|
|
Sarığı Burma (Sivas) |
|
fincan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2009
Mesajlar: 57 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc39033
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2009
3,664 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü
“Bayramlarda yapılırsa da daha çok özel gün yemeklerinde (buna yemek görme de derler.) yapılabilen bir tatlımızdır. Adı, başa sarılan sarığa benzetilmek suretiyle verilmişse de lezzeti, görünümü ve nefaseti ile, başımızın üzerinde her zaman yeri vardır. Yapılması için su (iki tek) tuz ve un ile biraz da süt konulup börek hamuru gibi yoğrulur. Çok büyük olmayan yumaklar ince ince açılır ve hafifçe çeksin (kurusun) diye yayılır. Sonra yufkaların üzerine dövülmüş ceviz ekilir ve yufka kendi üzerinde , kırıştırılmak suretiyle daire şeklinde adeta uzun bir şerit yapılarak ve sininin ortasından başlayarak , sarık sarar gibi dolanır. Eritilmiş, hekiri ve tuzu ayırılmış sade yağ bunun üzerinde bolca gezdirilir. Kızgın fırında pembeleşinceye kadar kızartılır. İkisi aynı ılıklıkta veya biri sıcak biri soğuk olarak kestirmesi ekilir. Sarığı burma güzel yapılırsa baklavayı aratmaz, neredeyse ondan da üstün olur.
ML® Sarığı Burma Tatlısı (görsel)
Fotoğraf "şenel" tarafından gönderildi. 10.10.2019
|
Sarığıburma (Sivas) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116238
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016
1,817 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
1 Su Bardağı Su
½ Su Bardağı Süt
400 g Erimiş Tereyağı
1 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz
Şurubu için:
3 Su Bardağı Şeker
2 Su Bardağı Su
1 Limon suyu
Su, süt, un ve çok az tuz katılarak baklava hamuru yoğrulur, yumurta büyüklüğünde yumaklar alınır. Üzeri hafif nemli bir bez ile örtülür, 15-20 dakika dinlendirilir. Altı görünen incelikte açılan yufkalar bir örtüye yayılarak hafif kurutulur. Üzerine ceviz ekilen yufkalar kırılmadan kendi üzerinde kırıştırılmak üzere eni geniş bir şerit yapılır. Tepsinin ortasından başlamak üzere sarık sarar gibi tepsi bütün yufkalarla tamamlanır. Üzerine köpüğü ve dibindeki tortusu alınmış kızdırılmış tereyağı ekilir. Pembeleşinceye kadar fırında kızartılır. Tepsinin sıcaklığı ile aynı ılıklıkta olmak üzere şerbeti ekilir.
|
|
Sarığı Burma (Sivas) Tarifleri İç Anadolu Yemekleri
|
|