Kısa URL: https://ml.md/lc6622
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2006
3,665 defa indirildi / yazdırıldı
Güldane EROL
2,5 su bardağı pirinç
12 su bardağı su
2 su bardağı şeker
12 yemek kaşığı pekmez
Dövülmüş ceviz veya fıstık
Pirinç suda açılıncaya kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra şekeri yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Daha sonra pekmez konup bir iki taşım kaynatılır. Koyulaştıktan sonra ocaktan alınır. Servis yaparken üzeri ceviz veya fıstıkla süslenir.
Kısa URL: https://ml.md/lc87279
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2013
3,864 defa indirildi / yazdırıldı
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
1 bardak pirinç
5-6 bardak su
1 yemek kaşığı Antep pekmezi
1/2 bardak şeker
1 çay kaşığı rezene (mayana)
5-6 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
Pirinci yıkayıp süzün, 5-6 bardak su ile bir tencerede kaynatın.
Pirinçler pişince pekmez ve şekeri ilâve edin. Çorba kıvamına gelinceye kadar pişirmeye devam edin.
Piştikten sonra ocaktan alın. İyice ezilmiş rezene ve biraz dövülmüş ceviz serperek servis yapın.
Not: Tatlısını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Rezene (mayana) sevmeyen kullanmayabilir. Bu tatlı çorba Gaziantep mutfağında pek çok yemeğin eşlikçisidir. Özellikle içli köfte, yapma, süzek yapması ya da Arap köftesinin yanında verilir. Lohusaya sütü bol olsun diye şirinli çorba ile Arap köftesi yedirmek âdettendir. Gaziantep ağzında 'şirinni çorba' da denir. Şirin sözcüğü Farsçadan gelme olup tatlı demektir. Aynı çorba pirinç yerine dövme ve nohut ile de yapılabilir.