|
Şambaba |
|
Eşik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.05.2006
Mesajlar: 67 Şehir: tekirdag |
Kısa URL: https://ml.md/lc4022
Gönderme Tarihi: 23.May.2006
2,553 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Su Bardagi Sivi Yag
2 Çay Bardagi Su
1 Çorba Kasigi Sirke
Alabildigince Un
1 Çorba Kasigi Tereyağıi
2 Çorba Kasigi Yoğurt
Kavurmak Için:
3 Çorba Kasigi Un
Üzerine :
1 Adet Yumurtanin Sarisi
2 Çorba Kasigi tereyağı
Unun ortasini havuz gibi açalim. Yumurtalari, ilik sekerli su ile eritip, kabartilan mayayi, bir tutam tuzu ve yagi ilave ederek yoguralim. Tek kisilik kagit ya da alüminyum kek kaliplarini yaglayip seker serpistirelim.
Hamuru küçük kaliplara esit miktarda paylastiralim. Tepsiye dizerek oda sicakliginda yarim saat bekletelim.
110 dereceli firinda 15-20 dakika pisirip, firindan çikaralim. Sekeri suyu ve limon suyunu kaynatarak, surubu hazirlayalim. Sambabalari kaynayan serbete ekleyip ters yüz ederek birkaç dakika serbetin içinde kaynatalim.
Üzeri için, yarim paket kakaolu pudingi üzerinde yazilan tarifte oldugu gibi hazirlayalim. Basit sambabalarin üzerine dökerek servis yapalim.
ML® Şambaba için tıklayın
|
ŞAMBABA TATLISI |
|
tijenöztüfek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.12.2007
Mesajlar: 36 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc19791
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2007
11,461 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr. un
3 adet, yumurta
50 gr. pakmaya
50 gr. tereyağı
biraz tuz
1 çay kaşığı un şekeri
750 gr. şeker
200 gr. kaymak
1 limon
1- Unu bir tencereye eleyiniz.
2- Unun ortasını açıp pakmaya koyunuz.
3- Unun üzeri çatlayınca 3 yumurta, tuz, 1 çay kaşığı un şekeri koyup su ile yoğurarak boza kıvamında bir hamur yapınız.
4- Elle çarpa, çarpa yoğurarak hamuru özleştiriniz.
5- Biraz yoğurunca 50 gr. erimiş yağı koyup tekrar çarpa çarpa yoğurarak yağı yediriniz (yağı koyduktan sonra fazla yoğurmayınız yağ acır).
6- Tencerenin üzerine nemli bir bez örtüp hamuru ılık bir yerde mayalanmağa bırakınız.
7- Hamur mayalanırken baba tatlısı kalıplarını iyice sağlayınız.
8- Kalıplara hamuru yarıya kadar koyunuz.
9- Kalıpları ılık bir yere koyup tekrar hamuru mayalandırınız.
10- Mayalanan kalıplan önceden ısıtılmış fınna koyup altını üstünü pembe renkte pişiriniz.
11- Şekeri temiz bir tencereye koyup şekerin üstünü 4 parmak geçecek kadar su koyup kaynatınız.
12- Şeker eriyinceye kadar karıştırıp sonra karıştırmayınız.
13- Bir taşım kaynayınca 1/4 limon sıkınız.
14- Sonra şerbeti kaynatarak biraz koyulaştırınız.
15- Koyulaşan şerbeti kepçe tatlıların üzerine dökünüz.
16- Tatlılar soğuyunca kaymağı birer parça tatlılann üzerine koyup servis yapınız.
|
Şam Baba |
|
reyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.01.2011
Mesajlar: 69 Şehir: Kars |
Kısa URL: https://ml.md/lc59084
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2011
2,584 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türk Kadınının Tatlı Kitabı
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü 1966
250 g Un (5 fincan)
40 g Pudra Şekeri (3/4 fincan)
4 tane Yumurta
25 g maya
100 g Sana (5 çorba kaşığı)
1/4 fincan Su
1/2 kahve kaşığı Tuz
750 g Şeker (3 bardak)
3 bardak Su
1 çorba kasığı Limon suyu
20 g Sana (1 çorba kaşığı)
Marmelât
Pasta yapmaya mahsus, 7 — 8 cm. çapında ufak kalıpları 20 g Sana (1 çorba kaşığı) ile yağlayarak ilerde kullanmak üzere bir tarafa bırakınız.
