerlerini aynı şekilde hazırladıktan sonra kızgın yağda 2-3 dakika altüst kızartıp yağsız olarak yağdan çıkararak servis yapınız.
|
Peynirli Puf Böreği |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc63959
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2011
2,317 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 tatlı kaşığı tereyağı
150 gr beyaz peynir
1 yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
500 gr börek hamuru
1 yumurtanın sarısı 50 gr (1/4 su bardağı) süt
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (230°C) getirip, ısıtınız. 1 tatlı kaşığı tereyağla geniş bir tepsiyi yağlayıp bir kenara bırakınız. Küçük bir kasede beyaz peyniri iyice ufaladıktan ya da çatalla ezdikten sonra, yumurta sarısını, maydanozu ve dereotunu ekleyip iyice karıştırınız. Kaseyi bir kenara bırakınız.
Hafifçe unlanmış bir tezgahta börek hamurunu 0,5 cm kalınlığında açınız. Keskin bir bıçakla, açtığınız hamuru 4 eşit kareye bölünüz. Peynirli harcı da 4 eşit parçaya bölüp, kaşıkla hamurların ortalarına yerleştiriniz.
Hamurları harcın üstüne üçgen biçiminde katlayınız. Parmak uçlarınızla kenarlarına bastırarak kapatınız. Börekleri, yağladığınız tepsiye döşeyip, tepsiyi bir kenara bırakınız. Küçük bir kasede yumurta sarısını ve sütü birlikte çırpınız. Bir fırçayla, süt-yumurta sarısı karışımını, böreklerin üstüne sürünüz.
Tepsiyi fırının orta katma sürüp 20-30 dakika, hamur kabarıp rengi altın sarısı olana kadar pişiriniz. Tepsiyi fırından alıp, börekleri ısıtümış bir servis tabağına çıkararak, servis ediniz.
|
Peynirli Puf Böreği |
|
Ayfer Demirtepe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.02.2009
Mesajlar: 33 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc42437
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2009
2,478 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
2 yumurta
4 dilim beyaz peynir
1 su bardağı zeytinyağı
3 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Unu eleyip ortasını havuz gibi açın. Tuz, yumurta sarısı ve bir kaşık yağ koyup hepsini birden karıştırın, ılık su ekleyerek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. İyice özleştirip düzenli bir rulo yaparak on dört parçaya kesin. Elinizle yuvarlak bezeler yapın. Nemli bez altında dinlenmeye bırakın. Diğer tarafta ayırdığınız 1,5 çorba kaşığı yağı eritip iyice soğuduktan sonra kaşıkla beyazlaşıncaya kadar çırpın. Dinlendirdiğiniz hamurları oklava ile bıçak sırtı inceliğinde açın. Üzerine eşit olarak yağ sürün. Diğer hamurları da aynı şekilde açtıktan sonra yedişer tane üst üste koyarak yağlayın. Unlanmış tepsi üzerinde nemli bir bez altında soğuk bir yerde 15 dakika bekletin. Sonra hafif unlanmış hamur tahtası üzerinde tekrar oklava ile bıçak sırtı inceliğinde açın. Peynirli içten iki parmak ara ile koyun. Hamurun kenarını üstüne kapatarak kesin. Bol zeytinyağında hafif pembe renkte kızartın.
|
Peynirli Puf Böreği |
|
perspektif
Aşçı
Kayıt: 27.03.2009
Mesajlar: 19 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc34838
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2009
2,556 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram un (5 kahve fincanı)
50 gram un (açmak için) (1 kahve fincanı)
20 gram sadeyağı, ya da margarin içine (1 çorba kaşığı)
45 gram sadeyağı, ya da tereyağı üstüne (2 1/2 çorba kaşığı
7 gram tuz (3/4 çorba kaşığı)
1 adet yumurta sarısı
İçi için:
200 gram beyaz peynir
1 yumurta akı
1/2 demet maydanoz
Kızartmak için:
275 gram rafine çiçekyağı, ya da margarin (1 1/4 bardak )
Hamur açılan tahtaya 300 gram un eledikten sonra, ortasını havuz gibi açmalı ve bu yere, 1 adet yumurta sarısı, 1 silme çorba kaşığı sadeyağ, ya da margarin, içme üç çeyrek çorba kaşığı tuz katılmış bir üç çeyrek kahve fincanı su katarak, hepsini karıştırmak ve yuğurmalı, orta sıkılıkta hamur yapmalı ve elde edilen hamuru 5 dakika yuğurarak özlendirdikten sonra üstüne nemli bir bez örterek yarım saat kadar dinlenmeye bırakmalıdır. (Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır).
