|
|
SEBZELİ LAHMACUN (Gaziantep) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc88148
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2013
4,621 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
750 g orta yağlı zırh kıyması
1 kg olgun domates
300 g taze kırmızıbiber
4 demet maydanoz
1 diş sarımsak (istenirse)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası"
1 yemek kaşığı pul kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
Sebzeli lahmacun her mevsimde farklı yapılır. Sebze sözcüğü, lahmacun harcına konan yeşillikten gelir. Yaz zamanı tadını olgun domatesten alır. Lahmacun ile birlikte yemek için fırının bir kenarında birkaç patlıcan közlenir. Patlıcanın yanmış kabukları temizlenip pişmiş içi bıçakla kıyılır ve yenirken lahmacunun içine birkaç kaşık yatırılır. Bu şekilde yenen lahmacuna közlenmiş patlıcanlı anlamında söğürmeli lahmacun denir.
Sebzeleri yani domates, kırmızıbiber, maydanoz ve eğer kullanıyorsanız sarımsağı temizleyin vc kesme tahtası üzerinde kasap zırhı ile küçük küçük doğrayın.
Zırhta kıyılmış eti içiııe katın ve zırh ile kıymaya devam ederek iyice küçültün. İçine, eğer kullanıyorsanız domates ve biber salçası, kırmızıbiber, karabiber ve tuz koyup karıştırın.
Harcı fırına gönderin, eğer lahmacunu evde yapıyorsanız hamuru açıp kenarları kaplayacak kadar harç sürüıı ve kızgın fırına verin.
Not: Lahmacun fırında pişerken içinde biriken domates suyunu süzmek gerekir. Aksi halde domates suyu hamuru yumuşatır, lahmacun gevrek olmaz. Sebzeli lahmacuna genelde sarımsak konmaz, ama kimisi de sarımsak koymayı tercih eder. Yaz zamanı domatesler olgunken domates ve biber salçası konmaz. Eğer domatesler yeterince olgun değilse, salça eklenebilir.
|
Sebzeli Lahmacun (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95398
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2014
1,856 defa indirildi / yazdırıldı
|
Özden (Mermer) Özsabuncuoğlu
1 kg. orta yağlı kıyma
1.250 kg. domates
4-5 demet (300gr.) maydanoz
600 gr. taze kırmızı ve yeşil biber karışımı
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Maydanoz, biber ve domatesler iyice yıkanır. Yıkanan sebzeler, domates ve biber salçası, karabiber ve kırmızı toz biber, bir leğen içinde kasaba gönderilir.
Kasapla kıyma, maydanoz ve biberle birlikte, zırh denilen büyük kasap bıçağı ile, ince ince bir yandan kıyılırken, ayni anda da karıştırılmış olur. Sebzeler, yeterince kıyıldıktan sonra, üzerine domates ve biber salçası, domates, kırmızı toz biber, karabiber ve yeterince luz ilave edilerek, karıştırılır ve bıçakla biraz daha kıyılır.
Tam homojen hale gelmiş olan karışım, pide fırınında, ekmeğin üzerine yayılarak pişirilir.
Lahmacun, değirmende çekilmiş kıyma ile yapılırsa, et öbek öbek ekmeğin üzerinde toparlanır. Ayrıca, evdeki fırınlarda yeterli sıcaklık elde edilmediği için lahmacun kurur ve istenilen şekilde pişmez.
Not: Sebzeli lahmacun sadece Gaziantep'e özel bir yiyecektir. Başka yörelerde genellikle soğanlı lahmacun yaygın olarak yapılır. Bu nedenle, mesela Antakya ve Halep'te sebzeli lahmacun "Lahmacun Antebi" veya kısaca "Antebi" diye bilinir.
|
|
SEBZELİ LAHMACUN (Gaziantep) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|