|
Saray Usulü Lokma |
|
Güzellik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2006
Mesajlar: 76
|
Kısa URL: https://ml.md/lc4018
Gönderme Tarihi: 23.May.2006
3,721 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr Un (2 su bardagi)
1 Su Bardagi Su
1 Tatli Kasigi Taze (yas) Maya
1 Kahve Kasigi Pudra Sekeri
1 Kahve Kasigi Tuz
1 Yumurta
Surubu:
1 kg Toz Seker (4 su bardagi)
2 Su Bardagi Su
1 Tatli Kasigi Limon Suyu
Kizartma Yagi: 1 litre (5 su bardagi) Rafine Yag
Küçük bir kapta maya ve pudra sekerini karistirip, 1 kahve fincani kadar su ile eziniz. 2 kahve fincani un ekleyip iyice karistirdiktan sonra, kasenin üstüne bir kapak kapatip, 20 dakika bekletiniz. Kalan unu eleyiniz. Ortasini havuz gibi yapip, içine kasedeki mayali karisimi, kalan suyu, tuzu ve yumurtayi katiniz. Elinizle yedirerek karistirip bir hamur yapiniz. Hamuru 5 dakika sürekli yogurunuz. Hamur elinize ve tezgaha yapismayacak kadar olgunlastiktan sonra, büyükçe bir tencereye koyup 5 dakika daha, çekerek yogurmaya devam ediniz. Tencerenin kapagini kapatip hamuru 30 dakika bir kenarda bekletiniz.
Surub için, orta boy bir kaba sekeri, suyu ve limon suyunu koyunuz. Orta ateste sürekli karistirarak sekeri eritiniz. 15 dakika kadar kaynattiktan sonra, bir kenarda bekletiniz. Rafine yagi bir tencereye koyup harli ateste kizdiriniz. Hamurdan sol avucunuza sigacak kadar aliniz. Basparmaginizi hafifçe aralik birakarak sol yumrugunuzu sikiniz. (Avucunuzdaki hamur basparmaginizla isaret parmaginizin arasindan çikacaktir.) Hafifçe yaglanmis bir çay kasigi ile çikan hamuru küçük küçük kopararak, kizgin yagda kizartiniz. Kizaran lokmalari delikli kepçe ile yagdan çikarip surubun bulundugu kaba atiniz. Bütün lokmalar kizarip surubu iyice çektikten sonra servis tabagina koyup servis ediniz.
|
SARAY LOKMASI |
|
DARI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.03.2007
Mesajlar: 416 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc12811
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2007
2,958 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme:
5 kahve fincanı un,
3/4 kahve fincanı tereyağı,
3+1/4 kahve fincanı ılık su,
30 gram maya,
1/2 kahve kaşığı tuz.
Kızartılması için:
1 bardak rafine zeytin, yağı veya vejetalin, susam, mısırözü gibi bir yağ.
Şurubu için:
2 bardak toz şekeri,
2 bardak su,
1 kaşık limon suyu.
Yapımı: Tencereye toz şekeriyle iki bardak suyu ve limon suyunu koyup ateşe oturtmalı. Karıştırarak şekeri eritmeli. Sonra bu şurubu onbeş dakika kadar kaynatmalı ve koyuca bir şurup durumuna getirmeli. Sonra tencereyi ateşten indirip şurubu iyice soğutmalı.
Büyük ve yayvan bir porselen kâseye unun üçte birini koyup ortasını çukurlaştırmalı. Buraya önce maya dökmeli. Sonra bir kaşıkla yavaş yavaş karıştırırken 3/4 kahve fincanı ılık suyu sicim gibi ince ince akıtarak mayayla suyu karıştırıp eritmeli. Sonra bu sulu mayaya yavaş yavaş unu karıştırıp hamuru meydana getirmeli. Hamur iyice karışınca yani yoğurulunca kâseyi soba yanı veya mangal altı gibi sıcak bir yere koyup 35 - 40 dakika kadar bırakmalı.
