|
|
Şiş Köfte (Burdur) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161529
Gönderme Tarihi: 29.Kas.2021
644 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.acunn.com
500 gram dana kıyma
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 kırmızıbiber
2 yeşilbiber
3 yemek kaşığı tepeleme galeta unu
1 tatlı kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karbonat
Üzeri için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Köfteyi yoğuracağımız kabımıza kıyma eti, robotta çekilmiş biberler, kuru soğan, sarımsakları, baharatlar, karbonat, tuz, galeta unu eklenerek köfte yoğrulur.
Kabın üzeri streçle kapatılır.
Dolap içerisinde en az 1 saat bekletilir.
Yağlı kağıt serilmiş tepsimize elimizi hafif ıslatarak köftemizi şişlere geçirerek üzerlerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ sürülerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dk pişirilir.
Yanına ister pilav isterseniz de, salata, piyaz eşliğinde servis edebilirsiniz.
|
Şiş Köfte (Burdur) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc115745
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2016
1,627 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Kuyruk ve kıyma iki kere çekilir; tuzla yoğrulur. Yaklaşık on kilogram kıymaya üç yüz gram kuyruk yağı konulur. Yoğrulan et, yarım saat kadar dinlendirilir. Ceviz büyüklüğündeki kıyma avuçta sıkılarak özel yapılmış demir şişlere takılır. Etler, su ile ıslatılarak yassıltılır, yanları parmaklarla sıvazlayarak düzgün hale getirilir. Şişteki etler, küçük parmak kalınlığındadır. Boş bir demir şişe, domates doğranarak dizilir. Yanına biber, soğan geçirilir. Şiş köftelerle birlikte mangal kömürü ya da odun közleri üzerinde pişirilir. Şiş köftelerin her iki tarafı piştikten sonra, el kadar kesilmiş pidelerin arasına bastırarak köftenin suyu sıkılır. Pideler üzerine kapatılarak ısıtılır. Şiş köfteler orta (ala sulu) bir vaziyette pişirildikten sonra, ısınan iki pide arasına konulur. Pişirilen domates, biber, soğan da şişlerin üzerine boşaltılır. Sıcakken yemesi makbuldür. Soğuyunca içindeki kuyruk yağı donar ve ağza yapışır. Böylece Burdur Şişinin özelliği kaybolur.
|
ŞİŞ KÖFTE (Burdur) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc40207
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2009
11,778 defa indirildi / yazdırıldı
|
GEREKLİ MALZEME
Yarım kilo kıyma (koyun, dana karışımı ya da erkeç etı)
Yanında domates, yeşil biber, soğan, maydanoz
Yeterince tuz, karabiber.
YAPILIŞI
1. Koyun ve dana etinden iki defa çekilmiş kıyma, yeterince tuz ile yoğrulur. Burdurda daha ziyade erkek keçinin bir yaşında kadar olanından yani çebişten yapılanı daha lezzetli olur.
2. Yoğrulan et yarım saat kadar bekletilir. Ceviz büyüklüğünde alınan yoğrulmuş kıyma avuçta sıkılarak özel yapılmış şişlere geçirilir. El su ile ıslatılarak yassıltılır, yanları da parmaklarla sıvazlayarak düzgün hale getirilir.
3. Ayrıca boş bir şişe domates doğranarak dizilir, yanına biber hatta soğan da geçirilir, şiş köftelerle birlikte mangal kömürü veya odun közleri üzerinde pişirilir. Şayet pişirmek için özel ocağımız yoksa kızdırılmış, yağlanmış ızgarada şiş kullanılmadan, fakat şişteki şekil verilip çevirmek suretiyle pişirilir. İsminden de anlaşılacağı üzere en iyisi şişte ve yanmış kömür üzerinde yapılanıdır. Burdur lokantalarında halen bu usul devam etmektedir.
4. Şiş köftelerinin iki tarafı pişirilince zaman zaman el kadar kesilmiş pideler arasına bastırılarak şiş köftenin suyu sıkılır, pideler üzerine kapatılarak ısıtılır. Şiş köfteler orta bir vaziyette pişirildikten sonra ısınan iki pide arasına konur, pidenin bize gelen tarafından bastırılarak şişleri kendi yönümüze geriye doğru çekerek çıkarılır.
5. Ayrıca, pişen domates, biber, soğan da şişlerin üzerine boşaltılır. Üzerlerine, karabiber serpilerek sıcak sıcak yenir.
ML® Şiş Köfte için tıklayın
|
Şiş Köfte (Burdur) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc40193
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2009
5,416 defa indirildi / yazdırıldı
|
Burdur Valiliği
Ülkemizin bilhassa Adana ve Urfa taraflarında yapılan ve aynı adla anılan şişlerine benzemekle beraber, daha kısa ve ince şişlere dizilmektedir. Şiş köftenin kıyması kaburga yatağı denilen et veya sıyrıntısının kıymasına biraz kuyruk yağı ve sadece tuz ilave edilir. (10 kg kıymaya 300 gr. kuyruk yağı) gibi. Sonra yoğrulur. Dinlendikten sonra şişelere takılır ve ızgara mangalında pişirilerek, pide arasında servis yapılır. Şiş köftenin ala - sulu olması daha makbuldür.
|
|
Şiş Köfte (Burdur) Tarifleri Köfteler
|
|