Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Toz şeker
Nişasta
Su
Safran
Sitrik asit
Su
Fındık
Hindistancevizi
Antepfıstığı
Ceviz veya çeşitli aromalar
Lokumun ana maddeleri olan şeker, nişasta, sitrik asit ve su yaklaşık bir buçuk iki saat süre ile kaynatılır. Elde edilen bu karışıma fındık, safran, Hindistan cevizi, Antep fıstığı, badem, ceviz veya çeşitli aromalar ilave edildiğinde istenilen lokum türü elde edilmiş olur. Bu aşamaya gelen lokumlar tekniğine göre makinelerde kesilerek ambalajlanır.
Not: Zahmetli bir şekilde yapılan safranlı lokumu diğer lokumlardan ayıran özelliği; elastiki bir yapıya sahip olması, parlak görünmesi ve ağızda çiğ nişasta tadı bırakmamasıdır. Yörede üretilen lokum stoklanmamakta ve satış miktarı kadar üretimi yapılmaktadır.
Safranlı lokum; 1920li yılların başında Rum ustalardan öğrenilmiştir. 1939da Karabük Demir-Çelik Fabrikalarının kuruluş süreciyle birlikte artan nüfus ticareti canlandırmış ve şekercilik gelişme dönemine girmiştir.1940lı yıllarda iyice gelişen şekercilik Safranbolunun önemli bir geçim kaynağı haline gelmiştir.
Safranboluda her yıl düzenlenmekte olan Geleneksel Altın Safran Film Festivalinin ikinci gününde lokum yarışmaları düzenlenmekte ve gelen konuklara ikram edilmektedir. Yöreye turist olarak gelen konuklar dönüşlerinde yanlarına anı olarak, maket bir Safranbolu evi ile bir paket Safranlı Lokumu almayı ihmal etmez.
|