Bu süre içinde hamur mayalanıp kabarınca buna geri kalan unu, oda ısısında eritilmiş tereyağını, yarım kahve kaşığı tuzu, 2 kahve fincanı ılık suyu katmalı ve karışımı iyice yoğurarak bunları özlü ve sulu bir hamur durumuna getirmeli. Sonra bu hamuru mangal altı veya soba yanı gibi sıcak bir yerde tekrar bir saat bırakarak mayalanarak kabarmasını temin etmeli. Derin bir tavaya rafine yağı koyup kuvvetli ateşte yağı kızdırmalı. Yağ kızınca kabarmış olan hamuru avuçla alarak sıkmalı. Baş parmakla işaret parmağı arasından fırlayan hamurdan yarım fincan suya batırılacak bir kaşığın ucuyla fındık iriliğinde parçalar alıp tavaya atmalı. Her defasında tavaya 7-8 lokma atmalı. Küçük hamurlar kabarıp az pembe bir renk alıncaya kadar lokmaları pişlrmeli. Sonra bu az pişirilmiş lokmaları kevgirle süzerek tavadan çıkarmalı ve bir tabağa koymalı.
Bütün lokmalar birkaç partide tavadan geçirilince bunları ikinci bir defa ve gene birkaç partide olmak üzere kızgın yağa atmalı. Bu defa lokmaları iyice kızarıncaya kadar tavada tutmalı. Vakit vakit karıştırılacak lokmalar iyice pişip nar gibi kızarınca bunları kevgirle tavadan alıp iyice süzdükten sonra sıcak sıcak iyice soğumuş şuruba atmalı.
Bütün lokmalar kızarıp şerbetleşince bunları soğuyuncaya kadar şerbetin içinde bırakmalı. Sonra kevgirle tabaklara almalı ve servis yapmalı.
ML® Saray Güzeli için tıklayın
|
Saray Lokması |
|
Canan
Super MOD
Kayıt: 25.09.2006
Mesajlar: 121 Şehir: Besevler-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc11110
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2007
2,559 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı un
20 gr yaş maya
4 kahve fincanı ılık su
3 su bardağı tozşeker
3,5 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Mayayı 1 kahve fincanı ılık suda eritip 5 dakika bekletin. Unu derin bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip üzerini unla kapatın. Üzeri çatlayıncaya kadar ılık ortamda bekletin. Kalan 3 fincan ılık suyu ekleyip karıştırın. Margarini hamura ilave edip iyice çırpın. Üzerini örtüp ılık ortamda mayalanmaya bırakın. Toz şeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Sıvıyağı tavada kızdırın. Bir miktar hamuru avucunuzla sıkın. Yumruğunuzun üzerinde oluşan parçayı yağa batırılmış kaşıkla alıp kızgın yağa atın. Malzeme bitene kadar işlemi tekrarlayarak lokmaları kızartın. Pişen lokmaları soğuk şerbete atıp birkaç dakika bekletin. Lokmaları kevgirle çıkarıp servis tabağına alın.
ML® Erikli Lokma için tıklayın
|
SARAY LOKMASI |
|
dünya tatlısı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.08.2010
Mesajlar: 40 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc54210
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2010
2,557 defa indirildi / yazdırıldı
|
650 gram ılık suyu 6 gram tuz, biraz dövülmüş sakız karıştırınız. Azar azar 320 gram un yediriniz. Bir miktar ekmek mayası koyup iyice karıştırınız, sıcak bir bezle üstünü örtünüz. Kabarıp göz göz oluncaya dek sıcak bir yere bırakınız. Birkaç saat sonra elinizle çırparak sakız gibi yayınız. Tencerede tereyağını erittikten sonra, sol elinizi ıslatıp hamurdan biraz alınız, sıkınca çıkan küçük yuvarlak hamuru sağ elinizdeki ıslak tahta kaşıkla alıp tencereye atınız. Kepçe ile çevire çevire kızartıktan sonra kevgire koyunuz, yerine başkalarını dökünüz. Kızartma işi bitince lokmaları tabağa alınız, üzerine kestirilmiş şeker şerbeti gezdiriniz.
