|
|
Sudak |
|
gurur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2007
Mesajlar: 35 Şehir: Yenimahalle-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc19585
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2007
2,184 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kaynak: Metropost
BÖLGE: Marmara, Karadeniz, Trakya ve göller bölgesindeki göller
ÖZELLİKLER: Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksek bir tatlı su balığıdır.
BÜYÜKLÜK: 40-130 cm
YEMEK ÖNERİSİ: Tava, kızartma
|
Sudak |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106506
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2015
1,436 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Vücudu ince uzun yapılı olup, sivrilmis bir bası vardır. Ağız uç durumlu olup açıklığı genistir.
Ağızda iyi gelismis sivri uçlu köpek disleri bulunur. Çeneler ve damak kemikleri üzerinde bulunan disler kemik disleridir. Yanakları genellikle çıplak veya sadece üst kısmı veya seyrek olarak orta kısmı pullarla kaplıdır.
Sırtı koyu renkte, yan tarafları gri gümüsümsü renktedir. Genç bireylerde sırttan karına doğru 8 10 adet koyu renkli enine bantlar bulunur. Bu çizgiler balığın yaslanmasıyla beraber soluklasır.
Kuyruk ve sırt yüzgeçleri üzerinde ısınları birbirine bağlayan seffaf zarlar üzerinde sıralanmıs siyah benekler bulunur.
Ortalama uzunluk 40 55 cm, maksimum uzunluk 125 cm; ortalama ağırlık 1- 2,5 kg, maksimum ağırlık ise 15 kgdır.
ÜREME DÖNEMİ: Eseysel olgunluğa 37 50 cm ve 650 1200 gr iken 3 4 yasında ulasır. Nisan Haziran üreme dönemidir. Üreme yerleri, akıntısız, iyi ısınan, sığ ve bitki ile kaplanmıs sahil kısımlarıdır. Yumurtası yapıskan, çapı 1 1,5 mm olup bunlar çakıllı kumlu zeminlerdeki taslar ve bitki kökleri üzerine yapıstırılırlar.
TÜKETİM ŞEKLİ: Eti lezzetli ve çok kıymetli bir balıktır. Eti dondurulmus, tuzlanmıs, konserve ve taze olarak tüketilmektedir. Son derece yırtıcı olan bu balık ekonomik olmayan balıkların yoğun olduğu doğal göllere asılanır, bu suretle stokları daha ekonomik sekle dönüstürülür.
|
|
Sudak Tarifleri Diğer Konular
|
|