Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Güneydoğu Anadolu Yemekleri > Şire (Gaziantep) (2 adet - 50,040 defa bakıldı)

Şire (Gaziantep)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Adıyaman Yemekleri
Batman Yemekleri
Diyarbakır Yemekleri
Gaziantep Yemekleri
Kilis Yemekleri
Mardin Yemekleri
Siirt Yemekleri
Şanlıurfa Yemekleri
Şırnak Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Şire (Gaziantep)

AyGölgesi
Super MOD
Super MOD

Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719
Şehir: Giresun
Kısa URL: https://ml.md/lc88233
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2013
2,797 defa indirildi / yazdırıldı




Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası


Bağlardan katır sırtında mahra denilen ahşap sandıklarla gelen üzümler ayıklanır, iyice yıkanır, çürükleri sirke veya tah pekmezi yapmak için ayrılır. Şirelik üzümler sal adı verilen, yerden biraz yüksek, ahşap veya taştan oyma tekneye konur. Üzümün aralarına kat kat şire toprağı denilen ak toprak serpilir. Üzümler ayakla çiğnenerek tepelenir, suyu salın kenarındaki siirgülü kapak altına yerleştirilen kazana akar. Üzüm suyu, geniş çaplı leğen gibi mahşere kazanına alınır ve kaynatılır. Ateş için baharda bağ budanırken kesilip demetler halinde saklanan ortut denilen bağ çubukları kullanılır. Ortut kullanılmasının sebebi, ateşinin aşırı harlı ve dumanlı olmaması, hoş bir koku vermesidir. Üzüm suyu kaynayınca içindeki tüm posa toprakla birlikte toplanıp köpük gibi yüzeye çıkar. Buna 'kefi geldi' denir. Kef süzek ile tamamen toplanır. Mahşere kazanının ateşi söndürülür ve kaynayan üzüm suyu kazan, leğen, teşt gibi kaplara alınır ve hemen üstlerine biraz soğuk su serpelenir. Tortlama veya tortulama denilen bu işlem, soğuk su sayesinde üzüm suyunun durulmasını, kalan toprak ve posanın dibe çökmesini sağlar. Bu arada, mahşere kazanı içinde hiç toprak kalmayacak şekilde yıkanıp temizlenir. Dinlenip berraklaşan üzüm suyu dikkatlice tekrar mahşere kazanına süzülür ve kaynatılır. Bu arada nişasta su ile karıştırılıp boza kıvamında bir bulamaç haline getirilir, kaynayan üzüm suyuna katılır. Kıvamı koyulaşana kadar sürekli karıştırarak kaynatılır. Yaş bastık denilen kıvamı koyu üzüm şiresi ile istenen şire türü yapılır.

Şire Çeşitleri:
Bastık: Yaş baslık bezlere dökülerek tahta malalarla incecik serilir, kurutulur.
Muska: Kuruyan bastık bezden alınır, boyuna kalın şeritler halinde kesilir, içine dövülmüş Antep fıstığı-şeker karışımı konup muska gibi sarılır.
Tarhana: Çiğ simit ile üzüm suyu kaynatılarak yapılır. Tarhana yapılırken üzüm şırasına çoğu kez, tarhana ilacı denilen karanfil, tarçın, yenibahar karışımı konur.
Sucuk: Ceviz, badem veya Antep fıstığı önceden suda bırakılıp yumuşatılır, pamuk iplere dizilir, çubuklara bağlanarak sarkıtılır ve kurutulur. İpler sıcak bastığa batırılır ve mahşere kazanı üstünde damlamaya bırakılır. Güneşte beklemeye alınır, biraz kuruyup şiresi donunca işlem tekrarlanır. Yeterli kalınlığa ulaşıncaya kadar 5-6 kez bu işlem tekrarlanır.
Dilme: Sucuktan kalan yaş bastık içine Antep fıstığı veya ceviz konularak tepsilere 3-4 cm kalınlığında dökülür. Güneşte kendini çekip kuruyunca, kare, dikdörtgen veya baklava gibi kesilir.



Şıra (Gaziantep)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc110755
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2015
1,861 defa indirildi / yazdırıldı




Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Yıkanan üzümler üzüm teknesine yerleştirilir ve üzerine şıra toprağı serpilir. Tepeleme işleminin ardından elde edilen üzüm suyu mahsere kazanına aktarılır. Mahsere kazanının yüzünden alınan üzüm suyuna Burun Şerbeti adı verilir ve bastık bu suyla yapılır. Kaynayan şıraya az su ile yoğrulan nişasta aktarılır ve iyice karışması sağlanır. Bal rengini alan şıra bastık ve sucuk batırılması için hazır hale gelir.

Not: Şıra, üzüm suyunun kaynatılmasından ve çeşitli katkı maddelerininde katılmasından elde edilen bastık, sucuk, pekmez, dilme, tarhana, muska gibi gıda maddelerine verilen addır. Şıra, özellikle üzümün hasat mevsimi olan Eylül ve Ekim aylarında yapılır. Şıra, genel olarak dökülgen üzümden yapılır.







Şire (Gaziantep) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri



(2 adet Şire (Gaziantep) 50,040 defa bakıldı)

1 2

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort