|
Sivas Köftesi |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105948
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2015
2,642 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Dana etinin kaburga, but ve kürek kısımları sinirlerinden ayrılır. Büyük parçalar halinde doğranır. Tuz ile bu parça etler tuzlanır ve karıştırılır. Daha sonra etler et çekme makinesinde çekilir ve kıyma haline getirilir. Uzun süre yoğrularak etlerden küçük topaklar yapılır. Bir gün dinlendirilir. Bu topaklara normal köfte büyüklüğünden daha büyük olacak şekiller verilir. Lokantanın ızgara bölümünde etler kızartılır. Diğer yandan uzun Sivas pideleri parçalar halinde enlemesine kesilir. Bu parçalardan iki tane servis yapılacak tabağın altına yerleştirilir. Kızaran etler tabağın üzerine dizilerek servis yapılır.
Not: Yemeğe il dışında Sivas köftesi, il içinde ise ızgara köfte denmektedir. içinde katkı maddesi olarak sadece tuz bulunan bu köftenin meşhurlaşması ve halk arasında yayılması çok eskilere dayanmamaktadır. Halka köfteyi sevdiren kişi Ahmet Usta olmuştur. Dedesinden babasına, babasından da kendisine geçen bu köftecilik mesleği seyyar araba ile başlamış ve bugün lokantalara taşınmıştır. Tanınması, sevilerek tüketilmeye başlaması kısaca yaygınlaşması ise yaklaşık elli sene öncesine dayanır.
Bugün ise köfte halkın özel günlerinin (sünnet törenleri, hanımların altın günlerinin, bazı yemekli evlilik törenlerinin), pikniklerin vazgeçilmezi olmuştur.
Köftenin yapılışındaki zorluk halkın köfteyi evde kendi kendine yapmasını engellemiştir. Halk bu köfteyi geleneksel yollarla yani annesinden, ninesinden duyarak öğrenmemiş; lokanta da tanımış ve sevmiştir.
Sivasın meşhur köftesi olarak bilinen köfte Sivas lokantalarında özel siparişlerle ve çiğ olarak Türkiyenin birçok iline gönderilmektedir.
Lokantacılar Birliği köftenin markalaşması ve TSE belgesi almak için iki bin dört yılında Kültür Bakanlığına başvurmuşlardır. Bu çalışmanın amacı ise ülke çapında yemeği daha fazla tanıtmaktır.
|
Sivas Köftesi |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116296
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2016
1,628 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
1 Kg düve eti
Tuz
Kırmızıbiber
Domates
Sivri Biber
1 Kg. sığır eti (tercihen düve eti, koyunun karın etleri de olabilir), akşam doğranır ve tuzlanır. Tuz olarak, Sivas tuzlalarından çıkarılan yerli tuz kullanılmalıdır. Bu et ertesi gün öğleye kadar bekletilir. Sonra kıyma makinesinde çekilir. Serin bir yerde ya da buzdolabının alt raflarında 24 saat daha bekletilir, sonra tekrar çekilir. Mevsim kış ise ete, bayat 2 dilim somun ekmeğinin içi katılır. Yaz ise biraz un ve kırmızıbiber konur. Un ve kırmızıbiberin miktarı köfteye konulacak tuz kadar olur. Köfteler, 5-6 cm çapında ve kalınlığı da 0.5 cm kadar olur. Korlaşmış odun ateşi üzerinde ızgarada pişirilir. Izgara edilmiş sivri biber ve domatesle pide üzerinde servis yapılır.
