1/2 paket margarin
3 su bardağı un
1/2 çay bardağı soğuk su
1 yumurta
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
11 adet elma
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tarçın
10 adet şekerleme
Yumurtayı derin bir kabın içinde mikser yardımıyla çırpıyoruz. Üzerine 3 bardak unu, şekeri, tuzu, buz gibi soğuk suyu, ve önceden ufak ufak doğradığımız sana yağını atıyoruz. Şimdi hamuru yoğuruyoruz.
Bu işlemin sonunda, elde açılmaya oldukça müsait güzel bir hamurumuz olacak. Elmaların kabuklarını soyup çekirdekli kısımlarından temizliyoruz. Ufak parçalar halinde olacak şekilde rondodan geçiriyoruz.
Küçük bir tencereye döktüğümüz elmaların üzerine şekeri serpiyor ve kısık ateşte iyice yumuşayana dek pişiriyoruz. Bu yaklaşık 10 dakika kadar sürecek.
Sürenin sonunda elmaları el blenderi vasıtasıyla püre haline getiriyoruz. Üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını serpiştirerek iyice karışmasını sağlıyor ve soğuması için dolaba kaldırıyoruz.
Hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz. Birinci parçayı oklava ya da merdane yardımıyla kalıbımızın kenarlarından çok fazla taşmayacak şekilde 3-4 mm lik bir hamur şeklinde açıyoruz.
Kalıbımızı yağ kullanarak, turtanın kabından kolayca çıkabilmesi için yağlıyoruz.
Hamuru kalıba yerleştiriyor hamurun dibini iyice pişebilmesi ve pişerken kabarmaması için deliyoruz. 5-10 çatal darbesi işimizi görecektir. Bu şekilde 180° C ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişiriyoruz.
Şimdi artık iyice soğumuş olan elmalı püreyi ön pişirmeden geçen hamurunun üzerine döküyor ve üzerini düzeltiyoruz.
Kabuklarını soyup içini çıkarttığımız elmaları gelişigüzel çok küçük parçalar olmayacak şekilde kesip tarçınla ovalıyor ve pürenin üzerine yayıyoruz.
Hamurun kalan yarısını açıp elmaların üzerine seriyor ve fazlalıkları oklava yardımıyla kesiyoruz.
Renkli şekerlemelri üzerine döküyoruz. Bu şekilde 180° C ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz. Turtamız hazır.
|