|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
bücür
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.10.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc28851
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2008
5,437 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 kişilik malzeme:
100 gr kuzu kıyma
900 gr dana kıyma
3 dilim bayat ekmek içi
Karabiber
Tuz
Sos için:
2 çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı su
Yarım tatlı kaşığı tuz
Tabanı için:
6 adet kebap pidesi
Garnitür için:
Yoğurt, köz biber
Üzeri için:
3 çorba kaşığı tereyağı
Köfte malzemesi yoğrulur. 1 gece buzdolabında dinlendirilir. Ertesi günü ceviz kadar parçalar alınır. Yassı ve yuvarlak şekilde köfteler yapılır. Köfteler mangalda pişirilir. Kebap pidesi ufak ufak doğranır, servis tabağına yerleştirilir. Kenarına yoğurt ve köz biber konur. Üzerine 8-10 adet köfte konur. Bu arada sos malzemsi bir tencereye konur ve karıştırarak bir taşım pişirilir. Köftelerin üzerine önce bu sos dökülür. Sonra eritilmiş tereyağı kızgın olarak gezdirilir.
ML® Güvercin Bunu için tıklayın
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 23.09.2022
|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105640
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2015
3,318 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Tereyağı, pide, köfte, yoğurt, domates ve biber. En önemli maddesi tereyağıdır. Manda tereyağı ve keçi tereyağı birlikte kullanılır. Köftesi dana kaburga ve kuzu döşten yapılır.
Not: Pideli köftenin ortaya çıkışı Kayhan çarşısında olmuştur. Kayhan çarşısı Yıldırım Beyazıt zamanında kurulmuştur. Eski adı Kayıhandır. Bu çarşıdaki dükkanların bir çoğu Pideli köfte salonlarıdır. Bunun dışında ise Kayhan çarşısında pideli köfte salonlarına pide üreten iki fırın vardır. Buradaki ustaların söylediklerine göre yemeğin üç yüz yıllık bir geçmişi var.
Burada uzun yıllardan beri sürdürülebilmesinin nedeni ise bir meslek olarak görülmesi ve babadan oğula aktarılarak yaşatılmasıdır. Pideli köfte yemeği bölgeye gelen turistlerin beğenisine sunulur. Bursaya özgü tatları tanımak isteyen bir turiste ilk önerilen yemek pideli köftedir.
Köfte doğuda yapılan kebaplardan ayrılır. Çünkü yemeğin baharatı yok denecek kadar azdır. Yemeğin yanında içecek olarak şıra tercih edilir. Hatta şıra ve pideli köfte birbirinden ayrılmaz bir ikilidir burada.
|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc117041
Gönderme Tarihi: 22.May.2016
1,807 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
500 gr Kıyma
3 Adet Kebaplık Küçük Pide
250 gr Tereyağı
250 gr Yoğurt
1 Çay Kaşığı kimyon
1 Çay Kaşığı Karabiber
Tuz
Domates Salçası
Kıyma ekmek ile makinede çekilerek buzdolabında bir gün bekletilir. Ertesi gün kimyon ve karabiber ile yoğrularak köfte hamuru hazırlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yassı köfteler yapılır. Izgarada veya kömür ateşinde köfteler kızartılır. Aynı ızgarada yada mangalda pideler de kızartılarak küp şeklinde doğranır ve servis tabağına yerleştirilir. Pidelerin üzerine kızarmış köfteler, tabağın kenarına yoğurt konur, köftelerin üzerine salçalı sos ve kızgın tereyağı ilave edildikten sonra servis yapılır.
Not: Bursa merkez Kayhan mahallesinde pideli köfte satan dükkanlarda yapılmaktadır.
|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146445
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2019
649 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kıyma
3 adet tırnaklı pide
250 gram tereyağı
250 gram yoğurt
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Domates salçası
Kıyma ve ekmeği mutfak robotunda iyice çekip buzdolabında bir gün dinlendirin.
Ertesi gün karabiber ve kimyon ilave ettiğiniz kıymayı iyice yoğurup köfte harcını hazırlayın.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yassı köfteler yapın.
Köftelerinizi ızgarada kızartın.
Pidelerinizi de ızgaraya köftelerin yanına koyup çıtır çıtır olmalarını sağlayın.
Kızaran pideleri küp küp doğrayıp tabağın altına yerleştirin.
Köfteleri ızgaradan alıp pidelerin üzerine yerleştirin.
Tabakların kenarına yoğurt koyun.
Salçayı suyla açıp hafifçe kaynatarak sos kıvamına getirin ve köftelerin üzerine gezdirin.
Son olarak kızdırdığınız tereyağını da köftelerin üzerine gezdirip servis edin.
