Kısa URL: https://ml.md/lc39006
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2009
3,892 defa indirildi / yazdırıldı
Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Nazik koyun veya kuzu etleri kemikli parçalanır(bud ve kollar, pirzolalık kısımlar) Bunlar pirzola büyüklüğünde ayrılıp tuz, soğan ve baharattan oluşan bir karışıma yatırılır(terbiye edilir) Bu etler bir ucu baston gibi eğik uzunca şişlere dizilir. Patlıcan(alaca soyulmuş dilimlenmiş) yeşil biberler(Tokat biberi) de bir patlıcan bir biber bir domates olarak ayrı şişe dizilir. Bu şişler tandırı andıran bir buçuk metre derinlikte ve bir o kadar de genişlikte olan tuğlalardan örülmüş toprakla sıvanmış ocaklarda pişirilir. Ocağın üzeri açık olup şişleri asmak için bir tel vardır. Şişler ateş üzerinde dikine olarak asılırlar. Odunların korlaşmasından sonra şişler asılır. Ocağın altında bir de oluk bulunup etin damlayan yağı burada toplanır. Bu bakımdan Sivas Kebabını “ Sebzeli Sivas Tandır Kebabı” da derler. Ocak olarak tuğladan örülmüş bu tandıra benzeyen başka ocaklar da vardır. Sivas Kebabı hazırlayabilmek için sacdan portatif ocaklar da yapılmaktadır.
Kısa URL: https://ml.md/lc43376
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2009
3,517 defa indirildi / yazdırıldı
MALZEMESİ:
1/2 kg. kuşbaşı et
5 patlıcan
1 soğan
1 bağ maydanoz
6 domates
6-7 yeşil biber
salça
sıvı yağ
karabiber
kırmızıbiber
su
tuz.
Patlıcanı alacalı soyun, halka halka doğrayın, tuzlu suda acısını çıkartın ve bol yağda kızartın. Biberleri temizleyip kızartın. Kısık ateşte etin suyunu çektirin ve ince kıyılmış soğanı ekleyerek hafif kavurun. Üzerine sırayla patlıcan ve halka doğranmış domateslerin yarısını, biberleri ve tekrar kalan patlıcan ve domatesleri üst üste yayarak dizin. En üste kıyılmış maydanozu serpip baharatları, tuzunu ve 1,5 bardak salçalı su ekleyip önce harlı sonra kısık ateşte pişirin.
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 22.03.2015