Kısa URL: https://ml.md/lc16846
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2007
8,409 defa indirildi / yazdırıldı
Ayşe Aksu
600 gr. un ( 5 su bardağı )
250 gr. tereyağı
1 paket pudra şekeri
1 su bardağı çok ince çekilmiş ceviz
Büyükçe bir tencereye un konur ve kısık ateşte rengi hafif sararıncaya kadar, sürekli karıştırarak kavrulur.
Tencere ocaktan alınır ve 10 dk. kadar soğumaya bırakılır.
Bu süre dolunca tereyağı eklenir. unun sıcaklığıyla tereyağı eridikten sonra, pudra şekeri eklenir ve el ile yoğrulmaya başlanır.
Bu aşamada cevizde katılarak iyice yoğrulur.
Düz ve küçük bir tepsiye, kuvvetlice bastırarak yerleştirilir.
Baklava şeklinde dilimlenerek buzdolabında soğumaya bırakılır.
Fotoğraf "bidik" tarafından gönderildi. 18.08.2020
Kısa URL: https://ml.md/lc156348
Gönderme Tarihi: 28.Şub.2021
259 defa indirildi / yazdırıldı
2,5 su bardağı un
1 Su bardağı pudra şekeri
120 gr tereyağı
Üzeri için:
Antepfıstığı
Sadece unu derin bir tencereye dökün ve kısık ateşte kavurmaya başlayın. Çok dikkatli olmalısınız ki unun rengi beyaz kalsın. Hafif sararabilir ancak pembeleşme olmamalı. Unu kavururken başka işle uğraşmamalısınız. Yaklaşık 25 veya 30 dakikada unun kokusu çıkıyor. Kavrulan unu ılımaya bırakın.
Ilıyan una pudra şekerini dökün ve iyice karıştırın. Tereyağını tavada eritin ve sıcakken pudra şekerli unun içine boşaltın ve iyice karıştırın. Tereyağı ve un tamamen bütünleşmeli ve malzemelerin tamamı karışmalı. Küçük bir borcam tepsinin tabanını yağlayın ve bu karışımı içine döküp ,her yerine eşit gelecek şekilde yaydırın. Helvanın her yerine eşit şekilde elinizle bastırın ki helva birbirine iyice yapışsın. Borcama yerleşmiş helvayı buzdolabında 1 saat dinlendirmelisiniz. Dinlenmiş helvaları baklava dilimleri şeklinde doğrayabilirsiniz. Sonra tekrar dolaba atacaksınız ve bu sefer sabah kadar dinlenecek. Ertesi gün helva donmuş olacak. Dikkatlice helvayı borcamdan çıkarabilirsiniz. Üzerine yeşil fıstık serpin.
Fotoğraf "ferahnur" tarafından gönderildi. 03.03.2021
Kısa URL: https://ml.md/lc165914
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2022
298 defa indirildi / yazdırıldı
4 su bardağı un
1 paket margarin
1 su bardağı pudra şekeri
Unu, tavada kısık ateşte hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz. Tel süzgeçten geçirip eliyoruz. Margarini eritip ılıtıyoruz. Margarin ve pudra şekerini, una ilave ediyoruz. İyice karıştırarak margarini una yediriyoruz ve helvayı tepsiye bastırıp üzerini düzeltiyoruz.
Dilimleyip servis yapıyoruz.
Not: Helva sıcakken dilimlenir. Soğuduktan sonra sertleşeceği için keserseniz dağılabilir.
2,5 su bardağı un
Yarım paket margarin ya da tereyağı (125 gram)
4 yemek kaşığı pudra şekeri
Unu bir tencereye alıp kısık ateşte kokusu çıkana kadar en az 15 dakika kavuruyoruz.
Hafif pembeleşmeye başlayınca alıyoruz.
Çok rengini değiştirmeden içine erittiğimiz margarini yada tereyağını hangisini tercih ediyorsanız ekliyoruz.
Ardından pudra şekerini de ekleyip tahta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Islak deniz kumu gibi olacaktır. Bu sizi korkutmasın.
Borcama döktüğümüzde kolay şekil alıyor.
Daha sonra bu karışımı bir borcama alıp demir kaşık yardımıyla bastıra bastıra borcama yayıyoruz.
Karışım iyice sıkıştığı zaman bıçak yardımıyla baklava dilimi olacak şekilde yada nasıl kesmek istiyorsak o şekilde kesiyoruz.
Oda sıcaklığına geldiğinde en az 2 saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
Dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.