|
|
Pırasa Tartı |
|
vaha
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.12.2008
Mesajlar: 34 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc32531
Gönderme Tarihi: 31.Arl.2008
3,235 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg patates (kabukları soyulmuş)
4-5 çorba kaşığı süt (tercihen yarım yağlı)
75 g (1 1/4 su bardağı) gravyer (ya da kaşar) peyniri rendesi
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
750 g pırasa (ayıklanıp, yıkanmış)
1 iri soğan (ince dilimlenmiş)
1 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
1/4 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
30 cl. (1 1/5 su bardağı) tuzsuz tavuk suyu (ya da yarım yağlı süt)
15 g (1 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı
15 g (2 çorba kaşığı) un
Patateslerin her birini 4'e kesin. Bir tencereye 2,5 cm yükseklikte su koyup, içine delikli buğulama kabı yerleştirin. Patatesleri buğulama kabına koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak, patatesleri yumuşayıncaya kadar (25 -30 dakika) buharda pişirin.
Bu arada pırasaları 1,5 cm boyunda parçalar halinde doğrayın. Zeytinyağını bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca pırasalar, soğanlar, tuz ve kekiği koyup, ateşi iyice kısarak, tavanın üstünü örtün ve sebzeleri kısık ateşte pırasalar iyice yumuşayıncaya kadar (20 - 25 dakika) pişirin. Sonra tencereyi ateşten alıp, bir tencere üstüne yerleştirilmiş süzgeçte pırasaları süzün. Tencereye süzülen pişme suyuna tuzsuz tavuk suyunu (ya da sütü) ekleyin. Tavaya tereyağını koyup, orta ateşe oturtarak, tereyağını eritin. Eriyince, unu, tenceredeki pişme suyu - tavuk suyu karışımını ekleyin ve sürekli karıştırarak, karışımı ısıtın. Koyulaşmaya başlayınca süzgeçteki pırasaları ekleyip, ateşi iyice kısın ve karışımı kısık ateşte 5 dakika tıkırdatın.
Fırınınızın ızgarasını yakın. Tencereyi ateşten alıp, patatesleri sebze değirmeninde (ya da bir çatalın tersiyle ezerek), kaba püre haline getirin. Süt, gravyer (ya da kaşar) peyniri rendesi ve karabiberi ekleyip, çatalla eze eze karıştırarak, yumuşak püre haline getirin. Püreyi şekilli uç takılmış sıkma torbasına doldurup, ateşe dayanıklı bir yuvarlak fırın kabının çeperleri çevresine, ortada geniş bir boşluk bırakarak sıkın. Ateşteki tavayı alıp, pırasalı karışımı bir kenara bırakın.
Kabı fırına verip, patates püresinin üstünü, hafifçe kızartın. Sonra kabı fırından alıp, tavadaki pırasalı karışımı, bir kaşıkla kabın ortasındaki boşluğa aktararak, servis yapın.
|
Pırasalı Tart |
|
SonaY
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.07.2005
Mesajlar: 262 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc58179
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2010
2,812 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kahve fincanı sade kekun
1 kahve fincanı yumuşamış tereyağı
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
4 çorba kaşığı su
Tuz
İç Malzemesi:
4 adet pırasa
1 kutu krema
1/2 çay bardağı süt
2 adet yumurta
100 gr. beyaz peynir
Tuz
Karabiber
Kekun, oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin, sıvıyağ, sirke, su ve tuzu karıştırıp yumuşak bir tart hamuru yoğurun. 20-25 dakika buzdolabında bekletin. Yağlanmış kalıba yerleştirip birkaç yerinden çatalla delin.
