|
|
Pirinçli Börek (Gaziantep) |
|
DeliKız
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.03.2006
Mesajlar: 109 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc8807
Gönderme Tarihi: 21.Kas.2006
4,104 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
1 kg un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta,
yarım kahve fincanı sirke
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı karbonat,
Tuz
Su
İçi için:
250 gram orta yağlı kıyma
2 adet soğan
2 çorba kaşığı aspir
2 su bardağı pirinç,
3 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Geniş bir kapta unu, zeytinyağı ve yoğurdu, 1 adet yumurtayı, yarım kahve fincanı sirkeyi, 1 tatlı kaşığı pudra şekerini, 1 tatlı kaşığı karbonatı, tuzu ve yeterince suyu karıştırın. Özleşene ve biraz sert bir hamur elde edene dek yoğurun. Böreğin iç malzemesi için tavaya 250 gram kıymayı alın. Kısık ateş-""' te sürekli karıştırarak, yan yarıya kavurun. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Küçük küçük kestiğiniz soğanı ekleyin. Soğan pembeleştiğinde ve kıyma kavrulduğunda 2 çorba kaşığı pirinci ve aspiri (aktarlarda bulunur) ilave edin. 1-2 dakika çevirdikten sonra 3 su bardağı suyu ekleyin. Suyunu çekene dek pişirin. Hamuru hazır yufka büyüklüğünde ve fazla ince olmayacak şekilde açın. Fincan tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar kesin. Bu yuvarlağın yarısına, hazırladığınız içten bir miktar serpin. Diğer yarısını üzerine kapatın. Kenarlarını, çatal ile bastırarak, şekil verin. Kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü kızartıp, servis yapın.
ML® Pirinçli Börek için tıklayın
|
Pirinçli Börek (Gaziantep) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc88156
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2013
3,071 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
Hamuru için:
4 bardak un
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğun
1 yemek kaşığı tereyağı
1 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 bardak pirinç
1 bardak su
200 g az yağlı kıyma
1 adet soğan
1 demet maydanoz (istenirse)
1 avuç Antep fıstığı (istenirse)
1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 tutam haspir
Kızartmak; için zeytinyağı
Kıymayı bir tavada kendi yağında suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurun, ince kıyılmış soğan, yağ ve iç kabuklan çıkmış Antep fıstıklarını ekleyin ve soğanlar yumuşayıncaya kadar çevirin. Tuzun yarısı, karabiber ve yenibaharı koyup karıştırın ve ocaktan alın.
Pirinci yıkayıp kaynara yakın su ve biraz tuz ile ıslatın. Su ılınınca süzün ve pirinci iyie yıkayın. Küçük bir tencerede pirinci I bardak su, kalan tuz ve haspir ile suyunu çekene kadar kaynatın. Pilav suyunu biraz çekip, göz göz olmaya başlayınca kıymayı üstüne ekleyin ve kısık ateşte demlenmeye bırakın. Suyunu tamamen çekince ocaktan alın ve kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Dinlenmiş, kendini çekmiş ve soğumuş pilavın içine ince kıyılmış maydanozu koyup harmanlayın.
Un, su, yoğun, yağ, yumurta ve tuzu yoğurarak hamur haline getirin. Bir bez ile örterek 25-30 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve çay fincanı tabağı büyüklüğünde ince yufkalar açın. Bir yarısına iki kaşık hazırladığınız içten koyun, hamurun diğer yarısını üstüne kapatarak yarım ay şeklinde börekler elde edin. Kızarırken açılmaması için kenarları iyice bastırın, ruletle veya bir tabak kenarı ile yuvarlak kesin.
Pirinçli börekleri tavada önceden kızdırılmış bol zeytinyağında kızartın. Böreklerin her iki yanı nar gibi kızarınca sıcak sıcak servis yapın.
Not: Bu börek istenirse etsiz veya peynirli de yapılabilir. Eğer hamuru fazla gelirse, artan hamurdan 'bişi' yapılabilir. Hamur çay tabağı büyüklüğünde yarını santimetre kalınlığında açılır vc kızgın yağda kızartılır. Sıcak sıcak üzerine pudra şekeri ve istenirse tarçın ekilerek servis yapılır. Bu tarif diğerlerinden farklı olarak fırına gitmez, yağda kızartılır. Tamamen Gaziantep mutfağına has bir börektir. Kıymasızda yapılabilir. Genellikle, lebeniye çorbası veya şirinli çorba yanına yenir. Pirinçli börek, ayrıca ölünün ardından kırkı çıkınca, hayrat olarak da yapılıp dağıtılır.
|
Pirinçli Börek (Gaziantep) |
|
anaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2017
Mesajlar: 32 Şehir: Paris |
Kısa URL: https://ml.md/lc130710
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2017
2,339 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi
250 g Az Yağlı Kıyma
3 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Pirinç
1 Fincan Yoğurt
1 Adet Kuru Soğan
2 Yemek Kaşığı Tereyağı veya Sadeyağ
1 Tatlı Kaşığı Haspir
1 Çay Kaşığı Karabiber
Kızartmalık Zeytinyağı
Kıymaya yarım fincan su ilave edilerek, kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Tereyağı ve ince kıyılmış soğan ile tuz eklenip soğanlar soluncaya kadar yeniden pişirilir. Pirinç haşlanıp, suyu süzülür.Yıkanıp, yeterli sıcak su ve tuz konan tencerede haspir ilave edilip pişirilir. Pilav pişince içine kavrulan kıyma ve karabiber ilave edilerek karıştırılır, soğumaya bırakılır.
Un, yoğurt, tuz ve su konularak, koyu kıvamda hamur yoğurulur. Yarım saat üstü kapalı olarak dinlendirilir.
Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp ekmek tahtası veya mermer üzerinde, altına hafif un serpilerek oklava ile küçük meyve tabağı büyüklüğünde açılır. İçlerine soğutulmuş harçtan iki kaşık konup, yarım ay şeklinde kapatılır. Parmak ucu ile katlanan kenarların yapışması sağlanır. Böreğin düzgün olması için yapışan kısmın keskin bir tabağın kenarı ile veya rulet ile kesilip çıkarılır. Parmak ucu ile bir kez daha kenarlarına bastırılır. Uygun tepsiye hafif un serpilerek düzgünce dizilir. Üzeri kurumaması için bez ile örtülür. Artan hamur ile aynı şeklide oklava ile meyve tabağı büyüklüğünde açılıp katlanmadan olduğu gibi, içsiz olarak bişi hazırlanır.
Zeytinyağı geniş bir tavaya konup ısıtılır. Harlı ateşte sık sık ters yüz edilerek kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Arzu edenler bu böreğe, kabuğu soyulmuş birer fincan Antep fıstığı ve badem içi, pilav piştikten sonra ilave edebilir. Bu börek her türlü çorba ile yenir.
|
|
Pirinçli Börek (Gaziantep) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|