Not: Şehrimize has özel çarşı yiyeceği olan Sivas Köftesi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafî işaret verilen bir marka üründür. (Coğrafî İşaret: Belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp gösteren işarettir.)
|
Sivas Köftesi |
|
acı reçete
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.08.2016
Mesajlar: 65 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc135350
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2018
934 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://sivas-yemekleri.com
Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az iki yaşındaki dana etinin kaburga, but, kürek kısmı ile koyunun but kısmından elde edilen karkas et sinir, damar ve zarlarından ayıklanır. Ayıklanan danaeti karıştırılarak kilo başına 20 gram tuz eklenip, kıyma makinesinde orta kalınlıkta 1 defa çekilir. Çekilen et karışım için herhangi bir katkı maddesi kullanılmaksızın bir defa yoğrulur. En az 12 saat dinlendirilir. Dinlendirilmiş et orta kalınlıkta kıyma makinesinde tekrar çekilir. Homojen hale gelmiş karışım 25 gram ağırlığında dilimlenir. Avuç içerisinde şekil verilerek 0.5 santimetre kalınlığında, 6-7 santimetre çapında oval bir görüntü oluşturulur. Köfteyi hazırlamanın en büyük özelliği avuç içinde kalınlığın ve büyüklüğünün dengeli olarak ovalleştirilmesidir. Dengeli ovalleştirme pişmenin önemli şartıdır. Ovalleştirme esnasında el suya batırılır. Ancak elde kalacak su miktarı gayet az olmalıdır. Su çok olursa et dağılır ve köftenin görüntüsü bozulur. Porsiyon olarak satışa sunulan köfte 7 adet, et miktarı ise 175 gramdan az olamaz.
Hazırlanan köfteler alevsiz yoğun korlu meşe kömürü ateşinde, kısa aralıklarla çevrilerek her iki yüzünde pişmesini sağlayacak şekilde yeterli miktarda pişirilir. Pişirme derecesi, etin renginin kırmızıdan koyu kahve rengine dönme seviyesidir. Çok fazla pişirilmemesine özen gösterilir, fazla pişmiş köfteler sertleşir. Pişmiş köfteler, kuru, geniş ve yayvan porselen tabakta servis yapılır. Köfte, altına sıcak Sivas pidesi konularak servis edilir.
Not: Sivas köftesini diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özelliği üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has floraya sahip bölge yaylalarında yonca, fiğ, kekik otu ile beslenerek yetiştirilmiş sığır ve koyun etinden elde edilmiş olmasıdır. Ayrıca üretim tekniği ve ustalık da önemli ölçüde farklılık katmaktadır. Karışım hazırlanırken tuz haricinde salça, sebze, karabiber, iç yağı gibi hiçbir madde kullanılmaz. Sivas köftesinin servisi, tamamlayıcı unsurları olan yeşillik ve salata ile eksiksiz olarak yapılır.
|
Sivas Köftesi |
|
ekiz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.11.2019
Mesajlar: 33 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc146600
Gönderme Tarihi: 08.Kas.2019
768 defa indirildi / yazdırıldı
|
Düve etinden çekilen kıyma ve tuz ile hazırlanan harç dinlendirerek mangalda pişirilir. Yoğurt veya ayranla servis edilir.
|
Sivas Köftesi |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145712
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2019
493 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg et (Dana inciğinden özel olarak hazırlanır.)
Tuz
Et akşamdan makinede çekilerek tuzlanır, öğlene kadar bekletilir.
Tekrar makinede çekilen et buzdolabında veya serin bir yerde 24 saat daha bekletilir, sonra tekrar çekilir.
Çekilen kıyma, cevizden büyük yumaklar halinde el ayasında köfte şekli verilerek açılır.
Hazırlanan köfteler kömür mangalında pişirilir.
Kuru soğan salatası ya da çoban salatayla servis edilir.
|
Sivas Köftesi |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173529
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2023
102 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kilo kıyma için; kaburga, kürek ve but etleri 20 gr tuzla ovulur ve makinede çektirilir. Kıyma güzelce yoğrulup buzdolabında 1 gece dinlendirilir. 1 yumurtanın akı ayrılır. Avuç içlerine yumurta akı sürülür. Kıymadan limon büyüklüğünde kopartılan bezeler avuç içinde bastırılarak yassılaştırılır ve inceltilir. Hazırlanan köfteler ızgarada ya da yağsız tavada kızartılır. 3 adet domates kalın kalın dilimlenip biberlerle birlikte kızartılır. Köfteler domates ve biberlerle süslenir.
|
|