Kısa URL: https://ml.md/lc141165
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2019
942 defa indirildi / yazdırıldı
Milli Eğitim Bakanlığı
Soslar çeşitli kaynaklarda farklı şekillerde sınıflandırılmışlardır. Sıcak ve soğuk soslar, kahverengi ve beyaz soslar veya yapımında kullanılan fondlara göre gruplandırılmışlardır. Mutfak için en uygun olanı sosları, kullanılan fondlara göre gruplamaktır.
Soslar altı grupta toplanırlar:
1-Beşamel sos (Sos Beşamel)
2-Domates sosu (Sos tomate)
3-Sos dömi glas (SosDemi Glace)
4-Sos velüte (SosVelauté)
5-Mayonez sos (Sos Mayonnaise)
6-Sos Hollandez (Sos Hollandaise)
Bunların dışında;
Soğuk tereyağından hazırlanan soslar,
Tavada ve fırında hazırlanan et yemeklerinin tepsideki suyundan hazırlanan soslar,
Köri sosu,
Nane sosu vb.
Kısa URL: https://ml.md/lc37961
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2009
1,953 defa indirildi / yazdırıldı
Soslar nekadar çok sayıda olursa olsun hepsinin temeli aşa ğıdaki esasa dayanır:
1 Dömi Glas Salça
2 Unlu (Völute) ve Alman salçası
3 Beşamel salçası
4 Balık salçası
5 Tereyağlı salçalar
6 Domates salçaları
7 Soğuk salçalar
Yukarda saydığımız salçalar, diğer bütün salçaların temelini kapsarlar.
Örneğin: Şafak salçası, beşamel veya völute salçaya domates ilâve edilerek yapılır.
Örneğin: Gravyer veya parmesan peynirile karıştırılan beşamel ise Morney (Morne) salçası adı verilir.