Diğer taraftan 250 g unun (5 fincan) yalnız 75 g'mın (1/2 bardak) ortasını çukurlaştırınız ve bu çukura 25 g maya ile 1/4 fincan Su koyarak yoğurmak suretiyle bir hamur yapnız. Sonra da geri kalan un ile yapmış olduğunuz hamurun üzerini örtünüz ve 30 dakika kadar şişmeye bırakmız.
30 dakika sonra bu hamurlu una 40 g Pudra şekeri (3/4 fincan), 1/2 kahve kaşığı Tuz ve yumurtalardan birini ilâve ettikten sonra yoğurarak yumurtaların hamur ile hâllolmasını temin ediniz. Bilâhare yoğurmaya devam ederek teker teker olmak üzere geri kalan 3 tane yumurta ile 100 g Sana (5 çorba kaşığı) yı da ilâve ediniz ve sıkı bir hamur yapınız.
Müteakiben yapmış olduğunuz bu hamurdan ufak parçalar kopararak evvelce yağlamış olduğunuz kalıpların içlerine koyunuz ve kalıpları da hamurların şişmeleri için ılıkça bir yerde 3 — 4 saat kadar bırakınız.
Hamurlar şişince bunları orta ısıdaki fırında yarım saat kadar pişiriniz ve müteakiben kalıplarından çıkartarak soğumaya bırakınız.
Hamurların soğumalarım müteakip. 750 g şeker (3 bardak), 3 bardak su ve 1 çorba kaşığı Limon suyu ile yapılmış orta yoğunluktaki kaynar şuruba atınız ve yarım saat kadar bırakarak şişmelerini temin ediniz.
Müteakiben, şuruptan çıkartınız, üzerine bir miktar marmelât sürdükten sonra servis yapmız.
|
Şambaba Tatlısı |
|
sultaniye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.06.2011
Mesajlar: 64
|
Kısa URL: https://ml.md/lc64970
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2011
3,166 defa indirildi / yazdırıldı
|
Un (2 bardak)
Yaş Maya (1 çorba kaşığı)
Toz şeker (1 çorba kaşığı)
Yumurta (4 adet)
Margarin (2 çorba kaşığı)
Ayçiçeği yağı (1 çorba kaşığı)
Süt (yarım bardak)
Su (1 bardak)
Şerbeti için:
Su (3 bardak, soğuk)
Şeker (3 bardak)
Limon (1/4 adet)
Üzeri için:
1 paket krem şanti
Oval bir kaba 2 bardak un koyun. Ayrı bir küçük kapta bulunan 1 çorba kaşığı yaş mayanın üzerini 1 çorba kaşığı sütle çok az ıslatın. Üzerine 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı dökün ve mayayı ezerek küçük kabın içindekileri karıştırın.
Çözdürdüğünüz mayayı hamurun ortasına koyun. Üzerine 4 adet yumurta kırın ve hamurun ortasındaki yumurtalardan başlayıp çırparak karıştırın. Hamurun akıcı kıvama gelebilmesi için karıştırırken üzerine ara ara toplamda yarım bardak olacak şekilde süt koyun ve hızlıca karıştırmaya devam edin.
Ayrı bir yerde alüminyum kalıpları 2 çorba kaşığı margarin ile yağlayın ve fırın tepsisine dizin. Hamur kabaracağı için, önceden hazırladığınız akıcı kıvamdaki hamuru yağladığınız kalıpların içine, kalıpların yarısına gelecek kadar koyun. Hamurların mayalanması için kalıpların üzerlerini bir bez ile örterek yaklaşık 30 dakika beklemeye bırakın. Yarım saatin sonunda mayalanmış hamurların üzerlerini açın. Önceden 170 derecede ısıttığınız fırına koyun ve altın sarısı bir renk alana kadar yani yaklaşık 45 dakika pişirin. Tatlınız pişerken şerbeti hazırlamak için bir tencereye 3 bardak soğuk su koyun. Üzerine 3 bardak şeker ilave edin. 1/4 adet limonun suyunu tencereye sıkıp tencerenin kapağını yarım şekilde kapa-tın,.Ve tencereyi kaynamaya bırakın.
