|
|
Probiyotik Ev Turşusu |
|
dönüm
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.09.2014
Mesajlar: 32 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc134214
Gönderme Tarihi: 20.May.2018
737 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nermin Aktaş
3 kg. patlıcan
3 kg. domates (yarısı kırmızı, yarısı olgunlaşmamış yeşil domates)
1,5 kg. tatlı biber
100 gr. acı cin biberi (damak tadınıza göre, acı severseniz daha fazla koyabilirsiniz)
1 kg. taze yeşil fasulye
1 kg. salatalık
1 bağ maydanoz
250 gr. sarımsak
500 cc. ev yapımı üzüm sirkesi
200 gr. kaya tuzu (damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
400 cc. içme suyu
Büyük bir tencerede bol miktarda su kaynatılır. Kaynamakta olan suya patlıcanlar atılır. Patlıcanların sap kısmı kesilmemelidir, turşu olgunlaştıktan sonra en lezzetli kısmı burası olacaktır. Patlıcanlar hamurdan biraz daha sert kıvama gelince dışarıya alınır, soğuk suyun içinde soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra tıpkı karnıyarık yapar gibi patlıcanlar ortadan keserek açılır. Aynı şekilde fasulyeler de kaynar suda haşlanır. Bu sefer yumuşamaları beklenmez, rengi dönünce hemen alınır, soğuk suda soğumaya bırakılır.
Turşu suyu: Bir kabın içinde 500 cc. sirke ve 400 cc. içme suyunun içine tuz eklenir, iyice eriyene kadar karıştırılır. Tadına bakılır, damak tadınıza göre tuz miktarı ayarlanır. Bir başka yöntem de yumurta ile ölçmektir. Hazırladığınız karışıma taptaze bir çiğ yumurta koyduğunuzda, yumurta turşu suyunun üzerinde yüzmelidir. Eğer dibe batıyorsa, yeteri kadar tuz koymadınız demektir. Yumurta suyun üzerinde yüzene kadar tuz ekleyip eritiniz.
Turşu içi: 1 kg. kırmızı domates minik minik doğranır. Damak tadınıza göre acı biber ve çeyrek demet maydanoz ince doğranarak domatesle karıştırılır. 20 diş sarımsak irice dövülür, karışıma eklenir. Haşlanmış ve içi açılmış olan patlıcanlar, bu turşu içiyle doldurulur. Üzerlerine 1-2 adet fasulye kapatılır. Haşlanmayan tüm malzemeye (domates, salatalık, biber) iğneyle 2-3 delik açılır. Turşu küpünün en dibine içi doldurulmuş patlıcanlar yerleştirilir. Üzerine kalan yeşil ve kırmızı domatesler yerleştirilir. Onların da üstüne salatalık ve biberler konulur. En üste fasulyeler gelecek şekilde yerleştirilir. Aralara sarımsaklar diş diş serpiştirilir. Annem her turşuya teşbih dizer gibi birkaç tane sarımsak dizisi koyar, ben de buna bayılırım. En üst kısma saplarıyla birlikte maydanozlar yayılır. Tüm malzemeler küpe konduktan sonra, önceden hazırlanmış turşu suyu eklenir. Turşu suyu tüm malzemelerin üzerine kadar çıkmalıdır. Eğer malzemelerin üzerini kapatmamışsa, biraz daha turşu suyu hazırlayıp ekleyin Küpünüzün kapağını sıkı sıkı kapatın. Turşu kurma işleminiz tamamlandı. Şimdi küpünüzü serin ve loş bir yere alacaksınız. Ara ara kontrol etmeniz gerek: Suyu azalabilir, bu durumda biraz daha turşu suyu hazırlayıp ekleyeceksiniz. Veya kabarıp taşma görülebilir, turşunuza ilgi gösterin, altına bir başka kap koyun, ortalık batmasın. İç Anadolunun karasal ikliminde, annemin yaz turşuları 1 haftada olgunlaşır. Ama sonbaharda kurduğu turşuların olgunlaşması 1 ayı bulur. Turşunuz olgunlaştıktan sonra küpünüzü buzdolabınıza kaldırırsanız, turşunuzun daha uzun ömürlü olmasını sağlarsınız.
Not: Turşu küpünüz toprak ya da cam olmalıdır. Hiçbir zaman plastik bidon kullanmayın, sağlığınız için zararlıdır.
|
Probiyotik Turşu |
|
adnan pekel
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.02.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc140550
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2019
854 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1 kg kornişon (lahana, biber vb sebzeler de olabilir)
2 litrelik cam kavanoz
1 litre salamura suyu (1 litre suya 2.5 dolu yemek kaşığı kaya tuzu eklenerek karıştırıldı ve kaynatılıp oda sıcaklığına soğutuldu)
1 baş sarımsak
Probiyotik özel turşu mayası (Sevdanem)
100 ml katkısız geleneksel üzüm ya da elma sirkesi (pastörize olmamış olmalı)
Öncelikle 1 kg kornişon (turşuluk sebzeleri) yıkayıp 10 dakika sirkeli suda bekletin ve durulayın. (Fazla tozlu topraklı olabiliyor, fermantasyonu bozacak mikroorganizma kalmamalı. Aynı sebepten turşu yapımında kullanılacak tüm kap kacağın temiz duru sudan geçirilmesi gerekiyor ki olası bulaşık makinası deterjanı ve/ya parlatıcı kalmasın üzerilerinde)
Daha sonra 1 kg kornişonun bir kısmını kavanoza aktarıp soğumuş salamuranın bir kısmı ve probiyotik turşu mayası ekleyin. Soyulmuş sarımsakların bir kısmını bu safhada ilave edin. 100 ml üzüm sirkesi (veya ev sirkesi; başka sirke önermiyoruz) ilave edin.
Geri kalan kornişon, salamura ve sarımsakları kavanoza doldurun.
Kavanozun ağzını kapatın ve oda sıcaklığında bir köşede kendi haline bırakın.
Sebzelerin her geçen gün fermente olarak çok güzel sarardığını gözlemleyeceksiniz. Fermantasyon sürecinde en az 7 gün hiç dokunmayın, kapağı açmayın, rahatsız edilmeyi sevmiyorlar, bozulabilirler.
7-10 gün sonunda lezzetli ve bol probiyotikli turşularımız hazır hale gelir ve turşular buzdolabında, soğuk balkon veya kilerde muhafaza edilir.
|
|
Probiyotik Ev Turşusu Tarifleri Dondurulma Tarifleri
|
|