|
Piti (Kars) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc116875
Gönderme Tarihi: 15.May.2016
2,956 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
500 gr kuzu gerdan
500 gr kuzu incik
200 gr kuyruk yağı
500 gr nohut
2 adet domates
2 adet yeşil biber
3 tatlı kaşığı zerdeçal (sarıkök)
Kuzu gerdan, kuzu incik ne kuyruk yağı düdüklüde üzerini geçecek kadar suyla birlikte haşlanır. Haşlanan etlere 3 tatlı kaşığı zerdeçal ve haşlanmış nohut eklenip bir iki taşım daha kaynatılır. Domatesler kabuklarıyla birlikte halka halka ve biberler de iri iri doğranır. Kaplara (güveç de olabilir) önce birer adet et yerleştirilir. Etin nohutlu suyundan da ilave edilir. Domatesler ve biberler de yerleştirilip fırınlanır. Piti servise hazırdır.
|
Piti (Kars) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc72666
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2012
2,763 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. dömaca veya yağlı koyun budu yarması
250 gr. nohut
Yarım kilo baş soğan
2 büyük patates
Yeteri kadar tuz, biberve sarıkök.
Nohut bir akşam evvelinden ılık suya konur. Ertesi sabah kabuktan çıkarılır. Et 8-10 parçaya ayrılır. Her ikisi de (nohut ve et) yıkandıktan sonra tencereye konur. Eğer düdüklü tencere kullanılıyorsa soğanlarda temizlenip dörde bölünür. Patateslerde aynı şekilde doğranıp, tuzu, biberi ve sarıkök tozu bunlara ilave edilir. Bütün bunların üzerini tam örtmeyecek kadar su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra sıcak ateşe konur. İlk düdük çaldıktan 20 dakika sonra tencere ateşten alınır. Şayet normal bir yemek tenceresinde pişirilecek ise, nohut, et vs. bir saat kaynatıldıktan sonra soğanı ve patatesi ilave edilir. Bundan sonra da iki saat hafif ateş üzerinde pişmesi devam ettirilir. Bazı yerlerde mesela Iğdır ilinde bozbaş yemeği güveçte pişirilir. Arzu edenler bu yemeğe 10-15 tane ikiye ayrılmış yeşil fasulye ve iki tane de dolmalık biberi doğrayıp koyarlar. Servisi : Yemeğin suyu evvela tabaklara alınır. Ekmek (bilhassa lavaş dediğimiz yufka ekmek) buna doğranıp çatalla yenilecek kadar ıslatılıp yenir. İkinci olarak da eti, nohudu ile beraber alıp ezerek ve birbirleriyle karıştırılarak yenilir. Patates nişasta olduğu için pişme esnasında eridiğinden ezilen nohut ve ete daha hoş bir lezzet verir. Yemeğin yanında yeşil veya baş soğan muhakkak bulundurulur.
|
Piti (Kars) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc89153
Gönderme Tarihi: 12.May.2013
2,092 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kemikli kuzu eti
1 su bardağı nohut
2 çorba kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet domates
4 adet sivri biber
Et ve akşamdan ıslatılmış nohut düdüklüye bırakılır. Üzerine tuz ve 5 su bardağı su eklenir. Düdüklünün pimi çıktıktıktan sonra kısık ateşte 20 dakika haşlanır. Sonrasında zerdeçal eklenir. Suyuyla birlikte biti kaplarına et ve nohut paylaştırılır. Dilimlenmiş domates ve biber konur. 190 derece fırında domatesler gevşeyene kadar pişirilir. Servis sırasında önce pitinin suyu çukur bir kaba boşaltılır. Lavaş eşliğinde çorba gibi içilir. Sonra etli kısmı yenir.
|
Kars Pitisi |
|
istoş
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.01.2015
Mesajlar: 30 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc131002
Gönderme Tarihi: 07.Oca.2018
1,684 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ömür Akkor
Nohut ve kuzu eti sarıkök ve kuyruk yağıyla haşlanıyor. Çinko bardaklara konuluğ üzerine domates ve biber konulup fırınlanıyor. Pişen yemek başka bir tabakta elle doğranmış yufka ekmeğe dökülerek servis yapılıyor.
|
Piti (Kars) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171696
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2023
141 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kuzu gerdan veya kuzu incik
1 su bardağı nohut
1 lt et suyu (veya yoksa su)
2 domates
2 yeşil biber
1/2 çay kaşığı safran
Tuz
Karabiber
İsteğe bağlı kuyruk yağı
Servis için lavaş ekmek
Nohutları akşamdan ıslatın. Ertesi gün etleri, kuyruk yağını ve nohutları düdüklü tencereye alın. Üzerine et suyunu ekleyin, kapağını kapatmadan kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başlayınca üzerinde biriken kefi (köpükleri) bir kevgir yardımıyla toplayın. Kapağını kapatıp tencerenizin pişirme süresine göre etler ve nohutlar yumuşayana kadar pişirin.
Kapağını açıp safran, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Domates ve biberleri iri iri doğrayıp ekleyin ve normal bir tencere kapağı kapatarak domates ve biberler yumuşayana kadar pişirin. Yemeği porsiyonluk emaye veya toprak kaplara paylaştırıp fırına verin ve üzerleri hafifçe karamelize olmaya başlayınca fırından alın.
|
|