|
Su Böreği (Erzurum) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38362
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2009
3,322 defa indirildi / yazdırıldı
|
Erzurum Valiliği
Anadolu'nun muhtelif yerlerinde pişirilen bu böreği Erzurum'da yufkası ince ve kalınlığı az olarak yapılır. İçerisine Civil Peynir ve Maydanoz konulur. İnce ve özenli bir şekilde açılmış yufkalar önce kaynar suda haşlanır daha sonra soğuk su ile yıkanarak tepsiye serilir ve her yufkanın arasına erimiş tereyağı serpilir.
|
Su Böreği (Erzurum) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc67703
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2011
3,230 defa indirildi / yazdırıldı
|
Börek hamuruna, her künde (parçaya) bir yumurta isabet edecek edecek şekilde kırılır. Hamur kuvvetlice en az yarım saat yoğrulur. Yufkalar tepsinin büyüklüğüne göre açılır. Yufkanın ince olması böreğin tadı yönünden önemlidir. Tepsinin altı yağlanır, açılan ilk yufka haşlanmadan tepsinin altına serilir. Yufkalar kaynayan suya atılır ve bir dakika bekletilir. Sıcak sudan çıkan hamur soğuk su tenceresine atılır. Oradan çıkan yufkalar kuru bir bezle suyu alındıktan sonra tepsiye serilir. Serilen yufkaların arasına eritilmiş yağ gezdirilir.Yufkaların yarısı serildikten sonra tepsiye bol civil peynir ( tel peynir ) ve maydanoz serpiştirilir. Geri kalan yufkalar haşlanarak ve araları yağlanarak tepsiye yerleştirilir. En üste konan yufka haşlanmaz. Bilahare ocak üstünde yavaş yavaş kızartılır. Bir yüzü kızartıldıktan sonra ters yüz yapılarak diğer yüzüde aynı şekilde kızartılır. Sıcak sıcak servis yapılır.
|
Su Böreği (Erzurum) |
|
Seçil Anlı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.05.2011
Mesajlar: 38 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc143796
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2019
536 defa indirildi / yazdırıldı
|
Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi
Bir tepsiye yedi yumurta hesabıyla yoğrulan hamur, 12 bezeye ayrılır, açılan yufkalar tuzlu kaynar suda haşlanarak tepsiye dizilir. İlk yufka ile son yufka haşlanmadan serilir. Altıncı yufkanın arasına civil peynir ve maydanoz konulur, diğer yufkalarla tepsi hazırlanır, yufkaların arası bol tereyağı ile yağlanır. Fırında veya ocak üzerinde kızartılır. Böreğin arasına kıyma veya haşlanmış pirinç koyanlar da vardır.
|
Erzurum Su Böreği |
|
safiye nalçacı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.06.2020
Mesajlar: 40 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc151134
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2020
371 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
6 adet yumurta
150 gr. tereyağı
1 demet maydanoz
500 gr. Erzurum çivil peyniri
Un (alabildiği kadar)
Derin bir kap içerisinde, yumurta ve tuz birlikte elle çırpılır.
Alabildiği kadar un katılıp kap içerisinde biraz yoğrulduktan sonra hamur sert bir zemine alınarak yoğurma işlemine devam edilir.
Yoğurma işlemi hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yapılır.
Bu kıvama gelen hamurlardan bir yumruk büyüklüğünde parçalar alınarak tekrar yoğrulur ve yuvarlanıp 15 dk kadar dinlenmeye bırakılır.
Dinlenmiş olan yumruk büyüklüğündeki hamur parçaları yufka şeklinde ince ince açılır.
Kaynamış suda haşlanır.
Haşlanan yufkalar geniş ve düz bir tepsiye her bir kat üzerine eritilmiş tereyağı sürülecek şekilde alt bölüm için 6 kat dizilir.
Üzerine doğranmış maydanoz ve civil peyniri yayılarak konur.
Üzerine alt bölümdeki gibi 6 kat daha haşlanmış olan yufkalardan dizilir.
Fırına vermeden önce yufkalar çeşitli birkaç yerden iç bölümlerinin de iyice pişmesi için delinir.
Bu şekilde fırına verilen su böreği 200 derece sıcaklıkta alt ve üst tarafı nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından çıkarıldıktan sonra 5 dk. kadar dinlendirilip sıcak olarak servise sunulur.
|
Su Böreği (Erzurum) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157493
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2021
371 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1 kg un
10 iri boy yumurta
25 gram tuz
Çeyrek limonun suyu
750 gram tereyağı
Ayrıca tereyağı
Peynirli içi için:
500 gram beyaz peynir
2 demet maydanoz
Kıymalı iç için:
750 gram dana kıyma
750 gram soğan
1 kahve fincanı su
50 gram tereyağı
Tuz
Karabiber
Böreği peynirli olarak hazırlayacaksanız maydanozu temizleyip iri doğrayın ve ufalanmış peynirle karıştırın. Kıymalı olarak hazırlayacaksanız kıyma ve suyu tencereye alıp orta ateşte suyunu çekene kadar kavurun. Tereyağı ve ince doğranmış soğanı ekleyip karamelize olana kadar kavurun. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
Hamuru hazırlamak için yoğurma kabı veya genişçe bir tezgahın üzerine elenmiş unu alın. Ortasını havuz gibi açın. Yumurta, tuz ve limon suyunu ekleyip güzelce yoğurun. Hamuru silindir şeklinde uzatıp 12 eşit parçaya bölün. Her parçayı tekrar yoğurup düzgün bezeler haline getirin. Üzerlerini nemli bir bezle kapatıp 30 dakika dinlendirin.
