|
|
Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz? |
|
usare
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.08.2009
Mesajlar: 72 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc39829
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2009
2,101 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nursen Turan
Ramazan ayının başlanmasıyla birlikte, beslenme saatleri ve şeklinin değişmesi metabolizmada bir takım değişikliklere neden olmaktadır. Uzmanlar, 3 öğünden 2 öğüne inen beslenme şekli, hareketsiz geçen saatlerin artmasına karşın uyulacak bazı kurallarla ramazan ayının daha sağlıklı bir şekilde geçirilmesinin mümkün olduğunu kaydettiler.
Ramazan ayının kaliteli ve dengeli beslenmeyle oldukça rahat ve sorunsuz bir şekilde geçirilebileceğinin altını çizen diyet uzmanları, oruç tutanların hangi konulara dikkat etmeleri konusundaki sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Oruç tutarken, dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Ramazan ayında kişinin beslenme şeklinin ve saatinin değişmesi, hareketinin azalması nedeniyle bir takım olumsuzlukların ortaya çıkma riski artıyor. Uzun açlıktan sonra aniden ağır ve yağlı yemeklerin birden bire tüketilmesi oldukça sakıncalı. Ağır beslenme kalbin yükünü arttırabiliyor, bu durum kalp krizi, yüksek tansiyon, beyin kanaması, mide ülseri ve felç vakalarına neden olabilir. Uzun saatler boş kalan mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olacağından iftar, hafif yiyeceklerle açılmalıdır. Oruç tutanlar, günde en az iki porsiyon meyveyi çiğ yada komposto olarak tüketmeli. Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto ve sütlü tatlılar tercih edilmeli. Yemek esnasında su içmek yerine daha sonra iftar ve sahur arasında bol bol su tüketilmeli. Mutlaka sahura kalkılmalı. İftardan sonra yürüyüş yapılmalı. Tiryakiler iftardan önce sigara içmemeliler.
İftarda hangi tür yemekler tercih edilmeli?
Ramazan ayında da günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve oranları değişmez. Ramazanda gün boyu aç kalınacağından aşırı yemek yerine, yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebze, salata gibi gıdaları tercih etmek daha doğrudur.
İftar bir kase çorba, bir dilim az yağlı beyaz peynir, 3-4 zeytin, salata, bir-iki dilim esmer ekmekle yapılmalı. İftardan bir saat sonra ise bir tabak etli veya etsiz sebze yemeği, balık, tavuk, kırmızı et dört yemek kaşığı kadar pilav veya makarna gibi çeşitlerden bazılarıyla yemeğe devam edilmelidir. Bir kase yoğurt veya cacık tüketilmeli. İlerleyen saatlerde bir bardak süt veya sütlü tatlı alınmalıdır. Ayrıca meyve de ihmal edilmemelidir.
Sahur yiyeceklerinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sahur yemekleri, oruç tutan kişinin sağlıklı bir gün geçirmesi için hafif ama doyurucu olmalıdır. Sahurda tercih edilen yiyecekler ihtiyaç duyulan günlük enerjinin alınması yönünden güçlü olmalıdır. Sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce kahvaltı veya ağır yemekler yenmesi açlık suresini uzatacağı için metabolik hızın düşmesine, halsizlik, başağrısı, yorgunluk ve dikkat azalmasına neden olabilir. Bu yüzden sahur beslenmesi oldukça önemlidir. Sahur sofrasında çorba içilip, ardından domates, salatalık, tuzsuz peynir, reçel veya bal ile kahvaltı yapılabilir. Veya zeytinyağlı yiyecekler, yoğurt, ayran ve hoşaf tercih edilebilir. Ağır yiyeceklerin ve sahurda aşırı hamur işi tüketilmesinin şişmanlığa ve başka hastalıklara davetiye çıkartacağı da unutulmamalıdır. Diabet (şeker hastaları), tansiyon,mide, sindirim sistemi, hamile ve emzikli anneler ile 65 yaş üzeri yaşlıların, kanser hastaları ile sürekli ilaç kullanması gereken hastaların doktorlarının tavsiyelerine göre hareket etmeleri gerekmektedir. Bu tür hastaların oruç tutmalarının da sakıncalı olabileceği belirtilmektedir.
|
Ramazan'de ne yemeli? |
|
Gür Ali
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.11.2010
Mesajlar: 30 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc57933
Gönderme Tarihi: 30.Kas.2010
1,924 defa indirildi / yazdırıldı
|
SAHURDA: Hamur işleri ve ağır et yemeklerinden uzak durun. Tuzlu ve baharatlı yiyecekler susama hissini arttır. Genelde kahvaltılık ürünler seçin; ama sucuk, salam, bal değil! Az tuzlu beyaz peynir, tuzsuz zeytin, yoğurt, süt vb. Sahurda en fazla tok tutacak ürünlerin baş sıralarında yumurta geliyor ve tabiî ki yulafı da unutmamak gerekiyor. Yulafı sütle veya yoğurtla karıştırıp yiyebilirsiniz. Haşlanmış patates de tok tutan besinlerden; ancak soğuk tüketilmesini öneriyorum çünkü sıcağı kilo yapıcıdır. Yine bulgur da sahurda tok tutan gıdalar içinde sayabileceğimiz ürünlerden.
