Kısa URL: https://ml.md/lc131124
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2018
880 defa indirildi / yazdırıldı
Tunceli Valiliği
Pirpirim (semizotu) bostanlarda, sebzeliklerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Pirpirimin sebzeli yemeği yapıldığı gibi boranisi de yapılır. Pirpirim çiğ olarak da tüketilmektedir. Temizce yıkanan pirpirim doğranır ve yoğurtla (isteğe göre sarımsaklı) karıştırılarak yenilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc176353
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2024
178 defa indirildi / yazdırıldı
Bitkisel omega-3 kaynağı olarak anılan ilk isimlerden olan semizotu, yaz mevsiminde tercih edilebilecek en ferah yiyeceklerden biridir. Hafif ekşi lezzeti, bol lifli ve vitaminli içeriğiyle yaz aylarını rahat geçirmenizi sağlar. Yaz sofralarında semizotunun yoğurtlu ya da limonlu salata haline yer verebilir, lezzete ve serinliğe doyabilirsiniz.
Semizotunun bir diğer adı; pirpirim. Semizotugiller familyasına ait bu bitkinin kökeni Ortadoğu ve Hindistan. Dünyanın birçok bölgesinde bulunan semizotunun içerisinde yoğun olarak Omega-3 bulunuyor. Kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinen, bazı sindirim sistemi hastalıklarının iyileşmesine destek veren semizotunu farklı şekillerde tüketebilirsiniz.
En çok bilinen ve mutfaklarda en çok yapılanı yoğurtlu semizotu elbette. Yoğurtlu semizotunun lezzetini artırmak istiyorsanız içerisine sarımsak ekleyebilir, sunum sırasında kızdırdığınız zeytinyağı ve pul biberi üstüne gezdirebilirsiniz. Semizotunu yoğurtsuz, salata yeşilliği olarak da kullanmanız mümkün. Bu bitkinin mayhoşluğunu tam olarak almak istiyorsanız, soğanla birlikte yağda kavurmanızı ve içine çok az pirinç veya bulgur atmanızı öneririz.