Pırasaları temizleyip yıkayın. Ufak ufak doğrayıp hafifçe haşlayın ve süzün. Krema, tuz, biberle karıştırıp hamurun üzerine yayın. Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Dilimleyip sıcak servis yapın.
|
Pırasalı Tart |
|
ErikAğacı
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.08.2007
Mesajlar: 23
|
Kısa URL: https://ml.md/lc22623
Gönderme Tarihi: 17.Mar.2008
2,676 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
Yeteri kadar un
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
3 adet pırasa
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
1 su bardağı rende kaşar
Tuz ve karabiber
Hamur malzemesiyle hamur yoğrulur, yarım saat dinlendirilir. Bu arada pırasalar ince kıyılır, sıvı yağda soldurulur. Üzerine tuz karabiber en son süt katılır. Soğuyunca kaşar eklenir, karştırılır. Hamurdan yumruk kadar ayrılır. Kalan hamur tart kalıbının kenarlarını da kapsayacak şekilde açılır. Yağlanmış kalıba yerleştirilir. Üzerine pırasalı harç yayılır. Yumruk kadar ayrılan hamur açılır. 1 parmak kalınlığında şeritler kesilir. Pırasalı harcın üzeri kafes gibi örülür. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında kafesli kısım kızarana kadar pişirilir. Soğuyunca pasta gibi kesilir.
|
Pırasalı Tart |
|
tavşan yürek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.11.2012
Mesajlar: 45 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc84318
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2012
2,044 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
250 gr un
1 tatlı kaşı tuz
125 gr tereyağı
5-6 çorba kaşığı su
Üzeri için:
500 gr pırasa
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber
Bir tutam rendelenmiş muskat
Kremalı karışımı için:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı krema
2 adet yumurta
Bir tutam tuz
Hamuru için unu eleyin. Tuzunu ekleyip harmanlayın. Küp şeklinde kesilmiş tereyağını ilave ederek yoğurun. Azar azar su ekleyerek orta sertlikte bir hamur elde edin. Hamuru streç folyoya sarıp buzdolabında, pırasalı iç malzemesini hazırlayana dek bekletin.
Pırasayı temizleyip küçük küçük doğrayın. Tuzunu, karabiberini ve muskatı ekleyip iyice yoğurun. Sıvıyağı tavada ısıtıp pırasalı karışımı yumuşayıncaya kadar kavurun. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Kremalı karışım için sütü, kremayı, yumurtaları ve tuzu mikserde iyice çırpın.
Hamuru un serpilmiş tezgahın üzerinde açıp tart kalıbına yayın.
Üzerine önce pırasalı karışımı yayın, sonra da kremalı karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 190 dereceye ayarlı fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin. Ilınınca dilimleyip servis yapın.
|
Pırasalı Tart |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc154113
Gönderme Tarihi: 11.Kas.2020
216 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurta
3 çorba kaşığı tereyağı
2 ,5-3 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
İçi için:
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
5 çorba kaşığı süt
3 adet pırasa
100 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
8 adet mantar
1 su bardağı süt
Tuz ve karabiber
Öncelikle hamuru için bir kabın içine yumurta, yoğurt, tereyağını koyup elinizle ezip karıştırın. Daha sonra üzerine unu yavaşça ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Bu hamuru 15 dakika bekletin. Bu arada pırasaları ince bir şekilde doğrayın. Tereyağını eritin, pırasaları ilave edip kavurun, üzerine irice doğranmış mantarları koyun. 2 dakika daha kavurarak mantarların pişmesini sağlayın.
Üzerine unu ilave ederek sütü ekleyin. Beyaz peyniri tuzu ve karabiberi de koyup iç malzemeyi soğumaya bırakın. Son olarak içine kıyılmış maydanozda ekleyin. Bekleyen hamuru güzelce açın. Tart kabına kararlı olarak yerleştirin. Üzerine hazırladığınız pırasalı iç malzemeden koyun. Çırpılmış yumurtayı 5 çorba kaşığı sütle karıştırıp üzerine dökün. 190 derecedeki fırında 25 dakika pişmeye bırakın.
|
|
Pırasalı Tart Tarifleri Kaygana Tarifleri
|
|