|
|
Pırasalı Peynirli Börek |
|
vaha
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.12.2008
Mesajlar: 34 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc32529
Gönderme Tarihi: 31.Arl.2008
11,449 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 orta boy pırasa (ayıklanıp temizlendikten sonra, 1 cm boyunda doğranmış)
1 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
30 g (2 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı
2 orta boy soğan (yaklaşık 300 g; doğranmış)
1 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1/2 tatlı kaşığı kekik
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
35 g (2 çorba kaşığı) krema
150 g (2 1/2 su bardağı) gravyer (ya da kaşar) peyniri rendesi
12 hazır yufka (her biri 30X30 cm boyutlarında, kareler halinde kesilmiş)
Zeytinyağını ve tereyağının yarısını kalın dipli bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, tereyağını eritin. Eriyince pırasalar, soğanlar ve sarımsakları koyup, kekik, tuz ve karabiberi serptikten sonra, karışımı sık sık karıştırarak, 12 dakika pişirin. Kremayı ekleyip, karışımı bütün suyunu çekinceye kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirin.
Tencereyi ateşten alıp, pırasalı karışımı bir salata kâsesine aktararak, bir kenarda ılınmaya bırakın. Ilınınca gravyer (ya da kaşar) peyniri rendesini serpip, karıştırdıktan sonra, kâseyi buzdolabına kaldırarak, karışımı 30 dakika soğutun.
Bu arada firınınızı 180°C'a ısıtın. Bekletme süresinin bitiminde, kâseyi buzdolabından alın. Kare biçiminde kesilmiş yufkaların 2'sini mutfak tezgâhı üstüne serip, kâsedeki pırasalı karışımın 1/6'sını, yufkanın alt sağ köşesine, 7 cm'lik bir boşluk bırakarak koyun. Bu boş bıraktığınız üçgeni harcın üstüne katlayıp, sonra yufkayı karşı sayfadaki çerçevede gösterildiği biçimde paketleyin, işlemleri kalan yufkalar ve kalan harçla yineleyip, 5 börek daha hazırlayın. Bir tepsiyi biraz tereyağıyla hafifçe yağlayıp, börekleri kat yerleri alta gelecek biçimde tepsiye yan yana yerleştirin. Kalan tereyağını küçük bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, tereyağını eritin. Eriyince tencereyi ateşten alıp, erimiş tereyağını birfırçayla böreklerin üstüne sürün. Tepsiyi fırına verip, börekleri üstleri altın sarısı bir renk alıncaya ve kıtır kıtır oluncaya kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirdikten sonra, tepsiyi fırından alıp, börekleri sıcak sıcak servis yapın.
|
Pırasalı Peynirli Börek |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157929
Gönderme Tarihi: 26.May.2021
408 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
4 adet orta boy pırasa
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet soğan
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım tatlı kaşığı kekik
2 çorba kaşığı krema
4 adet yufka
Tuz
Karabiber
Yufkalara sürmek için:
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı su
Pırasaları ince halkalar şeklinde dilimleyin. Soğanı küp doğrayın. Sarımsağı ince kıyın. Zeytinyağı ve tereyağını bir tencereye alın. Üzerine pırasa, soğan ve sarımsak ekleyin. Kekik katıp, tuz, karabiberini ayarlayın ve 12 dakika karıştırarak kavurun. Üzerine kremayı katın ve kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. Ocaktan alın ve ılınınca üzerine kaşar peyniri ilave edin. Karışımı buzdolabına koyup yarım saat dinlendirin. Yufkalara süreceğiniz zeytinyağı ve suyu karıştırın. 1 adet yufkayı düz bir zemine serin ve bir fırça yardımı ile üzerine yağlı karışımdan sürün. Daha sonra 6 üçgen parçaya bölün. Bir parça küçük üçgen yufkanın geniş tarafına pırasalı harçtan koyup, sigara böreği yapar gibi sarın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Yufka ve iç harç bitene dek işleme devam edin. Böreklerin üzerine su ve zeytinyağı karışımından sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
|
|
Pırasalı Peynirli Börek Tarifleri Alt Üst Böreği Tarifleri
|
|