Sonra hamuru, hafifçe unlanmış tahtaya koyarak, üstüne hafifçe un serpmeli, sonra hamurun üstüne merdane ile bastırmalı ve yuvarlamalı, aşağı yukarı bir tabak yuvarlaklığına gelinceye kadar açmalı, sonra da merdane ile açmış olduğumuz bu hamuru bir çok defalar oklavaya sararak, oklavaya sarılmış olduğu halde hamuru iki ucuna basmalı ve yuvarlamalı, sonra da oklvadan çıkararak başka ucundan tekrar sarmalı, hamuru 40 - 50 santim çapında, yâni ufak bir tepsi yuvarlaklığında büyütmelidir. (Hamuru her oklavaya sarışta hamurun daima başka bir ucundan daha doğrusu, açılmış kısma bakarak daha kalın taraflarını oklavaya sararak açmalıdır).
Hamurun açılması sona erince; küçük bir kaba iki buçuk çorba kaşığı sadeyağ, ya da margarin koyarak, fazla ısıtmadan eritmeli, sonra eritmiş olduğumuz bu yağı açmış olduğumuz hamurun üstüne avuçla bastırarak yedirircesina sürmeli bütün yağı hamurun her iki tarafına eşit bir şekilde sıvamalıdır.
Sonra üstüne yağ sıvamış olduğumuz hamurun, ortası aşağı yukarı bir tabak çapında yuvarlak kalmak üzere, hamurun büyüklüğüne göre kenarlarından 7 - 8 santim enliliğinde ve 8 - 10 santim uzunluğunda keserek hamurun etrafında yelpaze gibi yapraklar oluşturmalı, sonra da her yaprağı ortadaki yuvarlak kısmın üstüne hafifçe açarak birer birer kapatmalı, bütün yaprakları birbirlerinin üstüne katlamalı, hamuru bir tabak yuvarlaklığında katmerlemeli, sonra da katmerlenmiş bu hamuru, içi hafifçe unlanmış bir tabaöa yerleştirdikten sonra üstüne nemli bir bez örtülmüş olarak hamuıda hafif bir sertleşme oluşuncaya kadar serince bir yerde bir saat kadar dinlenmeye bırakmalıdır. (Yağın donmasiyle hamur sertçe bir durum alır).
Sertleşince, hamuru, tekrar üstü hafifçe unlanmış tahtaya koyarak aynen 2 nci maddede anlatıldığı gibi, önce merdane ile açmalı ve sonra da hamurun belli belirsiz altı, yâni hamur tahtası görünür bir inceliğe gelinceye kadar birçok defalar oklavaya sararak oklavaya sarılmış olduğu halde hamurun iki ucuna basmak ve yuvarlamak, sonra da oklavadan çıkararak başka bir ucundan tekrar sarmalı, hamuru büyütmelidir. (Yapışmaması için, hamuru her oklavaya sarışta üstünü hafifçe unlamalıdır).
Sonra, açmış ve büyütmüş olduğumuz hamuru baş kısmından iki parmak ilerisine ve bir buçuk parmak ara ile; çatalla ezilmiş ve içine 1 yumurta akı ve kıyılmış yarım demet maydanoz katılmış 200 gram beyaz peynirli içden yarımşar çorba kaşığı hesabiyle küme şeklinde sıraladıktan sonra hamurun baştaki iki parmak uçlarını peynirlerin üstlerine çevirmeli ve sonra da hamur kesen tırtılla keserek orta büyüklükte börekler oluşturmalıdır.
