|
|
Portakallı Ördek |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc63149
Gönderme Tarihi: 15.May.2011
2,786 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg'lık 1 ördek (pişmeye hazır, sakatatı temizlenmiş)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı (küçük parçalar halinde kesilmiş)
Sosu:
2 büyük portakal
2 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı sirke
1 su bardağı İspanyol sosu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 demet maydanoz (yıkanmış)
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (220°C) getirip, ısıtınız. Ördeğin boynunu, kanatlarıyla birlikte sıkıca bağlayınız. İçini, tuz ve biberle ovup, yarık kısmını şişle tutturunuz. Ördeği yayvan bir rosto tepsisine koyup, üstüne yağı serpiniz.
Ördeği fırının orta katında 20 dakika pişirip, fırının sıcaklığını azaltarak (180°C) 60 dakika daha, buduna çatal batırdığınızda renksiz su akana kadar pişiriniz. (Ördeğin üstüne arasıra suyundan döküp her tarafmın pişmesi için sık sık döndürünüz).
Ördek pişerken bir portakalın kabuğunu ince ince kesip, 1/2 su bardağı kaynar su konmuş küçük bir tencerede 10 dakika, acılığını kaybetmesi için bırakınız. Portakal kabuklarını süzüp bir kenara bırakınız.
Kabuğu soyulmuş portakalı ikiye bölüp, yarısının suyunu sıkarak bir kenara bırakmız. Öteki yarısını, beyaz kısımlarını soyduktan sonra dilimleyiniz. Öteki portakalı kabuğuyla dilimleyiniz. Hepsini bir kenara bırakınız.
Ördeğin pişmesine 6-7 dakika kala, şeker ve sirkeyi küçük bir tencereye koyup, ağır ateşte madeni bir kaşıkla karıştırarak, eritiniz.
Ateşi açıp, şurubu biraz kaynattıktan sonra, ateşten indirerek bir kenara bırakınız.
Ördek pişince fırından çıkarıp, ısıtılmış bir servis tabağına aktarınız. Alüminyum kağıtla sararak sıcak kalmasını sağlayınız.
Tepsideki suyun üstünde biriken yağları alıp atınız. Tepside kalan suyu bir tencereye boşaltınız.
Tencereyi ağır ateşe oturtup, İspanyol sosunu katarak, tahta bir kaşıkla iyice karıştırınız. Sosu 5 dakika kaynatınız. (Üstünde yağ birikirse, alıp, atınız.)
Ayırdığınız portakal kabuklarını, portakal suyunu, tuzu, biberi ve küçük tenceredeki şekerli sirke şurubunu ekleyiniz. 3-4 dakika daha, sos hafif koyulaşana kadar pişiriniz.
Ördeğin bağlarını çözüp, kabuklu portakal dilimleriyle süsleyiniz. Etrafına kabuğu soyulmuş portakal dilimlerini ve maydanozu döşeyiniz. Sos tenceresini ateşten alıp, sostan ördeğin üstüne gezdiriniz. Kalan sosu bir sosluğa boşaltıp, ördekle birlikte servis ediniz.
Not: Fransız mutfağının başlıca klasik yemeklerinden olan bu ördeği, patates sote ve tereyağlı kabak ile servis edebilirsiniz.
|
Portakallı Ördek |
|
mayo
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.06.2020
Mesajlar: 27 Şehir: Kilis |
Kısa URL: https://ml.md/lc151353
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2020
866 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet bütün ördek
3 adet portakal
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı bal
1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
1 tatlı kaşığı tuz
Ördeği güzelce temizleyin, içini yıkayıp kağıt havluyla kurulayın.
Salçaya biraz tuz ekleyip karıştırdıktan sonra ördeğin üzerine masaj yaparak yayın.
Sıvı yağı derin bir tencerede kızdırıp ördeğin her tarafını 4-5 dakika kadar kızartın.
Kızaran ördeğin derisine bıçakla çizikler atın.
Tencereye ördeğin üzerini geçecek kadar su ekleyin.
1 adet portakalın suyunu sıkıp tencereye ilave edin.
Tuz, kişniş ve defne yaprağını da ekleyip kapalı kapalı halde etleri yumuşayana kadar 1 saat civarında pişirin.
Pişen ördeği fırın tepsisine alın.
Kalan portakalların suyunu sıkın.
İçine balı ve ördeğin haşlama suyundan 1 kepçe kadarını ilave edip sos kıvamına getirin.
Sosu tepsiye aldığınız ördeğin üzerine güzelce gezdirin.
Fırını 250 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra ördeği fırına verin.
Derisi kızardıktan sonra çıkarıp dilimleyerek sıcak servis edin.
Not: Portakallı ördek Çin yemeği olarak bilinse de aslında Fransız mutfağına özgü bir lezzet. Özellikle 1960larda çok sevilen bu tarif ününü Fransız yemekleriyle ünlü ABDli şef Julia Child'a borçlu.
|
|
Portakallı Ördek Tarifleri Bavaruaz Tarifleri
|
|