İFTARDA: İftarda ilk öğünü çorba ve salata ile geçiştirin. Yarım saat sonra ana yemeğinizi, sonra da tatlınızı yemenizi öneririm. Böylece boş kalan midenizi birden yormamış olursunuz. Yemeklerinizi kızartma yerine fırın, haşlama veya ızgara yöntemleri ile pişirin. Sütlü tatlı tüketin ve meyveleri içmek yerine yemeği tercih edin. Bol bol su içmeyi de unutmayın.
UNUTMAYIN! Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızmı yavaşlattığı için tokluk hissinin uzamasına yardımcı olur. Sahurda ceviz badem, fıstık yemeği unutmayın.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 24.05.2023
|
RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİ? |
|
Gür Ali
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.11.2010
Mesajlar: 30 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc57934
Gönderme Tarihi: 30.Kas.2010
1,938 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yaklaşan Ramazan ayının telaşını yaşadığımız şu günlerde evlerde, marketlerde yoğun bir telaş yaşanıyor. Genellikle de bu ayda sağlık için önemlilik arz eden beslenme şekline önem verilmesi birçoğumuz tarafından atlanıyor. Yapılan en önemli yanlışlardan birisi gün boyunca aç kalınacağı düşünülerek sahurda gereğinden fazla yemek yemek ve yüksek kalorili besinleri tercih etmek oluyor. Hâlbuki uzmanlar, bir kişinin günlük alması gereken enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral miktarlarının Ramazan ayında da değişmediğini bu nedenle de besin tüketiminin aşırı miktarda olmaması gerektiğini söylüyorlar.
Uzmanların uyarılarını tekrar gözden geçirirsek;
1-Öncelikle gün içerisinde ortalama 2 litre su tüketilmelidir
2-Gün boyunca aç kalınacağını düşünerek fazla enerji içeren, yağlı, ağır yemekler yerine, yavaş sindirilen, kana geçiş hızının düşük olduğu yüksek miktarda posa içeren tam tahıllı ürünleri, sebze yemeklerini ve salataları tercih etmemiz gerekmektedir
3-Sahurda veya iftarda makarna, pilav alışkanlığımızı göz önünde bulundurursak tercihimizin kepekli olanlarından yana kullanmalıyız.
4-Günde en az 3-5 porsiyon meyve tüketmenin yanı sıra çiğ veya pişmiş sebzelerden de mutlaka tüketmeliyiz.
5-Ramazan ayında öğün saatleri ve öğün sayısı doğal olarak değişmektedir Bu nedenle Ramazan ayında kişiler 2-3 öğün tüketmektedir.
6-Ramazan ayında sahura kalkılmadığında oruç tutan kişide açlık süresi, yaklaşık 20 saati bulduğunu düşünürsek bu rakam kişilerde ciddi sağlık sorunları oluşturabilir Bu nedenlede açlık süresini azaltmak adına mutlaka sahura kalkıp süt, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, yeşillik, tam tahıllı ekmekten oluşan sağlıklı bir kahvaltı veya çorba, etli sebze yemeği, yoğurt ve tam.tahıllı ekmekten oluşan bir menü alışkanlığını dikkate almalıyız.
7-İftarı bir bardak su ve yanında bir zeytin veya hurma ile açtıktan sonra 1 kâse çorba içip tercihen 15-20 dakika kadar yemeğe ara verilmelidir Bu süreç içerisinde kişinin aşırı açlık hissi azalacak, yiyeceklere saldırma isteği ortadan kalkacaktır Daha sonra normal şekildeki bir akşam yemeği yemeliyiz.
8-İftar öğününden ortalama 1,5 saat sonra bir ara öğün yapılması, bu öğünde de meyve veya sütlü tatlı tercih edilmesi sağlık adına önemlidir. Bu ara öğünden yine ortalama 1 - 1,5 saat sonrasında bir ara öğün daha yapılabilir Bu öğünde de 1 -2 porsiyonu aşmayacak şekilde meyve tüketimi veya hafif sütlü tatlılar tercih edilebilir.
9-Uzun süre aç kalma düşüncesi kişilerde çoğu zaman iştahı ve doyma eşiğini artırmaktadır Bunun sonucunda; oruç tutan kişi normalden çok daha fazla miktarda ve daha hızlı yemek yer. Sağlıklı bir sindirim sistemi yavaş ve iyi çiğnemek gerektiğini unutmamalıyız.
10-Oruç tutması sakıncalı olan hamile veya emziren anneler, gelişme çağındaki çocuklar, uzun seyahat yapacak olanlar, hipoglisemi ve şeker hastalığı gibi uzun süre aç kalması istenmeyen hastalar, hipertansiyon ve ağır kafp-böbrek hastaları, mide ve sindirim problemlerini şiddetli yaşayanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, psikolojik durumu bozuk olanların oruç tutmamaları gerekir.
|
|
Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz? Tarifleri Sağlık Konuları
|
|