|
|
Pişmaniye (Kocaeli) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31726
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2008
3,103 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Pişmaniyenin malzemesi az fakat yapımı zordur. Malzeme un, şeker ve tereyağından ibarettir. Kalaylı, büyük bir bakır kazanda önce un yağ ile kavrulur. Ancak bu iş biraz sabır ister. Kavurma işlemi büyük bir ağaç kaşıkla yapılır. 5-6 saat süren bu kavurma işinden sonra un ile yağ iyice birleştirilir. Kavurma işleminden ayrı olarak başka bir kazanda da şeker kaynatılır. Kaynaya kaynaya iyice ağdalaşan şeker kavrulmuş un ile karıştırılarak birbirine yedirilir. Sonra bu karışım büyük tepsilerde saatlerce ovularak çevrilir. Bu işlem ağdalı hamurun tel tel oluncaya kadar sürdürülür. İzmit'e gelen herkesin zevkle yediği pişmaniye bu şekilde hazırlandıktan sonra tartılarak kutulara yerleştirilerek satışa sunulur.
|
Pişmaniye (Kocaeli) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc72887
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2012
2,153 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 kg tozşeker
5 kg su
Kışın:
2 gr krem tartar
Yazın:
1 gr krem tartar veya 1/ 2 fincan suda eritilmiş limon tuzu
2 kg has un
1 kg turyağ
Kakaolu Pişmaniye için: 1/ 2 kg kakao
Çilekli pişmaniye için: ½ kahve fincanı çilek şurubu
Şekerli su yuvarlak bakır bir kazana konur. Altından kuvvetlice ısı verilir. Uzun tahta spatula ile ara sıra karıştırılır. 5-10 dakika sonra suyla açılmış krem tartar veya limon tuzu katılır. Şurubun koyuluğunu saptamak için içerisine şurup termometresi batırılır.
Çilekli pişmaniye yapılırken, krem tartarla birlikte çilek şurubu da konur. Termometre 155 dereceyi gösterince veya soğuk suya damlatıldığında sert bir uzama yapıyorsa, şurup üzeri hafifçe yağlanmış bir havuza boşaltılır. Hafif donmaya başlarken ağda şurubu toplanır. Yavaş yavaş uzatılarak üst üste katlanır.
Diğer taraftan unla yağ kavrularak sarartılır. 1 dolu kepçe alınır, 100-110 cm çapındaki yuvarlak ve ortası çukurca bir bakır tepsiye boşaltılır. Ilık hale gelince kol kalınlığında yuvarlanmış ağda konur. Tepsinin etrafına 4 tecrübeli kişi geçer. Her şahıs iki eliyle şurup hamurunu kendine doğru çeker büyütür. Yuvarlak hamur ikiye katlanıp üst üste getirilir. 25-28 devir sonunda pişmaniye 5-10 dakika tepside yayılı bekletilir. Ara sıra alt üst edilir. Nemi uçtuktan sonra kopartılır. Sade veya karışık olarak önce naylon torbalara doldurulur. Sonra kutulara konup satışa sunulur.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 31.10.2023
|
Pişmaniye (Kocaeli) |
|
solmaz türk
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.09.2018
Mesajlar: 40 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc138945
Gönderme Tarihi: 09.Arl.2018
817 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Un 2 çorba kasesi
Toz şeker 1 kilogram
Limon tuzu 3 nohut tanesi kadar
Sıvı yağ 1 su bardağı
Su 6-8 su bardağı
Toz şeker, tencereye koyulur. Üzerine gelecek kadar su ilavesi ile ocağın üzerine alınır. Limon tuzu ilave edilip, kaynamaya bırakılır ve iyice koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kıvamını anlamak için tabağın içerisine biraz normal musluk suyu koyulur ve içerisine 1 kaşık kadar koyu şerbet eklenir. Şerbet sertleşip şeker kıvamını alıyorsa, kıvamı tutmuş demektir. Alüminyum tepsinin içi bol sıvı yağ ile yağlanır.
Kıvamını alan şerbet, bolca yağlanan tepsinin içine boşaltılır. Bu şerbetin diğer adı da mablaktır.
Mablak sertleşmeden spatula yardımı ile tepsinin içerisinde toparlanıp kaldırılır. Mablak elde uzatılarak hiç bırakılmadan oynanır. Rengi açık sarı oluncaya kadar oynamaya devam edilir.
Bu arada un, tavanın içine alınarak, hafifçe kavrulur. Kavurma işlemi sırasında unun fazla yakılmamasına dikkat edilmelidir. Eğer hazırlanan mablağın kıvamı sertse un ılık, eğer yumuşaksa da biraz daha soğuk olmalıdır.
Mablak en son halka şekline getirilir ve un, bir masanın üzerine boşaltılıp, mablak üzerine koyulur.
Masanın çevresine 4 kişi oturur ve her biri kenarlarından çekiştirerek uzatır. Mablak uzadıkça katlanıp, yeniden çekilir ve bu işlem yaklaşık 18-19 kez tekrarlanır. Çekme işlemi, mablak tel tel oluncaya kadar sürdürülür ve fazla un silkelenir.
Pişmaniye kıvamını alıp tel tel olduktan sonra kesilerek büyükçe bir sininin içine koyulur. Soğuk ve açık havada, iyice soğuyup kıtırlaşıncaya kadar bekletilir. Ardından pişmaniye hazırdır.
Mablak sıcak odada çekilmez, odanın biraz serin olması gereklidir. Tepsiden çıkarırken de odanın serin olması gereklidir.
Pişmaniye her çekip katlandığında dökülen unlar avuçla tekrar üzerine koyulup tekrar çekilir.
Not: Çok uzun yıllar önce İzmitte nam salan bir tatlıcının yaptığı tatlılar çok meşhurdur. Yolcuların, onun tatlılarını yemek için dükkânının önünde uzun kuyruklar oluşturup beklemesi, baharat ve ipek yollarının geleceğini dahi tehlikeye sokar. Bu tatlıcı ustasının, güzeller güzeli çok şişman bir sevgilisi vardır. Ve aşkın gözü kördür derler ya bu tatlıcı ustasının gözü şişman sevgilisinden başka kızı görmez. Kızı o kadar çok sever ki çıkardığı anda çok meşhur yeni tatlısının ismini, Şişmaniyem koyar. Tatlıcı sonunda muradına erer ve evlenir. Ancak evlilik, sevgilisinin kıskançlıkları ve huysuzlukları yüzünden cehennem azabına dönüşür. Bizim tatlıcı ustamız da o çok sevdiği, uğruna tatlılar yaptığı sevgilisinden ayrılmak zorunda kalır. Evlendiğine pişman olan ustamızın tatlısı da bu olay duyulduktan sonra, Pişmaniye olarak anılmaya başlar.
|
|
Pişmaniye (Kocaeli) Tarifleri Kırklareli Yemekleri
|
|