Not: Bursada İskender kebabın doğduğu yer olan Tarihi Kayhan Çarşısında ortaya çıkmış bir lezzetdir.
|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
akdağmadenli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.11.2020
Mesajlar: 58 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc154370
Gönderme Tarihi: 25.Kas.2020
329 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
Köftesi için:
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı galeta unu
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
4 dal maydanoz (arzuya göre)
Servisi için:
2 adet küçük boy tırnak pide
1 kase yoğurt (çırpılmış)
Sosu için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş rendelenmiş sarımsak
1 su bardağı rendelenmiş domates
Köfteyi hazırlamak için; kuru soğanı rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını ince ince kıyın. Orta yağlı kıymayı karıştırma kabına alın. Yumurta, rendelenmiş kuru soğan, galeta unu, kıyılmış maydanoz ve baharatlar ilavesiyle yoğurmaya başlayın.
Kıvam alıp özleşen köfte harcını arzuya göre buzdolabına kaldırıp kısa bir süre dinlendirin.
Sonrasında arzu ettiğiniz büyüklükte parçalar kopartın, avuç içinizde yuvarladıktan sonra yassı şeklinde köfteler hazırlayın.
Domates sosu için; zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırdıktan sonra rendelenmiş domatesleri katın. Fazla suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Hazırladığınız köfteleri, yanmaz/yapışmaz tabanlı bir tavada ters yüz ederek kızartın. Küçük kareler halinde kestiğiniz tırnak pidelerin üzerine tereyağı sürüp kısa süre fırınlayın. Servis esnasında kullanacağınız yoğurdu çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
Fırından aldığınız pideleri servis tabaklarına paylaştırın. Kızarmış köfteleri üzerine dizin. Hazırladığınız domates sosla taçlandırın onları. Eritilmiş tereyağı gezdirin. Arzu eden yoğurt eklesin, arzu eden kekik ve pul biber.
Not: Köfteye ekleyeceğiniz rendelenmiş soğanın suyunu süzerseniz köftenizin pişerken sulanarak dağılmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca köftenin pişerken dağılmaması için buzdolabında dinlendirmek de önemli bir faktördür.
|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158739
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2021
283 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 g kıyma
1 adet büyük boy soğan
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 avuç kıyılmış maydanoz
1 çay tuz
Sos için:
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Tabanı İçin:
2 adet tırnak pide veya bazlama
2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
Yoğurt
Soğanı rendenin ince tarafıyla rendeleyin,
Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, galeta unu, karabiber, kimyon, maydanoz ve tuzu derin bir kaba alıp homojen bir karışım elde edene kadar yoğurun,
Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve elinizle bastırarak düzleyin,
Geniş bir tavada tavanın dibini kaplayacak kadar sıvı yağ kızdırıp köfteleri kızartın,
Köfteler kızarırken pideleri küp küp doğrayıp fırında ısıtın,
Sos için sıvı yağı kızdırıp salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun,
Su ve tuz ekleyip karıştırın, bir taşım kaynatıp ateşten alın,
Tereyağını bir sos tenceresinde kızdırın,
Pideleri servis tabaklarına paylaştırın,
Üzerlerine tereyağı gezdirin,
Köfteleri yerleştirin,
Köftelerin üzerine sos gezdirin, üzerine yoğurt ekleyerek servis edin.
|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc165646
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2022
294 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gr. kıyma
1 büyük soğan
Çay kaşığının ucuyla karbonat
2 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı karabiber ve kimyon
Yeteri kadar tuz
Servis için:
2 adet tırnak pide
Sosu için:
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kimyon
Karabiber
Pul biber
1 çay kaşığı tuz
Yeteri kadar sıcak su
Üzeri için:
3 yemek kaşığı tereyağı
Süslemek için:
1 adet domates
2 adet biber
1 kâse yoğurt
Öncelikle köftemiz için soğanı rendeleyip, hafif suyunu sıkıyoruz ve kalan diğer malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz köfteyi istediğimiz boyutta, elimizin içinde yuvarlak ve hafif yassı olacak şekilde getirip, dolapta 1-2 saat boyunca dinlendiriyoruz. Sonra dinlenen köftelerimizi tavada arkalı önlü kızartıyoruz. Köfteler kızarırken, tırnak pideleri küp küp olacak şekilde doğradıktan sonra servis tabağına alıyoruz. Kızaran köfteleri doğramış olduğumuz pidelerin üzerine dizip, sos malzemelerini hazırlıyoruz. Sos malzemesi için sıvı yağ ve salçayı birkaç dakika kavurup, baharatlarını ve tuzunu ekliyoruz ve su ilavesi ile kaynatıyoruz. 3-4 dakika sosumuzu kaynatıp, altını kapatıyoruz ve köftelerimizin üzerine gezdiriyoruz. Tereyağını ocakta kızdırıp üzerine gezdiriyoruz. Servis yaparken yoğurt, közlenmiş veya kızarmış domates ile süsleyerek sunum yapabilirsiniz.
|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176410
Gönderme Tarihi: 13.Şub.2024
158 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bursa Turizm Platformu
500 gr. Kıyma
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı Karabiber
Tuz
Domates Salçası
250 gr. Tereyağı
250 gr. Yoğurt
3 Adet Kebaplık Küçük Pide
Kıyma ekmek ile makinede çekilerek buzdolabında bir gün bekletilir. Ertesi gün kimyon ve karabiber ile yoğrularak köfte hamuru hazırlanır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yassı köfteler yapılır. Izgarada veya kömür ateşinde köfteler kızartılır.
