|
|
Stollen |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168727
Gönderme Tarihi: 24.Kas.2022
304 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Dolgu:
1,5 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
1 limon kabuğu rendesi
0,5 çay kaşığı muskat rendesi
3 - 4 yemek kaşığı su
1 su bardağı çiğ badem
Şekerleme için:
1 adet portakal kabuğu (minik küpler şeklinde doğranmış)
0,5 su bardağı toz şeker
0,5 su bardağı su
1 adet limon kabuğu (minik küpler şeklinde doğranmış)
0,5 su bardağı toz şeker
0,5 su bardağı su
Hamur:
5 su bardağı un
1 poşet Dr. Oetker Instant Maya
100 g eritilmiş tereyağı
2,5 çay bardağı ılık süt
1,5 çay bardağı toz şeker
1 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
1 tutam tuz
Üzeri için:
50 g eritilmiş tereyağı
2 - 3 yemek kaşığı Dr. Oetker Pudra Şekeri
Kalıp:
Stollen Kek Kalıbı (31 cm)
Kuru üzümleri derin bir kaseye alın. Üzerine şekerli vanilin, limon kabuğu rendesi, muskat rendesi ve suyu ilave edip kaşık ile karıştırın. Üzerini kapatıp 3-4 saat bekletin. Süre sonunda süzgüye alıp suyunu süzün.
Bademleri sıcak suda 15-20 dakika bekletip suyunu süzün. Kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin.
Portakal kabuklarını bir tencereye alın ve üzerini kapatacak kadar su ilave edin. Orta ateşte 4-5 dakika kaynatıp ocaktan alın ve suyunu süzün. Portakal kabuklarını tekrar tencereye alın. Üzerine yarım su bardağı toz şeker ve yarım su bardağı suyu ekleyin. Orta ateşte arada karıştırarak kaynatın. Suyunu tamamen çektiğinde ocağı kısın ve karıştırarak 1 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp pişirme kağıdı üzerine yayın ve soğumaya bırakın.
Limon kabuğunu da portakal kabuğu gibi hazırlayıp pişirme kağıdı üzerine yayın ve soğumaya bırakın.
Unu eleyip maya ile karıştırın. Üzerine eritilmiş tereyağı, süt, toz şeker, şekerli vanilin ve tuzu ekleyip iyice yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp ılık ortamda 45 dakika bekletin.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 160 °C
Turbo pişirme: 150 °C
Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alın, kısa bir süre yoğurun, üzerine kuru üzüm karışımı, badem, portakal ve limon şekerlemelerini ekleyin. Malzemeler eşit şekilde dağılıncaya kadar yoğurun. Hamuru 30 cm uzunluğunda rulo şekline getirin ve yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine alın. Stollen kek kalıbını margarin ile yağlayın, hamurun üzerine kapatın ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 60 - 65 dakika
Fırından aldığınız keki 5 dakika bekletip kalıbı çıkarın. Bekletmeden üzerine eritilmiş tereyağı sürün ve pudra şekeri serpin. Soğutup dilimleyerek servis yapın.
|
Stollen Kek |
|
ahmet yüzbaşıoğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.11.2016
Mesajlar: 21 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc121014
Gönderme Tarihi: 15.Kas.2016
1,083 defa indirildi / yazdırıldı
|
Eyüp Sevinç
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı portakal kurusu
1 adet limon
½ su bardağı dövülmüş badem içi
2 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı badem ezmesi
3 yemek kaşığı tereyağı
1 paket maya
½ çay kaşığı toz tarçın
½ çay kaşığı karanfil
1 paket vanilya
Tuz
Bu tarif 2 günde yapılıyor. Birinci gün kuru üzüm, portakal kurusu, limon kurusu, dövülmüş badem içi, rom ve suyu bir kaba koyun ve kapağını kapatın. Oda ısısında bekletin. Ertesi gün tepesini yapmak için; derince bir çukur oluşturun. Su, süt, maya ve şekeri karıştırarak bir hamur elde edin. Hamuru dinlendirin. Yumurta sarısı, tuz, tarçın, karanfil, badem ezmesi ve 100 gr tereyağını önceki günkü karışımla birleştirerek hamur haline getirin. Merdane ile dikdörtgen şekilden açın. Bir kere uzunlamasına, bir kere de enlemesine ikiye katlayın. 20 dakika bekletin. Yine merdane ile dikdörtgen şeklinde açın ve bir kez uzunlamasına katlayın. 10 dakika bekletin. Öncede 200 derecede ısıtılmış fırında önce 45 dakika pişirin, daha sonra fırının ısısını 175 dereceye düşürün. 15 dakika daha pişirin. Fırından çıkınca üzerine ayırdığınız tereyağını sürün. Üzerine vanilyalı şeker serpin. Bu kek hemen yenmez. İki hafta beklettikten sonra yiyin.
|
|
Stollen Kek Tarifleri Alman Yemekleri
|
|