|
Pişi |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172363
Gönderme Tarihi: 30.May.2023
117 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
5 g kuru maya
200 ml su, ılık
15 g şeker
250 g un
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için:
Ayçiçek yağı
Bir karıştırma kabının içerisine kuru maya, su ve şekeri ekleyip karıştırın.
Mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekletin.
Ayrı bir karıştırma kabının içerisine un ve tuzu ekleyin ve ortasını havuz olacak şekilde açın.
Hazır olan mayalı karışımınızı içerisine ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırın.
Ardından un serptiğiniz tezgâhınızda elinizle yoğurun. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur olmalı.
Hamurunuz hazır olunca karıştırma kabına alın. Bir şeffaf folyoyla hava almayacak şekilde ağzını kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamurunuzu hafif un serptiğiniz tezgâhınıza alın ve yoğurun.
Hamuru oklavayla 1 santim kalınlığında açın.
7-8 santim çapında dairelere kesin ve her bir dairenin ortasına delik açın.
Tezgâhta bu şekilde 15 dakika dinlendirin.
Tavayı ocağa alın ve yağı ilave edip ısıtın.
İyice ısınan yağın içerisine hazırladığınız hamurları ilave edip önlü arkalı kızartın.
Kahvaltıda peynir ve reçelle birlikte sıcak servis edin.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 06.06.2023
|
Pişi |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172525
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2023
166 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg un (3 su bardağı)
1 çorba kaşığı kuru maya(ya da yarım paket yaş maya)
1 tatlı kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su (1 su bardağı ılık su)
Sıvı yağ
İlk olarak yoğurma kabına kuru maya, şeker ve ılık suyu alarak karıştırın.
Üzerini streç ile kapatarak 5 dakika kadar mayanın aktifleşmesini bekleyin.
Yaş maya kullanacaksanız ilk olarak suda erimesini sağlamalısınız.
Daha sonra, tuz ve yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın.
Üzerini streç film ile kapatarak hamur iki katı kabarana kadar (yaklaşık 1 saat) mayalanmasını bekleyin.
İsterseniz dediğim gibi bu aşamayı geçmek için ekmek fırınlarından hazır ekmek hamuru alabilirsiniz.
Hazırladığınız ya da aldığınız hamurdan parçalar kopararak yağlı zeminde elinizle bastırarak şekillendirin ve kızgın yağda kızartın.
Bu aşamada ellerinizi yağlarsanız çok daha kolay şekil verebilirsiniz.
Şekillendirirken ortasına parmağınızla bir delik açmayı da unutmayın.
Bu işlem pişinin ortasının da güzelce pişmesini ve hamur kalmamasını sağlayacaktır.
Sıcak sıcak servis edin
|
Pişi |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172833
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2023
172 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
Çeyrek su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Yoğurma kabına yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tuz ve kabartma tozunu alarak çırpalım.
Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.
Hamuru iki eşit parçaya ayıralım.
Bir parçasını servis tabağı büyüklüğünde açalım.
Açtığımız hamurdan bardakla yuvarlak şekilli hamurlar çıkartalım.
Diğer hamura da aynı işlemi uygulayalım.
Pişilerimizi kızdırdığımız sıvı yağda çevirerek pembeleşinceye kadar kızartalım.
|
Pişi |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173690
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2023
207 defa indirildi / yazdırıldı
|
4,5 su bardağı un
2 silme tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı ılık süt
1,5 su bardağı ılık su
Kızartmak için;
Sıvı yağ
Yoğurma kabımıza unu alalım, üzerine tuzu ekleyerek karıştıralım.
Unumuzun ortasını havuz şeklinde açalım ve instant mayayı, şekeri, ılık sütü ve suyu ekleyerek orta kısımdan yoğurmaya başlayalım.
Yavaş yavaş kenarlardaki unları da hamurumuza ilave edelim.
Hamurunuzu toparlarken zorlanırsanız ellerinizi ıslatarak toparlayabilirsiniz.
Eğer hamur cıvık diye un ilavesi yaparsanız katı bir hamur elde ederseniz.
Hamurunuz katı olursa da pişiniz yumuşak olmayacaktır.
Hamurumuzu yoğurduktan sonra, mayası geldiğinde taşmasını önlemek için üzerini streçleyelim ve temiz bir bez örterek 60 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
Mayası gelen hamurumuzu un serptiğimiz tezgahın üzerine alalım ve biraz daha yoğurarak havasını alalım.
Daha sonra hamurumuzu keserek bezeler oluşturalım.
Kestiğimiz hamurlardan küçük küçük bezeler bezeler oluşturalım ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim.
Daha sonra elimizle üzerlerine bastıralım ve yayvanlaştıralım.
Sonrasında ucunu una batırdığımız oklava ile bezelerimizin ortalarına delik açalım.
Bu delikler sayesinde hamurlarımızın içerisi daha güzel pişecektir.
Şekil verdiğimiz pişilerimizi kızdırdığımız yağa alalım ve çevirerek arkalı önlü kızarana kadar pişirelim.
