|
Soğanlı Börek (hazır yufka) |
|
Şimal Yıldızı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2006
Mesajlar: 69 Şehir: istanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc5567
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2006
3,575 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet soğan
yarım çay bardağı sıvıyağ
250 gr. yağsız kıyma
3 adet orta boy sivribiber
yarım çorba kaşığı salça
yarım demet maydanoz
4 adet yufka
yarım su bardağı süt
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurtanın sarısı
Soğanları doğrayıp yarım çay bardağı sıvıyağda hafifçe sarartın ve kıymayı ekleyin. Kıymanın rengi değişene kadar kavurun. Üzerine sivri biber, tuz, karabiber, pul biberi ekleyip 3 dakika daha kavurun. Ardından yarım çorba kaşığı salçayı ekleyerek kavurmayı sürdürüp atemten alın. Soğumaya yakın ince ince doğranmış yarım demet maydanozu katıp, karıştırın ve bir kenarda bekletin. Serilmiş bir yufkanın üzerine sıvıyağ ve süt sürün. İkinci yufkayı üzerine serin. Yufkanın kenar kısımına soğumaya bıraktığınız soğanlı kymalı iç malzemeyi uzun bir şekilde döşeyin. Yufkaları rulo yaparak sarın. Rulonun iki ucunu içe doğru çevirin ve yağlanmış fırın tepsisine alın. Diğer iki yufkaya da aynı işlemi uygulayıp tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında böreği, üzeri kızaran kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın.
|
Soğanlı Börek |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc118416
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2016
1,879 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet yufka
Yarım kilo soğan (halka doğranmış)
2 çorba kaşığı su
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
Tuz
Karabiber
1 su bardağı süt
1 su bardağı maden suyu
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 adet yumurta (çırpılmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı çörekotu
Bir kaba suyu koyun. Soğanlar yumuşayana kadar kısık ateşte yaklaşık 10 dakika pişirin. tereyağını ilave edin. Karıştırarak 3-4 dakika soteleyin. Ateşten alın. Ceviz, karabiber ve tuzu katın. Harmanlayın. Süt, maden suyu, kabartma tozu, yumurta ve zeytinyağını çırpın. Bu karışımdan 4 çorba kaşığı ayırın. Yufkayı düz bir zemine yayın. Üzerine sütlü harcın yarısını sürün. İkinci yufkayı yayın. Cevizli harcın yarısını, yufkanın yarısına yayın. sıkı olmayan rulo şeklinde sarın. Kalan yufka ve harçlarla ikinci ruloyu hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Ayırdığınız sütlü harcı ruloların üzerine sürün. Çörekotunu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Dilimleyin. Servis yapın.
|
Soğanlı Hazır Yufka Böreği |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc121166
Gönderme Tarihi: 21.Kas.2016
4,516 defa indirildi / yazdırıldı
|
Eyüp Sevinç
4 adet yufka
7-8 orta boy soğan
3 kaşık tereyağı
¼ çay bardağı (25 ml) zeytinyağı
3 yumurta
¼ su bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
½ yemek kaşığı anason
½ çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Soğanları halka halka doğrayın, biraz tuz ekleyip bol suda iki taşım kaynatın ve süzün. Tereyağı tavada eritin, anasonu ekleyip biraz çevirin ve soğanları ekleyin, yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika kavurun. 2 yumurtayı bir kasede çırpın üzerine biraz tuz ve karabiber ekleyin. Kavurduğunuz soğanların üzerine önce sirkeyi ardından çırptığınız yumurtayı ekleyin ve karıştırın, biraz daha pişirip ateşten alın. Kalan yumurtayı bir kasede sütle çırpın. Fırın tepsisini yağlayın. Yufkaların birini yerleştirin, üzerine önce fırça ile yağ sonra sütlü yumurta karışımından sürün, bir kat daha yufka serin, aynı işlemi tekrarlayın ve harcı yayıp üzerine tarçın serpiştirin. Kalan yufkaları da yerleştirin ve yine üzerlerine yağ ve süt-yumurta karışımından sürün. Tepsiyi fırına koyun. 180 derecede 40-45 dakika pişirin.
Not: 18.yy Osmanlı mutfağından bir tariftir. 1764 tarihli bir Risalede geçer. Aynı risalede bu böreğin soğan ve pırasa karışımıyla yumurta eklenmeden de hazırlanabileceği belirtilir.
|
Soğanlı Börek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159318
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2021
662 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg soğan
Yeteri kadar su
4 adet yufka
5 çorba kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı anason
4 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
2 çorba kaşığı sirke
Tuz
Karabiber
Tarçın
Soğanları temizleyip, halka doğrayın. Bir tencereye alın ve tuz eklediğiniz bol suda haşlayın. Süzüp kenara alın. 2 çorba kaşığı tereyağını geniş bir tavaya alıp 1 tatlı kaşığı anason ekleyin ve 15- 20 saniye sonra soğanı katın. Ara sıra karıştırarak 20 dakika pişirin. Üzerine tuz, karabiber ve tarçın ekleyin. Soğanın üzerine önce sirke ekleyin. Daha sonra 2 adet çırpılmış yumurtayı katıp karıştırın. Bir-iki dakika sonra ocaktan alın. Kalan 3 çorba kaşığı tereyağını eritin. İki adet yumurta ve sütü birlikte çırpın. Bir fırın tepsisini yağlayıp, bir adet yufkayı büzerek tepsiye yerleştirin. Üzerine önce tereyağı sonra sütlü karışımdan sürün. İkinci yufkayı tepsiye yerleştirip aynı şekilde tereyağı ve süt sürün. Soğanlı harcı ikinci yufkanın üzerine yayın. Kalan iki yufkayı harcın üzerine ilk iki yufka gibi yerleştirin. En üstüne tereyağı ve sütlü harçtan sürüp, anason serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
|
Soğanlı Börek |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161606
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2021
246 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 tane yufka
Sıvı yağ
3 tane soğan
Lor ya da beyaz peynir
İki sap maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası (isteğe göre)
Karabiber
Pul biber
Tuz
Sosu İçin:
1 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
3 yemek kaşığı su
Öncelikle böreğin sosu için yumurta sıvı yağ, süt ve suyu birleştirerek çırpın.
Soğanları elma dilimi şeklinde doğrayın, tavada sıvı yağla birlikte önce yüksek ateş sonra orta ateşte kavurun.
Baharatları ve domates salçasını ekleyin.
Soğanlar karamelize olunca üzerine birkaç küçük dilim tane taze beyaz peynir ekleyin.
Daha sonra yağlanmış herhangi bir börek tavasına ilk yufkayı alın ve üzerini yağlayın.
Sosunuzu ekleyip gelişi güzel bir şekilde tekrar yufkayı alın sosu dökün ve yufkanın dışarıda kalan parçalarıyla bohça şeklinde tavadaki böreğinizi kapatın.
Her yufka parçasının üzerine sostan bolca sürün.
Son olarak tavada altlı üstlü kızarana kadar kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişirin.
Piştikten sonra biraz dinlendirip yağını çekmesini bekleyin ve sıcak sıcak servis edin.
|
|