|
Şambali Tatlısı |
|
karamel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.01.2008
Mesajlar: 59 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc79013
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2012
2,930 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
Yarım limon suyu
Hamuru için:
2 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı yoğurt
İrmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı bir kabın içine karıştırın. Yoğurdu da içine ekleyip boza kıvamında koyu bir karışım elde edin. Bu karışımı da yağlanmış kalıbın içine döküp 200 derecedeki fırında 30 dakika pişmeye bırakın. Üzeri kızaran tatlıyı dilimlere kesin. Bu arada şerbetini kaynatın. Şeker ve suyu 5 dakika kaynatıp ocaktan alın. Şerbete limon suyunu ekleyip sıcak olarak sıcak tatlının üzerine dökün. Tatlıyı 5 dakika daha fırına verin. Şerbeti çekince servis yapın.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 16.01.2024
|
Şambali (İzmir) |
|
seçin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.11.2015
Mesajlar: 53 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc112435
Gönderme Tarihi: 03.Kas.2015
2,043 defa indirildi / yazdırıldı
|
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
2 su bardağı yoğurt
2 su bardağı şeker
½ kg irmik
1 su bardağı un
1 çay kaşığı (tepeleme) karbonat ( kabartma tozu olmaz)
Şurubu için:
4.5 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
1-2 paket vanilya
Hamurun malzemeleri bir kaba konularak çırpma teli ile iyice karıştırılır. Dikdörtgen cam kaba ya da aynı büyüklükteki uygun olan bir tepsi önce su ile ıslatılır daha sonra hamur dökülür. Pişince ince dikdörtgenler şeklinde kesileceğinden bunların ortasına gelecek şekilde sıralı olarak fıstık ya da badem dizilir. 180-200 c de üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Bir tencerede su ile şeker şerbet kıvamına gelinceye kadar pişirilir ve pişmesine yakın vanilyaları eklenilir. Ocaktan alınan şerbet ve fırından çıkan tatlı ılımaya bırakılır. Her ikisi de ılıyınca şerbeti tatlının üzerine dökün ve resimdeki gibi ince dikdörtgenler şeklinde keserek servis edin. Afiyet olsun.
Not: Şambali İzmirin meşhur tatlısıdır. Eskiden ara sokaklardan günün her saati şambali tatlısını satanlar geçerdi ve özellikle çocuklar bir parça tatlı almak için harçlıklarını biriktirirlerdi.
|
Şambali (İzmir) |
|
L.L
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.05.2020
Mesajlar: 24 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc150807
Gönderme Tarihi: 27.May.2020
595 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
Şerbeti için:
3,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Süslemek için:
1 su bardağı süt
1 paket krem şanti
200 gram fındık
Yumurta ve toz şekeri çırpın.
Yoğurt, irmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin, kek kıvamında iyice karıştırın.
Yağlanmış fırın tepsisine döküp 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Diğer tarafta şerbetini hazırlayın.
Hamur da şerbet de ılıkken üzerine gezdirin.
Soğuyunca dilimleyip üzerini krem şanti ve fındıkla süsleyip servis yapın.
|
Şambali Tatlısı (İzmir) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc158153
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2021
406 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı irmik
1,5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için:
4,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
Geniş bir kapta yoğurt ve irmiği karıştırıyoruz. Üzerine kalan diğer malzemeleri ekliyoruz. Cam bir tepsiyi yağlıyoruz ve üzerine harcı boşaltıyoruz. Kaşık yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çiziyoruz. Üzerine fıstık diziyoruz ve önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında pişiriyoruz. Şerbeti için; şeker ve suyu bir tencereye koyuyoruz, 12- 15 dakika kadar kaynatıyoruz. Tepsiyi fırından çıkarınca sıcak hamurun üzerine sıcak şerbeti döküyoruz.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 27.07.2021
|
Şambali (İzmir) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161059
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2021
316 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram irmik
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı karbonat
0.5 su bardağı un
1 paket vanilya
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
10 damla limon
Öncelikle 4 su bardağı toz şeker ile 3.5 su bardağı suyu bir tencereye alıp şerbeti yapıyoruz. Şerbet kaynamaya başlayınca içerisine 5-6 damla limon suyu sıkıp 5 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz.
İrmik, toz şeker, vanilya ve unu bir karıştırma kabına alıp karıştırıyoruz. Tam ortasında bir çukur açıp karbonatı koyup üzerine 5-6 damla limon sıkıyoruz.
Üzerine yoğurt ve 1/2 su bardağı suyu ekleyip, homojen bir karışım olana kadar karıştırıyoruz.
Bir fırın tepsisinin dibine fırça yardımı ile önce tereyağı daha sonra pekmez sürüp üzerine irmik serpiyoruz. Karışımı döküp her yeri eşit kalınlıkta olacak şekilde yayıyoruz.
Hamur karışımının üzerine tekrar pekmez sürüp irmik serpiştiriyoruz. Bıçakla dilim çizgileri atıp üzerini fıstık ya da bademle süslüyoruz.
200 derece fırında tam 1 saat pişiriyoruz.
Fırından çıktıktan sonra 5 dakika dinlendirip, dilimlemek için çizdiğimiz çizgilerin üzerinden bıçakla geçip şerbetini döküyoruz.
Tatlınızın üzerini fıstıkla süsleyebileceğiniz gibi hindistancevizi, toz antepfıstığı ile de süsleyebilirsiniz.
|
Şambali (İzmir) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178570
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2024
93 defa indirildi / yazdırıldı
|
Erkan Elçin
500 gr orta irilikte irmik
2 su bardağı şeker
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
100 gr yer fıstığı
Şerbeti için:
4,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı pekmez
Şerbetin malzemeleri birlikte kaynatılır, koyu bir kıvam elde edince soğumaya bırakılır.
Bir kâse içinde yoğurt ve şeker karıştırılır. İçine irmik, un ve karbonat ilave edilir, bir kek hamuru gibi olur.
Hazırlanan hamur yağlanmış tepsiye dökülür.
Yarım yer fıstıkları üzerine düzenli bir şekilde, 3 cm aralıklarda dizilir.
Önceden 150 dereceye ısıtılmış fırında, ara ara kontrol edilerek pişirilir. Pişme süresi bazı fırınlarda 1 saati bulabilir.
Pişen hamur, fıstıklar ortada kalacak şekilde dilimlenir.
Önceden hazırlanmış ve soğumaya bırakılmış şerbet sıcak tepsiye dökülür.
Tepsi, pişen hamurun şerbeti çekmesi için tekrar fırına konur.
Soğuduktan sonra servis edilir.
|
|