Aynı ızgarada ya da mangalda pideler de kızartılarak küp şeklinde doğranır ve servis tabağına yerleştirilir.
Pidelerin üzerine kızarmış köfteler, tabağın kenarına yoğurt konur, köftelerin üzerine salçalı sos ve kızgın tereyağı ilave edildikten sonra servis yapılır.
|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178382
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2024
83 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zuhal Kesgin
400 gr kıyma
1 adet büyük soğan
Karbonat
2 yemek kaşığı galeta unu
Karabiber
Kimyon
Tuz
2 adet tırnak pide
Sosu için:
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı tereyağı
Süslemesi için:
1 adet domates
2 adet biber
1 kâse yoğurt
Köfte için soğan rendelenir, hafif suyu sıkılır. Pide hariç, kalan diğer malzemelerle karıştırılır, yoğrulur.
Elde edilen köfteye, istenen boyutta şekil verilir, buzdolabında 2 saat dinlendirilir.
Dinlenen köfteler ızgarada pişirilir, bekletilir.
Tırnak pideler küp küp doğranır, üzerine köfteler dizilir.
Sos malzemesi için sıvıyağ ve salça kavrulur, istenen baharatlar eklenir ve içerisine yavaş yavaş sıcak su eklenerek sos kaynatılır.
Sos köftelerin üzerine gezdirilir. Ayrı bir tavada tereyağı eritilip üzerine gezdirilir.
Süslemek için yanına domates, biber ve yoğurt konur, servis edilir.
Not: Bursa’ya özgü bir yemek olmakla beraber İskender kebap’tan esinlengiği söylenmektedir. İskender’den tek farkı pide üzerinde döner yerine köfte olmasıdır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 26.07.2024
|
Pideli Köfte (Bursa) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178908
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2024
85 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
600 gram dana kıyma
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1çay bardağı (1 parmak eksik)galeta unu
1 çay bardağı (2 parmak eksik)soğuk su
1 çay kaşığı karbonat
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay bardağı sıvı yağ
Sosu için:
1 adet rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı ısıcak su
1/2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı(üzeri için)
Servis için:
1-2 adet pide
1-2 adet domates
1-2 adet yeşil biber
1 kase yoğurt
Rendelenmiş soğanı, bayat ekmek içini, yumurtayı, tuzu, karabiberi ve kimyonu kıyma ile iyice yoğurun. Karışımdan küçük köfteler yaparak şekil verin. Köfteleri dinlenmesi için buzdolabında yaklaşık 30 dakika bekletin. Tereyağını bir tavada eritin ve salçayı ekleyip kavurun. Suyu ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın. Tuzunu ekleyin ve kısık ateşte birkaç dakika daha pişirin. Pideleri küp şeklinde doğrayın. Bir tavada tereyağını eritip doğranmış pideleri ekleyin ve hafifçe kızartın. Dinlenen köfteleri ızgarada veya tavada pişirin. Servis için; kızartılmış pideleri servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız salçalı sosu gezdirin. Pişirdiğiniz köfteleri soslu pidelerin üzerine yerleştirin. Yanında yoğurt ile sıcak olarak servis yapın.
|
Pideli Köfte |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179188
Gönderme Tarihi: 25.Ağu.2024
89 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
500 gram kıyma
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı galeta unu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1,5 su bardağı su
Servis için:
1 adet domates
2 adet biber
2 adet tırnak pide
1 kase yoğurt
Köfte için tüm malzemeleri bir kaba alın ve yoğurun.
Köfteye şekil verin ve üzerini streçleyip dolapta dinlendirin.
Sos için yağı eritin.
Salçayı da ekleyip kavurun.
Üzerine suyu ekleyip kıvam alınca altını kapatın.
Biberleri ve domatesi közleyin.
Köfteleri yanmaz yapışmaz bir tavaya aktarın.
Pideleri küp küp kesip servis tabağına alın.
Köfteleri az yağda arkalı önlü kızartın.
Üzerine sosu ekleyip pideleri ıslatın.
Yanına biberleri domatesi ve yoğurdu ilave edin.
En üste köfteleri dizin ve sostan biraz da köftelerin üzerine döküp servis edebilirsiniz.
|
|