Kısa URL: https://ml.md/lc11618
Gönderme Tarihi: 30.Oca.2007
2,954 defa indirildi / yazdırıldı
1/2 kilo kadar has beyaz un
50 gram toz şekeri
250 gram pudra şekeri
250 gram süzme bal
150 gram ceviz içi
150 gram çekirdeksiz kuru üzüm, (incir veya portakal kabuğu şekerlemesi de olabilir)
100 gram tereyağı
10 gram karbonat
4 yumurta
1 tutam dövülmüş karanfil tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik cevz-i bevva
1 kaşık kadar karışık baharat (mahlep, kişniş tozu, dövülmüş kakule, dövülmüş sakız)
1 paket vanilya tozuyla karışmış pudra şekeri
Makineden geçirerek ceviz içini kıymalı. Üzümü soğuk suda yumuşatmalı (portakal kabuğu ya da incir şekerlemesi kullanacak olanlar bu şekerlemeleri tavla zarı ufaklığında parçalara doğramalıdırlar). Bir kaşık baharat kanşımıyle cevizi bevvayı, tarçını ve dövülmüş karanfili birbirine karıştırmalı. Porselen ve yayvan bir kâseye yumurta sarılarıyle küçük parçalara bölünmüş 80 gram tereyağını koyup bunları çırparak birbirlerine yedirip köpürtmeli. Bunları karıştırmaya ara vermeden pudra şekeriyle balı da katıp bunları da karışıma yedirmeli. Beri yanda küçük bir kapta üç kaşık suyla toz şekerini eritmeli ve kabı ateşe oturtmalı. Buna baharatlı karışımı katmalı ve karıştırarak bu şerbeti akideleştirmeli. Sonra bunu porselen kâsedeki karışıma katmalı. Karıştırmaya devam ederken unun yarısını azar azar serpip bu karışıma yedirmeli. Karbonatı da katıp yedirdikten sonra bir başka yerde kar köpüğü haline getirilmiş yumurta aklarını kaşık kaşık bu hamura katıp yedirmeli. Karışıma öbür unu da azar azar katıp yedirdikten sonra kıyılmış ceviz içini ve suyu süzülmüş üzümü (veya şekerlemelerden birini) katıp bunu da karışıma yedirmeli Sonra bu hamuru yağa bulanmış dikdörtgen biçiminde bir kek kalıbına boşaltmalı. Bir spatulayla düzleyip kalıbı 180 dereceye göre kızdırılmış termostatlı bir fırına sürüp orada bir saat kadar bırakmalı. Bu nasyonal tatlı pişince kalıbı fırından çıkarıp servis tabağına başaşağı ederek içindekini tabağa aktarmalı. Soğumaya bırakmalı. Kek soğuyunca vanilyalı pudra sekerini serpmeli ve dilimleyip servis yapmalı.
Kısa URL: https://ml.md/lc89091
Gönderme Tarihi: 10.May.2013
2,409 defa indirildi / yazdırıldı
250 gr margarin
3 tane yumurta
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek reçel veya marmelat
Yumurta akları ve sarıları ayrılır. Bir kabın içine yumurta sarıları alınıp pudra şekeri ile çırpılır. İçine margarin, sıvı yağ konulup yine çırpılır. Un kabartma tozu ve vanilya eklenip elle yoğurulur. Hamur 3 eşit parçaya bölünüp bir parçasına kakao eklenip yoğurulur. Bir beyaz bir kakaolu hamur dondurucuya konulup 20 dk kadar bekletilir. Kalan parça yağlanmış kelepçeli kalıbın tabanına yayılır. Üzerine marmelat sürülür. Dondurucuda beklemiş olan kakaolu hamur rendenin iri kısmı ile marmelatın üzerine rendelenir. Yumurta aklarını bir çimdik tuzla köpürene kadar mikserle çırpılır. Toz şeker ilave edilir tekrar çırpılır. En son nişasta eklenip 1-2 dk daha çırpılır. Kakaolu hamurun üzerine dökülür. Ayırmış olduğumuz sade hamur köpüklü karışımın üzerine rendelenir.Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 30 dk pişirilir.Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.
Fotoğraf "sudegül" tarafından gönderildi. 30.10.2016