Bezeleri tek tek 50 cm çapında açın. Açtığınız yufkaları birbirine yapışmaması için aralarına kağıt koyarak üst üste dizin. Serin bir yerde bekletin. İki adet tencerenin yarısını suyla doldurun. Birini kaynatın diğerine ise bolca buz ekleyin. Kaynar suya makarna haşladığınız miktarda tuz ekleyin. Börek tepsilerinden birinin içine bolca katı tereyağı sürün. Ve tepsiyi kaynayan suyun yakınına yerleştirin.
Yufkalardan ilkini kaynar suya ekleyin. 1 dakika haşlayın. Dikkatlice çıkarıp buzlu suya ekleyin. 30 saniye bekletip bir mutfak havlusunun üzerine iyice suyunu süzün. Haşladığınız ve süzdüğünüz bu ilk yufkayı içine yağ sürdüğünüz tepsiye buruşturarak ve kenarları dışarıya taşacak şekilde yerleştirin. Eritilmiş tereyağından üzerine biraz daha gezdirin. Bu işlemi (kalan 5 yufkanın kenarlarını dışarıya doğru sarkıtmadan) altıncı kata kadar tekrar edin. Kıymalı veya peynirli harcı üzerine yayın. Diğer yufkaları da aynı haşlama ve süzme işlemleriyle hazırlayıp aralarına tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin. İlk yufkanın dışarıya sarkan kenarlarını üzerine doğru katlayın. Üzerine tereyağı gezdirin. Tepsinin yarısını kısık ateş üzerine eğik vaziyette koyun. Kenarlarından çevirerek (birkaç tur şeklinde) yaklaşık 45 dakika pişirin. Böreğin iyice kızardığından emin olmak için spatula yardımıyla kaldırarak kontrol edin. İstediğiniz gibi kızarmışsa tepsiyi ocağın üzerinden alıp üzerine diğer tepsinin alt kısmı gelecek şekilde kapatın. İki tarafından mutfak bezleriyle sıkıca tutup tepsileri ters yüz edin. Böylelikle börek diğer tepsinin üzerine gelecek. Dikkatlice kaydırarak pişirme tepsisine tekrar alın. Tepsiyi eğik vaziyette olacak şekilde tekrar kısık ocağın üzerine yerleştirin. Aynı şekilde pişirmeye devam edin. Ocağın üzerinden aldıktan sonra kesmek için ılınmasını bekleyin. Sıcak veya ılık servis edin.
|
Erzurum Usulü Su Böreği |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164689
Gönderme Tarihi: 07.May.2022
182 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
6 yumurta
1 yemek kaşığı tepeleme tuz
Yarım yumurta kabuğu su
Alabildiği kadar un
Birkaç damla zeytinyağı açımın kolay olması için
İçi için:
Civil peyniri
Maydanoz
Tereyağı ve sıvı yağ karışımı
Hamur malzemelerini birleştirin. Çok sert olmayan bir hamur elde edin. Hamuru yaklaşık bir saat dinlendirin. Daha sonra hamurları ister ikişer ister tek tek açıp, temiz bir beze serin. Hızlı açarsanız hamurlarınız kurumamış olur. Eğer yavaş açıyorsanız üzerini örtebilirsiniz. Dinlenmiş olan hamuru on iki eşit parçaya ayırın. Yuvarlak tabak büyüklüğünde açıp, yufkaları büyütmeye başlayın. Genişçe bir tencerenin içerisine su koyup kaynatın. İçerisine iki yemek kaşığı tuz ekleyin. Yine başka bir kapta soğuk suyu hazırlayın. Yufkaları teker teker ilk önce kaynayan suya daha sonra soğuk suya atıp elinizle iyice suyunu süzdükten sonra tepsiye yerleştirin. Her yufkanın arasına iki yemek kaşığı tereyağı ve sıvı yağ karışımı dökün. Altı yufkayı aynı şekilde yaptıktan sonra peynir ve maydanoz karışımını eşit bir şekilde yayın. Aralarını yağlayarak tekrar diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
Su Böreği (Erzurum) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174608
Gönderme Tarihi: 14.Ekm.2023
247 defa indirildi / yazdırıldı
|
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yalnız yumurta un ve tuzla yapılan böreklik hamur iyice yoğrulur ve dinlendirilir.
Parçalara ayrılıp teker teker açılır ve tuzlu kaynayan suda haşlanır.
Haşlanmış yufkalar soğuk sudan geçirilip kevgirde bekletildikten sonra ivedilikle yağlanmış tepsiye alınır.
Her bir yufkanın arasına bolca eritilmiş tereyağı dökülerek ıslak yufkalar üst üste dizilir.
Böreğin tam ortasına gelecek şekilde bolca civil peynir ve maydanoz konur.
Tekrar tereyağıyla, kalan yufkalar dizilir.
En son ve en ilk yufka haşlanmaz. Börek ya ocakta çevrilerek kızartılır yahut fırında kızartılır.
|
|