Diğer taraftan bir tavaya bir, bir çeyrek bardak margarin, ya da rafine çiçekyağı koyarak, yağı iyice kızdırmalı, sonra kızdırılmış bu yağa, hazırlamış olduğumuz börekleri, üçer dörder atarak, börekler kabarıp da bir tarafları kızardıktan sonra diğer taraflarını çevirmeli ve kızartmalı, her tavaya atmış olduğumuz börekleri aşağı yukarı 3 - 4 dakika arasında pişirmeli ve delikli kepçe ile tavadan tabağa alarak, diğer parti börekleri yağa atarak bütün börekleri böylece pişirmeli ve servis yapmalıdır.
Not: Börekleri tavaya atınca, ateşi hafifçe azaltmalı, börekler hafif kabarır bir hal alıncaya dek kendi halinde pişmeye bırakmalıdır ve az kabardıktan sonra da kaşıkla tavadan kızgın yağ alarak börekleri üstlerine dökmeli, böreklerin iyice kabarmasını sağlamalıdır.
|
Peynirli Puf Böreği |
|
haticekorat
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.06.2008
Mesajlar: 26 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc24384
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2008
2,157 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi
5 çay fincanı un
1 çay fincanı ılık su
2 yumurta sarısı
2,5 su bardağı kızartmalık bitkisel yağ
İÇ İÇİN:
1,5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 çay bardağı rendelenmiş kaşarpeynir
1 yumurta sarısı
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
1/2 demet ince kıyılmış dereotu
Beyazpeyniri ılık suda 1-2 saat bekletip, tuzunu giderin ve yumuşamasını sağlayın. Rendeleyin, diğer malzemelerle karıştırarak bir kenara koyun.
Hamur tahtasına unu eleyip ortasını açarak iki yumurta sarısını kırın. Bir fiske tuz ekin. Yumurta sarısını etraftan un alarak ezip tellendirin ve ılık suyla özleştirerek yoğurun. Hamurdan 12 adet yumak (pazı) yapın. Üzerlerine nemli bir bez örterek 15 dakika kadar dinlendirin.
Her pazıyı merdaneyle 15 santimetre çapında daireler halinde açarak yüzlerini biraz yağlayın. Altışarlı gruplar yapılmak üzere üst üste koyun. En üsttekini yağlamayın. 15-20 dakika daha buz dolabında dinlendirin. Her grubu 4 milimetre kalınlığında büyük yufka olarak açın
Yufkanın yarısına düzgün aralıklarla kümeler halinde, hazırlanan içi koyup, diğer yarısını üste katlayın. İç arasındaki boşlukları hafifçe bastırın ve bir hamur ruletiyle bu boşluklardan iç konan kısımların kenarlarını ziyan etmeden yarım daireler halinde kesin.
Derin bir kapta kızdırılmış bol kızartmalık bitkisel yağ içinde hafifçe pembeleştirerek pişirin.
|
Peynirli Puf Böreği |
|
Atiye Alkış
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.11.2007
Mesajlar: 29 Şehir: Zonguldak |
Kısa URL: https://ml.md/lc19484
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2007
2,320 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. un
2 kaşık yağ
250 gr. peynir
1/4 demet maydanoz
1 baş soğan
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Kızartmak için yağ
Unu hamur tahtasına eleyiniz.
Kenarlarına tuz, ortasına 1 kaşık yağ, 1 yumurta kırıp ılık suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapınız.
İyice özleştirdikten sonra 1,5 ceviz büyüklüğünde parçalara ayırınız.
10 dakika dinlendiriniz.
Bezeleri 10-15 cm. dairelere açıp üzerine kalan yağı eritip sürünüz..
4-5 tanesini üstüste koyunuz, en üstekini yağlamayınız.
Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayınız.
Donan grubun birini alarak hepsini birden 2 mm. incelikte açınız.
Hazırladığınız peynirli içi dairenin üst kenarına koyup üstünü hamurun kenan ile içlerin üzerini tamamen kapatınız.
Nemse kalıbıyla veya bardakla yarım dairelere kesiniz.
Kızdırılmış sıvı yağda pembe renkte kızartılıp kağıt yayılmış tepsiye alınız, sonra servis tabağına muntazam koyunuz.
Sıcakken servis yapınız.
|
|
Peynirli Puf Böreği Tarifleri Sodalı Börek Tarifleri
|
|