|
Samsa Böreği (Özbekistan) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168007
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2022
510 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
250-300 ml su
Yufkaları yağlamak için:
220 ml. eritilmiş tereyağı veya 300-350 gr oda sıcaklığında tereyağı
İçi için:
400-450 gr dana veya kuzu kıyma
4-5 adet ince kıyılmış soğan
Tuz
Toz karabiber
Üzeri için:
2 yumurtanın sarısı
2 tatlı kaşığı sıvı yağ
Çörekotu
Künçüt
Hamur için; elenmiş una, ılık su ve tuz ekleyerek yoğuruyoruz. Ara ara un ilave ederek ne sert ne de yumuşak olan bir hamur elde ediyoruz. 35-50 dakika oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak dinlendirdiğimiz hamuru dört bezeye ayırıyoruz. Bezeleri yarım santim kalınlığında açıyoruz ve üzerine yağ gezdiriyoruz. Rulo şeklinde sarıp tahmini dört parmak genişliğinde dilimlere bölüyoruz. Tepsiye dizip 40-60 dakika buzdolabında bekletiyoruz. İç harç için; kıyma, ince ince doğranmış soğan, tuz ve karabiberi karıştırıyoruz. Buzdolabına koyduğumuz hamuru çıkarıp bir santim kalınlığında açıyoruz ve hazırladığımız iç harçtan 1-2 çay kaşığı koyup üçgen şekli veriyoruz. Bitiştirdiğimiz hamur uçlarını alt tarafa çeviriyoruz. Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı karışım sürüyoruz. Çörekotu, künçüt serpip önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında 25- 30 dakika pişiriyoruz.
|
Samsa Böreği (Özbekistan) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162339
Gönderme Tarihi: 09.Oca.2022
359 defa indirildi / yazdırıldı
|
125 gram eritilip ılıtılmış tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı su
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
İçi için:
250 gram kıyma
2 adet patates
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
2 çay kaşığı karabiber
Üzerine:
2 adet yumurta sarısı
Haşladığınız patatesleri rendeleyip kıyma ile birlikte kavurun.
Üzerine baharatları ekledikten sonra ocaktan alın ve böreğin iç harcının soğumasını bekleyin.
Samsa hamuru için; yağ, sıvı yağ ve yoğurdu derin bir kaba koyun. Su, tuz ve kabartma tozunu ilave edin.
Azar azar un ilavesiyle yoğurun. Hamur kulak memesinden biraz daha sert olduğunda 1 saat kadar bekletin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları elleriniz arasında çay tabağı boyutlarında açın. İçlerine hazırladığınız harcı koyun.
Hamurun kenarlarını yukarı doğru büzüp üçgen şeklinde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra önceden ısıttığınız 175 derece fırında pişirin.
|
Samsa Böreği (Özbekistan) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177736
Gönderme Tarihi: 13.May.2024
213 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Hamuru için:
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet yumurta
500 ml. su
700 gram un
300 gram tereyağı (eritilmiş, hamuru yağlamak için)
İçi için:
400 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)
4 adet soğan (minik doğranmış)
5-6 dal maydanoz (ince doğranmış)
1/2 tatlı kaşığı kimyon
2 çay kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
2 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı çörekotu
1 yemek kaşığı susam
Derin bir kaseye yumurtaları ekleyin.
Suyu da ekleyin ve güzelce çırpın.
Tuz ve unu da ekleyin.
Ardından homojen kıvam alana dek yoğurun.
Hamuru yarım saat kadar dinlendirin.
Bir kasede etleri, soğanları, baharatları ve maydanozu karıştırın.
Elinizle 2-3 dakika yoğurun.
Hamuru 4 parçaya bölün.
2 hamuru açın ve erittiğiniz tereyağı ile aralarını ve üzerini yağlayın.
Hamuru rulo haline getirin.
Birbirinin etrafına dolayın ve gül şeklini verin.
Üzerini streç filmle kapatın ve 25 dakika daha buzdolabında dinlendirin.
Dinlenen ruloyu açın ve yuvarlaklar halinde kesin.
Aralarına etli harçtan koyun.
Elinizle hamurun yukarıdaki iki tarafını büzün.
Hamurun alt kısmını da kapatın ve üçgen şekli alsın.
Yaptığınız börekleri tepsiye dizin ve yumurta sarısı sürün.
Susam ile çörek otuekleyin.
180 dereceye ayarlı fırında, orta rafta, üzeri altın sarısı olana dek pişirin.
Samsa böreği hazır. Sıcak sıcak tüketin.
|
Özbek Usulü Samsa |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166106
Gönderme Tarihi: 16.Tem.2022
203 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
250-300 ml. su
Yufka aralarını yağlamak için:
220 ml. eritilmiş tereyağı veya 300- 350 gr. oda sıcaklığında tereyağı
İçi için:
400-450 gr. dana veya kuzu kıyma
4-5 adet ince kıyılmış soğan
Tuz
Toz karabiber
Üzeri için:
2 yumurtanın sarısı
2 tatlı kaşığı sıvı yağ
Çörekotu
Künçüt
Hamur için; elenmiş una, ılık su ve tuz ekleyerek yoğuruyoruz. Ara ara un ilave ederek ne sert ne de yumuşak olan bir hamur elde ediyoruz. 35-50 dakika oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak dinlendirdiğimiz hamuru dört bezeye ayırıyoruz. Bezeleri yarım santim kalınlığında açıyoruz ve üzerine yağ gezdiriyoruz. Rulo şeklinde sarıp tahmini dört parmak genişliğinde dilimlere bölüyoruz. Tepsiye dizip 40-60 dakika buzdolabında bekletiyoruz. İç harç için; kıyma, ince ince doğranmış soğan, tuz ve karabiberi karıştırıyoruz. Buzdolabına koyduğumuz hamuru çıkarıp bir santim kalınlığında açıyoruz ve hazırladığımız iç harçtan 1-2 çay kaşığı koyup üçgen şekli veriyoruz. Bitiştirdiğimiz hamur uçlarını alt tarafa çeviriyoruz. Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı karışım sürüyoruz. Çörek otu, künçüt serpip önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında 25- 30 dakika pişiriyoruz.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 04.03.2024
|
Samsa Böreği (Özbekistan) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177054
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2024
199 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 Su Bardağı Su
5 Su Bardağı Un
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Sirke
İçine;
2-3 Adet Soğan
250 Gr Kıyma
Sıvı yağ
Karabiber
Tuz
125 Gr Tereyağı
Üzeri için:
2 adet yumurta sarısı
Hamuru için tüm malzemeleri güzelce yoğurun.
Orta sertlikte bir hamur elde edin.
Hamurun üzerini örtüp 30dk dinlendirin.
Tereyağını eritin ve soğutun.
İç harcı için soğanı kavurun.
Kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin.
Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
İç harcı soğumaya bırakın.
Hamuru 4 eşit parçaya bölüp, her bir bezeyi açabildiğiniz kadar açın.
Bezelerin üzerine, erittiğimiz yağdan ilave edip her yerine gelecek şekilde sürün.
4 kata da aynı işlemi uygulayın.
En üstüne de yağdan sürdükten sonra hamuru rulo şeklinde sıkıca sarın.
Hamuru kıvırıp, üzerini örtün ve buzdolabında en az 2 saat bekletin.
Bekleyen hamuru ortadan kesin.
Daha sonra hamuru 2 parmak eninde dilimleyin.
Dilimlediğiniz bezeleri çay tabağı büyüklüğünde açın.
İç harçtan ilave edip hamura yayın.
Hamuru üçgen şeklinde kıvırın.
Hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirin.
Börekleri servis edin.
|
|