ML® Kastamonu Lokması için tıklayın
ML® Kastamonu Lokması (görsel)
|
Saray Lokması |
|
Balbaba
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.07.2011
Mesajlar: 45 Şehir: Kilis |
Kısa URL: https://ml.md/lc65778
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2011
2,437 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kahve fincanı eritilmiş margarin
3.5 su bardağı un
2 çay kaşığı yaş maya
4 kahve fincanı ılık su
3 su bardağı sıvıyağ
Tuz
3 su bardağı tozşeker
3.5 su bardağı su
Yarım limon suyu
Mayayı bir kahve fincanı ılık suda eritip 5 dakika bekletin. Unu derin bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip karıştırarak sıvı hamur haline getirin. Üzerini unla kubbe şeklinde kapatın, üzeri çatlayınca kalan ılık suyu ekleyip karıştırın. margarini ılıtıp hamura ilave edin ve iyice çırpın. Üzerini nemli bezle örtüp ılık ortamda mayalanmaya bırakın.
Şurubu hazırlamak için; tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Soğumaya bırakın.
Sıvıyağı tavada kızdırın. Hamuru avucunuzla sıkın, yumruğunuzun üzerinde oluşan parçayı kaşıkla alıp kızgın yağa atın. Sertleşip pembeleşince kevgirle çevirerek her tarafını kızartın.
Yağdan aldığınız lokmaları soğuk şuruba atın. Şurubu çeken lokmaları kevgirle çıkarıp servis tabağına alın. Soğuyunca servis yapın.
|
Saray Lokması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95524
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2014
1,864 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Hamuru için:
4 adet yumurta akı
500 g peksimet
600 ml (2+2/3 su bardağı) sıvı yağ
Tuz
Şurubu için;
1 kg (4 su bardağı) toz şeker
500 ml (2 su bardağı) su
1 tatlı kaşığı limon suyu veya küçük bir parça limon tuzu
Peksimetler havanda ya da robotta çekilerek un haline getirilir.
Yumurta akları bir kapta iyice çırpılır.
Peksimet unu çırpılmış yumurtaya azar azar karıştırarak hamur haline getirilir.
Sıvı yağ, kızartma tenceresinde kızdırılır.
Lokma hamuru ele alınır, işaret parmağı ve başparmağın arasından sıkılarak top biçiminde küçük bir parça çıkartılır.
Yağa batırılmış kaşıkla bu parça alınarak kızgın yağa atılır.
Altın sarısı renk alıncaya kadar kızartılır.
Kalan hamurun tamamı aynı şekilde kızartılır ve süzülerek bir kaba alınıp soğutulur.
Ayrı bir tencerede su, şeker ve limon suyu ateşe koyularak şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısılır, 2-3 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.
Soğuyan lokmalar sıcak şuruba atılarak şurubu çekinceye kadar bekletilir.
Sıcak ya da soğuk olarak servis yapılır.
|
Saray Lokması |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1992 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179604
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2024
54 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şurup:
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur:
1 paket Dr. Oetker Mayalı Un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
5 çay bardağı ılık su
Kızartmak için sıvı yağ
Ölçülü şeker ve suyu tencereye koyun, arada karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynama başlayınca limon suyunu ekleyip kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Un ve mayayı karıştırın. 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve ılık suyu ekleyip mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 5 dakika çırparak yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi iki katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 50-60 dakika) bekletin.
Bir tencereye bolca sıvı yağ koyup kızdırın. Mayalanmış hamuru bir kez daha yoğurduktan sonra avucunuza hamur alıp yumruğunuzu sıkın ve başparmağınızın olduğu yerden çıkan hamurdan yağlanmış çay kaşığıyla parçalar koparıp kızgın yağa atın. Hafifçe kızarınca kevgir ile yağdan çıkarın. Bütün hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra, lokmaları yeniden kızgın yağa atıp ikinci defa iyice kızartın. Yağdan çıkardığınız lokmaları soğuk şuruba atın. Arada karıştırarak 1-2 dakika bekletin ve şuruptan alın. (Şuruba kullandığınız kevgiri kesinlikle kızgın yağa değdirmeyin.) Üzerine kaşıkla şurup gezdirerek arzuya göre tarçın serperek sıcak veya soğuk servis yapın.
|
|