|
|
Suböreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159861
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2021
260 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkay
250 gr. tereyağı (16 çorba kaşığı)
Tuz
Peynirli harç için:
350 gr. beyazpeynir
1 adet yumurta
1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
Kıymalı harç için:
100 gr. tereyağı, (6,5 çorba kaşığı)
200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
500 gr. kıyma
Tuz
Taze çekilmiş karabiber. Hamuru için:
5 adet yumurta
600 gr. un (4 4/5 su bardağı)
Önce içini hazırlayın. Eğer peynirli yapacaksanız bir kapta peyniri ezip, yumurta ve ince kıyılmış maydanozla karıştırın. Kıymalı yapacaksanız yağı bir tavada eritip, soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşince kıymayı katarak birkaç dakika kavurun, tuzunu ve biberini serpip ateşten alın.
Yumurtaları bir yoğurma kabına kırıp, biraz su ile çırpın. İçine unu katarak azar azar su ekleyip yoğurun, yumuşak ve pürüzsüz bir hamur hazırlayın. Hamuru on iki topağa ayırıp yuvarlayın ve unlayın.
Topaklardan ikisini bir yanda tutun, kalanları oklava ile unlayarak yufka inceliğinde açın. Her bir yufkayı bohça gibi dörde katlayın ve üst üste tepsiye yerleştirin.
Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatın. Su kaynayınca, her seferinde yalnızca bir yufkayı açıp suya koyarak yaklaşık 2 dakika haşlayın. Parçalamadan sudan alıp, düzgünce bir süzgece çıkarın. Diğer yufkaları da haşlayıp, aynı süzgece koyun.
Bu arada, ayırdığınız iki topağı böreği yapacağınız tepsi büyüklüğünde açın. Tavada tereyağını kızdırıp, tepsiyi bu yağla yağlayın. Açtığınız yufkalardan birini yağlanmış tepsiye yayın. Haşlanmış yufkalardan altısını, aralarına kızdırdığınız tereyağından gezdirerek teker teker ve eşit kalınlık vererek tepsiye yayın. Üzerlerine hazırladığınız kıymalı ya da peynirli harcı koyun. Harcın üzerine, yine aralarına yağ gezdirerek kalan dört adet haşlanmış yufkayı serin. En üste haşlanmamış olan ikinci yufkayı kapatın. Bir bıçakla tepsinin kenarlarını aşan fazlalık varsa kesin ve üstteki yufkanın kenarlarını bıçağın ucu ile tepsinin içine itin.
Kalan tereyağını yeniden kızdırıp, tepsideki böreğin üzerine gezdirin. 180°C ısıtılmış fırında ya da çok kısık ateşte böreği pişirin. Ocakta pişiriyorsanız altı kızarınca ağzına bir tepsi kapatıp, böreği ters çevirin ve tekrar ateşe koyarak alta getirdiğiniz kısım da kızarıncaya kadar pişirip, ateşten alın.
Pişen böreği iri kareler halinde keserek sıcak servis yapın.
|
Su Böreği |
|
hamdiye hanım
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.01.2021
Mesajlar: 20 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc155503
Gönderme Tarihi: 16.Oca.2021
1,936 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Matlûbü'l-mikdâr dakîk-i hâs eleyip su komayarak kabul etdiği kadar yumurta ve bir miktar tuz ile yoğurup on iki yahut on dört pare edip her birini vazolunacak tepsi miktarı açtıkta ikisini terk edip bakisini bir büyücek tencere içine su doldurup bir miktar tuz ile gereği gibi kaynadıkta mamul yufka ları tek tek pişirip delikli kevgire çıkarıp suyu süzüldükte tekrar temiz astar ile kurulayıp usul ile buruşuklarını açalar.
Badehu rûgan-ı sâde yakıp hazır edip tepsiyi bu yağ ile yağladıkta mukaddem terk olunan çiğ yufkayı serip üzerine bir kaşık yanmış yağdan koyarak yufkanın nısfı oldukta kıyma veya peynir hangi murat ise âdeta sabık börekler gibi iç yapıp koyalar yine üzerine baki yufkayı birer kaşık yağ ile döşeyip tamam oldukta üzerine terk olunan çiğ yufka eşini koyup kor üzerinde aheste pişip altı kızardıkta usul ile çevirip taraf-ı dîğeri dahi kızardıkta indirip bıçak ile keserek tabağa istif oluna.
Pek hafif börek olur.
Yufkalar sıcak sudan çıkarıldıkta suyu süzülmek için delikli kevgire konuldukta kevgirin kubbeli tarafına konulsa daha âsân olur. Çünkü toplanır ise açılması güçdür.
|
|
Su Böreği Tarifleri Osmanlı Yemek Tarifleri
|
|