|
Siyah Zeytin |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163243
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2022
329 defa indirildi / yazdırıldı
|
Siyah zeytinler, yeşil zeytinlere kıyasla daha geç toplanır.
Siyah zeytinleri kurma aşamasında da ilk olarak zeytinler iyice temizlenir.
Ezik ve yumuşak olanlar atılır, sapları ve yaprakları da ayıklanır.
Akabinde ağzı dar bir kabın içerisine zeytinler doldurulur. Bunun için başka bir işlem yapmaya gerek yoktur. Ölçü de vermek gerekirse, 4 kilogram zeytin için 5 litrelik su bidonu kullanılabilir.
Üzerine 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı kaya tuzu eklenir. Bidonun ağzı sıkıca kapatılır ve iyice sallanır. Şunu hemen söyleyelim, sallama işlemini günde 2-3 kez tekrarlamalısınız. Ta ki, zeytinler olana kadar.
Siyah zeytin için olma süresi yaklaşık 2 ay kadardır. Bu süre zarfında tuz erir ve zeytinlerin içine işler. Bu 2 aylık sürecin sonunda zeytinlerinizi yiyebilirsiniz.
|
SİYAH ZEYTİN |
|
iksir
Aşçı
Kayıt: 21.05.2008
Mesajlar: 19 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc23982
Gönderme Tarihi: 21.May.2008
3,084 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kilo zeytin
kalın tuz
Zeytinler yıkanıp bol tuz karıştırıp bir bidona konur, sık sık sallanır. Zeytinler sulanmaya başlar. Zeytinin suyu az gelirse biraz daha ilave edilir.
Not: Kendi suyu dökülmez. Az gelirse ilave edilir.
ML® Sele Zeytini için tıklayın
ML® Sele Zeytini (görsel)
|
SİYAH ZEYTİN SALAMURASI |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11874
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2007
3,690 defa indirildi / yazdırıldı
|
Olgunlaşmaya yüz tutmuş, renkleri koyu kırmızı ile siyah arası zeytinlerle yapılır.
Yapımı:
Zeytinler tartılır, yıkanır ve ayıklanır. Yıkanan zeytinlerin suyu süzdürülür. Her 1 kilo zeytin için 1/2 kilo orta irilikte kaya tuzu hesap edilmek suretiyle, zeytinler, bir tahta fıçının içinde tuzla iyice karıştırılır, sonra sele veya sepetlere aktarılır. Üzerlerine bir parmak kalınlığında tuz serilir. 1 hafta geçince, tuzlu zeytinler başka bir sele veya sepete aktarılıp karıştırıldıktan sonra tekrar eski kaplarına doldurulur. Bu aktarıp karıştırma her 3 günde bir yapılmak şartıyla 30-35 gün sürer ve böylece zeytinlerin ihti-marlarını tamamlayıp tatlanmaları sağlanır. Bundan sonra zeytinler, fazla tuzlarını atabilmeleri için kalburdan geçirilir, bir sepete konularak, kaynamakta olan suya hızla daldırıp çıkarılır. Zeytinler, suyu süzüldükten sonra, kurumaları için 1 gece kendi haline bırakılır. Ertesi gün zeytinler büyük bir kaba konur ve üzerlerine bir parça zeytinyağı gezdirilir. Bütün zeytinler, yağla-nabilmeleri için elle karıştırılır. Her 10 kilo zeytin için 1 kilo ince tuz hesap edilerek, zeytinler tuzlanıp iyice karıştırılır ve kaplara yerleştirilir. Kaplar, serince bir yerde saklanır.
ML® Yeşil Zeytin Salamurası için tıklayın
|
|