Burada ocağınızın çok harlı olmamasına dikkat etmelisiniz.
Tüm hamurlarımız bitene kadar pişirdikten sonra pişilerimizi dilediğimiz gibi servis edelim.
|
Pişi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174293
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2023
205 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 dolu tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un
Su, süt, şeker ve mayayı karıştırıp 15 dk mayanın aktifleşmesini bekleyelim.
Ardından elediğimiz una tuzu ekleyip karıştıralım ve ortasına mayalı karışımı ekleyip yoğuralım.
Ele yapışan bir hamur olacak.
1-1. 5 saat üzerini stracleyip mayaya bırakalım.
Cevizden büyük toplar alıp elimizi yağlayarak açalım ortasını delelim.
Delmezseniz ceviz kadar alabilirsiniz daha küçük olsun.
Kızgın yağda devamlı çevirerek, ilk açtığımızdan başlayarak kızartalım.
Not: Pişi hamuru yeterli sürede mayalanmalıdır. Pişi pişirilirken mutlaka yağ kızgın olmalıdır. Kahvaltılık pişi hamuruna iyice yoğrulduktan sonra şekil verilmelidir.
|
Pişi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174994
Gönderme Tarihi: 09.Kas.2023
178 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
Yarım su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
1 paket (10 gram) yaş maya veya yarım paket (5 gram) kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kızartmak için sıvı yağ
Maya Karışımı: İlk adım, maya karışımını hazırlamaktır. Yaş maya kullanıyorsanız, mayayı yarım su bardağı ılık su ve şekerle karıştırın. Kuru maya kullanıyorsanız, sütü ılık hale getirip içine mayayı ekleyin ve birkaç dakika mayanın kabarmasını bekleyin.
Hamur Hazırlığı: Geniş bir kaseye unu alın. Ortasını havuz gibi açın. Tuz ve sıvı yağı ekleyin. Üzerine hazırladığınız maya karışımını dökün.
Tüm malzemeleri bir spatula veya tahta kaşık yardımıyla karıştırarak hamur haline getirin.
Hamuru iyice yoğurmak için sütü ekleyin. Ele yapışmayacak bir kıvam elde edene kadar un ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Yoğrulan hamuru kaseye alın, üzerini örtün ve yaklaşık 1 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkana kadar bekleyin.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Her parçayı elinizde yuvarlayarak veya şekil vererek pişi şekli verin.
Tavada Kızartma: Geniş bir tavada kızartma için sıvı yağı ısıtın. Pişileri yağda altın rengine kadar kızartın. Her iki tarafını da düzgünce kızartmayı unutmayın.
Kızaran pişileri kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını emmesini sağlayın.
Pişiler sıcak servis edildiğinde en lezzetli olur. İsterseniz üzerlerine peynir, zeytin, reçel veya bal gibi malzemelerle servis yapabilirsiniz.
|
Pişi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175000
Gönderme Tarihi: 10.Kas.2023
169 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
1 paket instant maya
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
Yarım tatlı kaşığı tuz
Mayayı ılık su ve şekerle birlikte bir kaba ekleyin. Mayanın kabarmasını bekleyin (yaklaşık 10 dakika).
Unu geniş bir kaseye eleyin ve ortasını açın.
Mayalı karışımı unun ortasına dökün.
Sıvı yağ, yoğurt ve tuzu ekleyin.
Karışımı yoğurun ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ekleyin.
Hamurun üzerini örtün ve yaklaşık 1 saat kadar mayalanmasını bekleyin, hamur iki katına çıkmalıdır.
Mayalanan hamuru tezgahın üzerine alın ve 2-3 cm kalınlığında bir dikdörtgen şekli verin.
Hamuru bıçak veya bir bardak yardımıyla istediğiniz büyüklükte parçalara kesin.
Kesilen parçaları yağlı kağıt serili bir tepsiye dizin.
Pişileri önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında altın sarısı renk alana kadar pişirin (yaklaşık 20-25 dakika).
Pişi hamurları fırından çıktıktan sonra fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine yerleştirin.
Sıcak ya da ılık olarak servis yapın.
|
Pişi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175256
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2023
197 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
1 su bardağından 1 parmak eksik su
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
İçi için (istediğinizi koyabilirsiniz)
1 küçük kase kadar peynir
Kızartmak için;
Sıvı yağ
Hamurumuzu verdiğim ölçüde katıp yoğuralım. Bu hamurdan 16 tane pişi çıkıyor.
Daha çok olsun isterseniz malzemeyi iki katına çıkarın. Yumuşak bir hamur oluyor.
Ele yapışmayan açarken un kullanmanıza gerek yok kullanmayın.
Hamuru görseldeki gibi 16 eşit parçaya ayırın çay tabağı büyüklüğünde açın sade olarak kızartabilirsiniz.
Veya içine peynir, patatesli, kıyma harcınız varsa istediğinizi koyup hamuru ikiye katlayıp parmaklarınızla kenarlarına iyice sıkıştıralım ki kızarırken açılmasın.
