|
|
Salatalar Genel Bilgiler |
|
BolKepçe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.06.2005
Mesajlar: 41 Şehir: Ereğli/Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc10222
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2006
2,639 defa indirildi / yazdırıldı
|
Salatalar iştah açıcı, renk ve şekilleri ile sofraların dekoru olduğu gibi, salgıyı artırdıklarından yemeklerin sindiriminde çok önemli yer tutarlar. Salatalar, salatalık, domates gibi çiğ sebzelerden, pişmiş sebzelerden, etlerden ve meyvalardan olmak üzere dört şekilde yapılırlar.
Servisi: Salata iyice ayıklanır yıkandıktan sonra salata sepetine ve temiz bir bez içine konur. Porselen, fayans veya kristal bir kap içinde yapılır. Ve dağıtımı da özel çatal ve kaşıkla olur.
Sosu : En çok zeytinyağı ve limonla yapılır. Bu sosu hazırlamak için kâse içinde arzuya göre iki kaşık zeytinyağı, biraz tuz, biber ve bir kaşık da limon suyu eklenerek hazırlanır. Buna çok ince kıyılmış maydanoz gibi otlar katılır. Pişmiş sebze salataları mayonezle soslandırılır.
|
SALATALAR |
|
zafira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2007
Mesajlar: 276
|
Kısa URL: https://ml.md/lc13678
Gönderme Tarihi: 10.May.2007
2,414 defa indirildi / yazdırıldı
|
iştah açmak amacıyle yemekle birlikte yenilmek üzere hazırlanan, ekşili ve genellikle üzerine zeytinyağı gezdirilmiş yardımcı yemeğe salata denir. Yurdumuzda salatalar genellikle «domates salatası», «beyin salatası», «hıyar salatası», «roka salatası», «kıvırcık salatası», «marul salatası», «cacık», «hindiba salatası», «fasulye piyazı» ve benzerleri gibi sınırlanmış, az sayıdadır,
Avrupa ülkeleri mutfaklarında ise türlü bitki yemiş ve etlerden salata yapma imkânları araştırılmış ve bulunmuştur. Salata deyince akla İtalyan mutfağı gelir. Çünkü salata İtalyan Mutfağının icadıdır. Ama salatayı yemeklerden önce ordövr veya birinci tabak olarak yemeği bir alışkanlık haline getiren Fransız'lar, bunun iştah açıcılığının yanısıra besin ve kalori yönlerini de ele atmışlardır. Böylece Türk Mutfağı'nın pek alışık olmadığı, ama oldukça hoş ve lezzetli salata çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bunlar ekşi konduğu vakit salata, ekşlslz olduğu vakit de ordövr olarak yenmektedir.
İçi doldurulmuş yeşil zeytin, salam, kaşer peyniri, salatalık domates, kapari, ançüez, hıyar ve kalamata zeytininden yapılan karışım da ekşi ve zeytinyağı konduğu vakit salata, ekşisiz ve zeytinyağsız olduğu vakit de ordövr olarak yenir. Ancak bu malzemenin hepsini küçük parçalara doğramayı unutmamak gerekir.
Avrupa Mutfağı'nda salatalarda, ordövrlerde karışıklara geniş çapta yer vermişlerdir.
|
SALATALAR HAKKINDA |
|
halıcı kız
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.04.2008
Mesajlar: 45 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc23313
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2008
2,029 defa indirildi / yazdırıldı
|
Salatalar lezzet ve renk bakımından soframızı canlandıran temel gıdalardandır. Hem iştahı açar, hem vücudun vitamin ve madensel madde ihtiyacını karşılar.
Çiğ sebzeler, taşıdıkları vitamin ve madensel maddeler bakımından pişmiş sebzelerden çok daha faydalıdır. Sofralarda salata yemeyi alışkanlık haline getiren kişinin ilaç olarak vitamin almasına gerek yoktur. Salata hazırlarken, vitamin kaybını önlemek gayesiyle iri doğramak ve yapıldığı zaman yarım saate kadar yemek icab eder. Salataların üzerine zeytinyağı ve limon dökülmelidir. Bu sos sebzelerdeki C vitamininin yok olmasını önlediği gibi sebzelerdeki A vitamininin vücuda yararlı hale gelmesini hazırlar.
|
Salatalar Hakkında |
|
sarmaşık
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.06.2008
Mesajlar: 29 Şehir: Antakya |
Kısa URL: https://ml.md/lc24424
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2008
2,452 defa indirildi / yazdırıldı
|
Latince kökenli "Salare" (tuzlanmış) kelimesinden türetilerek tüm dillere Türkçemiz'deki telaffuzuna yakın biçimlerde yerleşen salata, iştah açıcı özelliğiyle mutfakların baştacıdır. Bu özelliğinin yanışını, vitamin ve mineraller açısından taşıdığı zengin yapıyla da salata önemli bir besin maddesidir.
Salatalar genellikle ana yemekler eşliğinde sunulur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu "iştah açıcı yiyeceğin-yemeğe olan uyumunu iyi sağlamaktır. Salata mutlaka ana yemeğin besleyici değerini tamamlamalı, onun önüne geçmemelidir. Örneğin, protein miktarı fazla olan yemeklerle birlikte sunulacak salatanın proteini mutlaka düşük olmalıdır. Bazı salata çeşitlerinin ise, ana yemekle birlikte değil, yemek öncesi ve çerez (ordövr) olarak, içki eşliğinde verilmesi uygun olur.
Hangi besin maddesiyle hazırlanıyorsa o ana maddenin adını alır salata; domates salatası, patates salatası gibi. Bu arada bazı salatalara katılan sosların hazırlanması da bu lezzet dolu tabağa renk katmada önem taşır.
|
SALATALAR |
|
senem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.01.2009
Mesajlar: 40
|
Kısa URL: https://ml.md/lc33353
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2009
2,347 defa indirildi / yazdırıldı
|
«Zevk ve özenle hazırlanmış bir salata, bir sofra yemeğe bedeldir» denilmesi bilmem ne kadar doğrudur. Ancak iyi, özenli ve zarif bir şekilde hazırlanmış bir salatanın, sofradakilerin gözlerini kamçıladığı, iştahlarını açtığı kadar, rengârenk çiçekler kadar bir sofrayı süslemekte olduğunu da kabul etmek gerekir. Servis edilmeleri: Salatalar; cins ve çeşitlerine göre, büyük tabak veya salata kâsesinde sofraya oturtularak, kişilere özel küçük tabaklara alınmak suretiyle servis yapılmalıdır.
|
|
Salatalar Genel Bilgiler Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|