|
Soğan Doğrarken Gözleriniz Yanmasın |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162681
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2022
360 defa indirildi / yazdırıldı
|
1- Dondurucu yöntemi
Soğanı 10 ila 15 dakika süreyle dondurucuya koyun, sonra her zamanki gibi doğrayın.
2- Mikrodalga yöntemi
Soğanın kabuklarını soyun ve düşük ısıya ayarladığınız mikrodalgaya 25-30 saniye kadar koyun. Soğanı 30 saniyeden uzun bir süre mikrodalgada tutmak, soğanı pişirebilir. Soğanı mikrodalgadan çıkarın ve her zamanki gibi doğrayın.
3- Suyun içinde kesme yöntemi
Bir kaseye su koyun ve kabuklarını soyduğunuz soğanı suyun içine koyarak kesin.
4- Suda bekletme yöntemi
Soğanı suyun içinde kesmek zor bir yöntem gibi görünüyorsa, bu yöntemi deneyebilirsiniz. Bir kaba su koyun ve kabuklarını soyduğunuz soğanı suyun içine koyarak, 5 ila 10 dakika bekletin. Soğanı sudan çıkarın ve doğrayın.
5- Sıcak su yöntemi
Sıcak su buharı, gözyaşına neden olan enzimlerin gözünüze ulaşmasını engelleyen bir bariyer oluşturur. Soğan doğrarken, yanınızda bir kavanoz sıcak su bulundurun.
6- Mum ışığı yöntemi
Burada tek yapmanız gereken, soğan doğrarken yanınızda bir mum yakmaktır.
7- Yüzme gözlüğü yöntemi
Eğer bir yüzme gözlüğüne sahipseniz, soğan doğrarken gözlüğü takabilirsiniz. Sıkı gözlükler, asit enzim buharlarının gözünüze girmesini engeller, böylece gözyaşı da oluşmaz.
8- Sakız çiğneme yöntemi
İster inanın ister inanmayın, sakız çiğnemek, genellikle soğanı doğrarken oluşan gözyaşını önlemeye yardımcı olabilir. Sakız çiğnerken ağzınızdan nefes alırsınız, bu da burnunuzdan aldığınız buhar miktarını azaltmanıza yardımcı olur.
9- Sirke yöntemi
Soğanı doğramaya başlamadan önce kesme tahtasına sirke dökün ve havlu kağıtla sirkeyi yayarak silin. Sirke döktüğünüz kesme tahtasında soğanınızı rahatça doğrayabilirsiniz.
10 – Ağızda su tutma yöntemi
Soğan doğrarken bir yandan ağzınızda su tutabilirsiniz. Bu şekilde gözünüz yanmadan soğan doğrayabilirsiniz. Fakat doğradıktan sonra suyu yutmayın.
11- Limon yöntemi
Soğan doğrarken gözün yanmaması için bir çare de limondur. Doğramadan önce soğanın üzerine limon sıkmanız yeterli olacaktır.
12- Nefes alma yöntemi
Biraz zor bir yöntem olup yine de denemeye değer. Dilimizi üst dişlerimizin arkasına doğru kaldırıyoruz ve sadece ağzımızdan nefes alıyoruz. Bunu ilk duyduğumda biraz mantıklı gelmişti belki soğan doğrarken gözlerimizi yakan o koku burnumuza ve gözümüze ulaşmadan, ağzımız ve dilimiz garip bir haldeyken verdiğimiz nefes sayesinden uzaklaşır.
13- Aspiratör yöntemi
Kesme tahtasını, ocağın üzerine yani aspiratörün tam altına koyun. Aspiratörü son hızda çalıştırın ve soğanları doğrayın. İyi bir havalandırma olması halinde işe yarayan yöntemlerden biridir.
14 – Ekmek yöntemi
Denenmiş bir başka yöntem ise soğan doğrarken ağızda ekmek tutmak. Ağıza alan ekmek parçası, gözlerin yanmasını engelleyebilir.
|
Soğan Gözlerinizi Yakmasın |
|
buz kalıbı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.06.2010
Mesajlar: 38 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc52884
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2010
1,991 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuru soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmaması önce dış kabuklarını soyun ve 5 dakika sıcak suda bekletin. Ardından 5 dakika da soğuk suda bekletin ve gözleriniz yaşarmadan soğanı doğrayın.
|
SOĞAN SOYARKEN |
|
behiye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.05.2009
Mesajlar: 32 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc36524
Gönderme Tarihi: 17.May.2009
1,999 defa indirildi / yazdırıldı
|
Soğan soyan hemen herkes, gözlerinin yanmasından şikayet eder. Bunu önlemek istiyorsanız, soğanları doğramadan önce üzerine sirke serpin. Böylece gözleriniz yanmadan rahatça soğan doğrayabilir ve gözyaşlarınızı silmekle geçirdiğiniz zamandan tasarruf edersiniz.
|
Soğan Soyarken Ağlamayın |
|
mesutbey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.10.2007
Mesajlar: 55 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc18851
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2007
2,139 defa indirildi / yazdırıldı
|
Soğan soyarken gözyaşı dökmeye ne hacet, soymadan önce birkaç saniye kaynar suda ıslatınız.
|
|