|
Beşamel Sos |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158296
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2021
328 defa indirildi / yazdırıldı
|
Beşamel sos, un, tereyağı ve sütten yapılan zengin, beyaz bir sostur. Genellikle klasik krem bazlı soslar oluşturmak için kullanılır. Beşamel yapmak için bir tencerede tereyağı ve unu kokusu çıkana kadar kavurun.
Daha sonra içerisine ılık sütü ekleyin ve koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Son olarak bir miktar tereyağı, tuz ve karabiberi de ekleyerek pişirme işini sonlandırın.
Not: Beşamel sos ve türevi soslar güveç, kremalı çorbalar ve makarnalar dahil sayısız yemekte kullanılabilir.
|
Beşamel Sos |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc97205
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2014
2,127 defa indirildi / yazdırıldı
|
50 g tereyağı veya margarin
50 g tepeleme bir çorba kaşığı kadar, yeni elenmiş un kullanılmadan hemen önce elenerek havalandırılmalıdır, böylece kolay dağılır topaklanmaz.
500 g süt
1 küçük boy soğanla hazırlanmış Garnished Onion (defneli karanfilli soğan veya sadece bir defne yaprağı da olabilir)
Az tuz (beyaz biber, muskat rendesi kullanılabilir )
Tereyağını kalın dipli bir tencerede eritiniz.
Yağın yanmamasına dikkat ediniz.
Unu ekleyiniz. Sarartılmadan karıştırarak Üç dakika. kadar kavurunuz. (Un yeni elenmiş, havalandırılmış olmalı.)
Ocaktan alarak 5-10 dakika kadar soğutunuz. (Soğutulmazsa sosun dibi tutabilir. Sos süner.)
Tekrar ocağa alarak soğuk süt ekleyerek hızla karıştırınız.
Önce hızlı ateşte daha sonra hafif ateşte kaynatınız. Sürekli karıştırınız.
Garnished Onion (defneli karanfilli soğan), tuz, muskat rendesi, beyaz biber ekleyiniz. (Baharatları abartılı koymayınız.)
Karıştırarak hafif ateşte 15 dakika kadar kaynatınız. Dibinin tutmamasına dikkat ediniz.
Kıvamı gelince ocaktan alınız. Garnished Onionu (defneli karanfilli soğan) çıkartınız.
Sos pütürlü ise tel süzgeçten süzünüz.
Kaşığın ters tarafına 4-5 milimetrelik kalınlıkta sıvanıyorsa normal kıvama gelmiş demektir. İstenilen yerde kullanılabilir.
Not: Sosun kıvamını koyu buluyorsanız süt ekleyerek kaynatınız. Sulu ise biraz daha yoğunlaşana kadar kaynatabilirsiniz.
|
BEŞAMEL SOS |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc59598
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2011
2,717 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı yağı alınmış süt
1 defne yaprağı
6 tane karabiber
kahve kaşığının ucuyla hindistancevizi rendesi
2+1/4 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
Sütü, defne yaprağını, tane karabiberleri ve hindistancevizi rendesini küçük bir tencereye koyup hafif ateşe oturtunuz. 10 dakika kadar ısıtınız; kaynamadan ateşten alıp süzgeçten geçirerek, bir kenarda soğumaya bırakınız. Tereyağı orta boy bir tencerede hafif ateşte eritiniz. Tencereyi ateşten alarak içine unu karıştırınız. Un ile yağ iyice karışınca, soğumaya bıraktığınız sütü tahta bir kaşıkla karıştırarak, yavaş yavaş ekleyiniz.
Sütün tamamını tenceredeki un-yağ kanşımma ekledikten sonra, 1 kahve kaşığı tuzu ve 1 kahve kaşığı karabiberi de koyunuz. Sosu yeniden ateşin üstüne oturtunuz. Bir yandan sürekli karıştırırken, öte yandan da altının ateşini hafifçe açarak, karışımı kaynama noktasına getiriniz. İki dakika kadar kaynattıktan sonra, ateşten alıp tadınız. Gerekiyorsa biraz daha tuz ve karabiber ekleyiniz.
Not: İyi bir Beşamel sos yapabilmek için undan biraz daha çok tereyağı ve yağı alınmış süt kullanmak gerekir. Bu sos, mantar, domates, peynir vb. ile yapılan sosların temelidir. Sosun renginin bozulmaması için, yapılacağı kabın alüminyum olmaması gerekir.
|
Beşamel sos (Fransa) |
|
canan karadoğan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2008
Mesajlar: 30 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc26236
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2008
2,487 defa indirildi / yazdırıldı
|
25 gr. un (elenmiş),
25 gr. tereyağı,
1 su bardağı (1/4 lt süt kaynar halde),
tuz,
karabiber,
4 çorba kaşığı kaşer veya gravyer rendesi,
3 yumurta,
2 çorba kaşığı ufalanmış bayat ekmek içi.
Beşamel sosu hazırlamak için: 25 gr. tereyağı küçük bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca unu ilave edip bir yumurta teliyle sürekli karıştırarak un sararmaya başlayıncaya kadar pişirin. Kakıştırmaya devam ederek azar azar kaynar sütü yedirerek katın. Tuzunu ve biberini serptikten sonra, daha ağır karıştırarak sos iyice koyu-laşmcaya kadar pişirmeye devam edin. Tencereyi ateşten alıp ka-şer veya gravyer rendesini ilave ettikten sonra son bir kez daha karıştırın.
|
Sauce Bechamel |
|
rikkat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.05.2007
Mesajlar: 380 Şehir: Çankaya - Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc14999
Gönderme Tarihi: 31.May.2007
3,025 defa indirildi / yazdırıldı
|
2.5 su bardağı kaynar süt (500 gr.)
1 kahve fincanı un (40 gr.)
1 çorba kaşığı tepeleme dolu margarin (40 gr.)
Az tuz
Yağı küçük bir tencerey koyup eritiniz
Unu ilâve edip bir çırpma teli ile ağır ateşte karıştırarak üç dakika kavurup ateşten alınız
Beş dakika dinlendiriniz
Sonra çırpma teli ile karıştırarak kaynar sütü ilâve edip iyice karıştırınız
Orta ateşte karıştırarak bir kere kaynatıp ağır ateşte zaman zaman karıştırarak on dakika pişirip süzdürünüz ve kullanınız
|
|