Isınmış yağda orta ateşte çevirerek kızartalım.
|
Pişi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175988
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2024
110 defa indirildi / yazdırıldı
|
50 g yaş maya
200 ml su
250 ml Süt
35 g toz şeker
15 g tuz
750 g un
200 ml ayçiçek yağı
Yaş mayayı ılık su, süt, toz şeker ve tuz ile karıştırın.
Unu azar azar ekleyip karıştırmaya devam edin. Hamur toparlanmaya başlayınca pürüzsüz kıvam elde edene kadar yoğurun.
Üzerini temiz bir bezle kapatarak mayalanması için 1 saat dinlendirin.
Hamurun mayalanma işlemi bittikten sonra kızartmalık sıvı yağını bir tavada kızdırın.
Ellerinizi hafif bir şekilde yağlayın ve hamurdan 50'şer gr'lık bezeler koparıp şekil verin.
Yavaşça kızgın yağa bırakarak, pişilerinizin her iki yüzünü de kızartın.
Sıcak olarak servis edin.
Not: Hamurları kızartma işlemi öncesinde de dinlendirmeye dikkat edin. Hamurun elinize yapışmaması için; ellerinizi hafif bir şekilde yağladıktan sonra şekil verin ve kızartın.
|
Pişi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176946
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2024
176 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
250 ml ılık süt
250 ml ılık su
1 paket maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un
Sıvı malzemelerimize şeker ve mayayı ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
Ardından unu ve tuzu ekleyip ele yapışan bir hamur yoğuruyoruz.
1 saat mayalandırdıktan sonra tezgahta şekil verip 5 parçaya bölüyoruz.
Sıvı yağ yardımı ile açıp kızgın yağda kızartıyoruz.
|
Pişi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177115
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2024
403 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
3 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Öncelikle geniş bir kabın içine yoğurt, yumurta, tuz, sirke ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yavaş yavaş unu ilave edelim karıştırılarak ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru çok inceltmeden parmak kalınlığında açıp bardakla yuvarlaklar kesin. Önceden ısıtılmış derin ve kızgın yağa atıp, her iki tarafı da çevrilerek pişirilir. Havlu kağıt üzerine alınıp sıcak olarak servis edin.
|
Pişi |
|
sultan09
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.08.2009
Mesajlar: 32 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc41770
Gönderme Tarihi: 21.May.2024
3,622 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 YUMURTA
3,5 KAHVE FİNCANI YOĞURT
1/2 KAHVE FİNCANI LİMON SUYU
2 KAHVE FİNCANI SİRKE
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ (KIZARTMAK İÇİN)
18-20 KAHVE FİNCANI UN
2 ÇORBA KAŞIĞI
ÇÖREKOTU (ARZUYA GÖRE)
TUZ
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine yumurtaları, arzuya göre çörekotu, yoğurdu, limon suyunu, sirkeyi, tuzu, kabartma tozunu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bez örtüp 1/2 saat dinlendirelim. Unlanmış bir zeminde hamuru 0.3 mm. Kalınlığında açalım. Hamurdan küçük kareler keserek kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü kızartıp emici bir kağıt üzerine alalım ve servis yapalım.
|
Pişi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178286
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2024
63 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için;
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı un
Kızartmak için;
Sıvı yağ
Öncelikle hamuru için gerekli olan malzemeleri un ve kabartma tozu hariç bir kaba alıp çırpalım.
Daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur yoğuralım.
Yoğurduğumuz hamuru 3 eşit parçaya bölelim ve ne ince ne de kalın olacak bir şekilde oklava yardımıyla açalım.
Kestiğimiz hamurları kızgın yağda kızartalım.
|
Pişi |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1447 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179890
Gönderme Tarihi: 13.Ekm.2024
105 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
2 su bardağı un
1 çay kaşığı instant maya (ya da yarım paket yaş maya)
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
Kızartmak için sıvı yağ
Bir kaba unu eleyin. Ortasını havuz gibi açarak, mayayı ve şekeri ekleyin. Üzerine ılık suyu azar azar döküp karıştırarak hamuru yoğurun. Hamur, ele yapışmayan ve yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini temiz bir bezle örtüp yaklaşık 30 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Bu süre zarfında hamur kabarıp iki katına çıkacaktır.
Mayalanan hamuru tezgaha alın, hafifçe unlayın. Hamuru fazla yoğurmadan parçalara ayırın. Her parçayı elinizle yuvarlayıp hafifçe yassılaştırın. İstediğiniz büyüklükte pişi hamurları elde edin.
Derin bir tencerede yağı ısıtın. Yağın kızgın olduğundan emin olduktan sonra hamurları tek tek içine bırakın. Her iki tarafını da altın rengi olana kadar çevirerek kızartın. Pişiler yağda çok kalmayacak, bu sayede yağ çekmeden kızaracaklar.
Pişileri fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Ardından sıcacık servis edin. İsteğe göre peynir, reçel ya da bal ile birlikte sunarak kahvaltınıza lezzet katabilirsiniz.
|
|