Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
½ kg. Pırasa (Karga soğanı)
1 Büyük Baş Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
3 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
Yeteri Kadar Tuz
2 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Yoğurt
Aldığı Kadar Mısır Unu
1 Paket Karbonat
1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
Bir tencereye sıvı yağ konur ve yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
Sonra yıkanmış ve bir parmak kalınlığında doğranmış pırasalara pul biber, nane ve tuz ilave edilir.
Gerekirse biraz daha sıcak su ilave edilip kavrulur.
Kavrulan pırasa ocaktan alınır ve ılımaya bırakılır.
Yoğurma kabına alınan pırasalara un, yumurta ve 3 kaşık şeker ilave edilerek yoğurulur.
Karışıma isteğe göre tuz ilave edilir ve önceden yağlanmış tepsiye karışım dökülerek üstü düzlenir.
180 derece ısınmış fırına verilir.
Üzeri kızarınca fırından alınır ve sıcak servis yapılır.
Not: Bozkurt ilçemizin ortasından geçen akarsuyun sağlamış olduğu bol su, yatağının her iki kenarındaki arazilerde çok eski tarihlerden günümüze bolca mısır yetiştiriciliği yapılmasına olanak sağlamıştır. Mısırların su değirmeninde geleneksel yöntemlerle öğütülmesiyle elde edilen mısır unu, çeşitli yemeklerde kullanıldığı gibi ekmeği de yapılmaktadır. Yukarıdaki tarif günümüz insanlarının evlerinde yapabileceği şekilde anlatılmıştır. Geçmişten gelen orijinal mısır ekmeğimizde, pırasa yerine yörede yetişen karga soğanı kullanılmaktadır. Ayrıca ekmeğin pişirilmesi odun ateşinin üzerine konulan sac üzerinde yapılmaktadır. Odun ateşi ve sac, ekmeğe daha farklı ve güzel bir lezzet vermektedir. Bu nedenle, Bozkurt Halkı geçmişten günümüze Mısır Ekmeğini bu şekilde pişirmektedir.
|