Üzerleri kızaran tatlınızı fırından alın. Tatlıları kalıplarından çıkarıp derince bir tepsiye dizin. Tepside düzgün durabilmesi için kabaran kısımlarındaki fazlalıkları bir bıçakla kesin. Tepsiye dizdiğiniz tatlıların üzerlerine bir kepçeyle sıcak şerbetin tamamını dökün. Şerbeti döktüğünüz tatlıları tepsisiyle ocağa alın ve şerbet azalana kadar yani yaklaşık 10 dakika kaynatın. Bu işlem sırasında tepsinin içerisindeki şerbeti tatlıların üzerlerine dökerek yedirin. Kaynama sırasında şerbet koyulaşacağından şerbeti 1 bardak suyla inceltin. Böylelikle tatlının hafif olmasını ve şerbeti daha çok emmesini sağlayabilirsiniz.
Tatlınız soğuduktan sonra servis tabağına alın geniş yeri yukarıda olacak şekilde düz olarak koyun. Tatlının üst kısmından bir parmak kalınlığında kapak çıkarır gibi kesin fakat tam koparmayın. 1 paket krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp, dişli bir sıkma torbası ile kestiğiniz kapağı hafif kaldırarak arasına dekoratif bir şekilde sıkın.
|
Şambaba |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc66772
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2011
2,840 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
2 yumurta
2 su bardağı un
1/2 kibrit kutusu kadar yaş maya (20 gr.)
1 tatlı kaşığı şekeri
1 fiske tuz
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1/2 su bardağı su
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Üzerine:
1/2 paket krem şanti
1/2 su bardağı süt
Ilık suyun içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını sağlayalım. Hamur yoğuracağımız kaba yumurtaları, mayalı suyu, sıvı yağı ve bir fiske tuzu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. Elenmiş unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Tek kişilik kek kalıplarını veya muflin kalıplarım erimiş margarinle yağlayıp hafifçe un serpelim. Hamuru kalıpların içine boşaltalım, 1/2 saat oda sıcaklığında bekletip ikinci kez mayalanmasını sağlayalım. Mayalanan hamurları 180° ısılı fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim. Bu arada şerbeti hazırlayalım. Şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatalım. Pişen şambabaları fırından alır almaz şerbetin içine bırakalım. Arada bir ters yüz ederek birkaç dk. kaynatıp şerbetini emmesini sağlayalım. Tatlıları şerbetten çıkarıp üzerlerine derin kesikler yapalım. Krem şantiyi soğuk süt ile çırparak koyulaştıralım. Krema pompası yardımı ile şambabaların kesiklerine doldurup servis yapalım.
|
Şambaba |
|
abcd
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.06.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc143623
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2019
734 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1250 mililitre ılık süt
2 tatlı kaşığı vanilya
Yarım çay kaşığı tuz
3,5 su bardağı su
250 gram çilek
Kayısı marmeladı
2/3 dolu çorba kaşığı kuru maya
4 adet yumurta
3+3/4 bardak toz şeker
150 gram tereyağı
10-15 damla limon suyu
150 gram krema
Antepfıstığı (kıyılmış)
Mayayı ılık süt içinde eritin. Çukur şekilde açtığınız unun ortasına dökün ve 10 dakika kadar bekletin. Bir kasede yumurtaları şekerle çırpın. Vanilyayı, tuzu ve erimiş tereyağını da katarak, çırpmaya devam edin ve bu karışımı mayalı una ekleyin. Yumuşak bir hamur şeklini alıncaya kadar yoğurun ve karışımı minik kek kalıplarına, kalıplarını yarılarını geçmeyecek şekilde dökün. Bu halde üstlerini örterek sıcak bir yere yerde iki katı kabarıncaya kadar bekletin. 200 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
Diğer tarafta şeker, su ve limon suyunu kaynatarak şurubu hazırlayın. Şambabaların üzerine dökün ve üstlerini kapatarak beş dakika bekletin. Şişmeye başlayınca bir tepsiye alt üst edin. Şurubu yeterince çekip şişince kabın dışına alın ve soğutun.
Soğuyunca üzerine kayısı marmeladı sürün. Taze çilek ve kremayla süsleyin. İsteğe göre antepfıstığı serperek servis yapın.
|
|