|
|
Şalgam |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96366
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2014
1,922 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Orta Çağda, patates sofralara girinceye kadar sıkça tüketilen şalgam; sofraları yemek, sos ve salata olarak süslemiş. Uzmanlar şalgamın faydalarını her fırsatta dile getiriyor. Haklılar da
Turpgillerden şalgam; içindeki bol potasyum, A, B, C vitaminleri, sodyum ve magnezyumla bedenimize dinçlik verir. Ayrıca sindirim sistemini düzenler, toksinleri atar ve stresi azaltır.Şalgamın; dolması, kızartması, salatası, kavurması, turşusu, suyu, lapası yapılıyor; hatta köz ateşe gömülüp pişiriliyor. Yurdumuzun her bölgesinde rahatça yetişen şalgamın Adana ve Mersinin yemek kültürlerinde ayrı bir önemi var. Şalgam suyu, lezzet ve sağlık iksiri olarak yabancıların da dikkatini çeker.
|
Şalgam |
|
balaban
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.03.2009
Mesajlar: 54 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc36554
Gönderme Tarihi: 17.May.2009
2,328 defa indirildi / yazdırıldı
|
Turpgiller familyasından, yumrusu ve tohumları için yetiştirilen şalgamın iki türü vardır. "Adi şalgamın" toprak altında oluşturduğu etli yumrularından sebze ve hayvan yemi olarak yararlanılır. "Yağ şalgamımdan ise yağ elde edilir. İki yıllık bir bitki olan şalgamın yumrularının rengi sarı, beyaz ya da kırmızımsı pembedir. Şekli ise oval veya basık yuvarlak arasında değişir. Sonbaharda ekimi yapılan şalgam, fazla nem tutmayan, besince zengin ve derin topraklarda yetişir. Serin iklim sebzesi olan şalgamın, en çok turşusu ve litrelik şişelerde satılan suyu yaygın olarak tüketilir. Suyunun yanı sıra etli bölümünden yemeği, çorbası ve turşusu yapılır. Yapraklı kısımlarından da sebze olarak yararlanılır. Yapraklarının kavurması ve böreği yapılabilir. Şalgam özellikle Güney illerimizden Adana, Tarsus, Mersin ve İskenderun'da yetiştirildiği için, tüketimi de buralarda yaygındır. Demir, fosfor, sodyum mineralleri ve A vitamini açısından zengin bir sebze olan şalgamın suyunu renklendirmek için bir miktar kırmızı havuç, kırmızı pancar veya kırmızı lahana doğranarak ilave edilir.
|
|
Şalgam Tarifleri Diğer Konular
|
|