|
SÜPREM SOS |
|
Koç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.01.2006
Mesajlar: 54 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc3167
Gönderme Tarihi: 02.May.2006
7,886 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı tavuk suyu
az tuz
1 ½ kahve fincanı un
1 çorba kaşığı margarin
½ su bardağı taze krema
Bir tencerede yağı eritin. Unu ekleyip orta ateşte 3 dakika kavurup ateşten alın. Tavuk suyunu bir tencereye koyun ve yarı miktarı kalıncaya kadar kaynatın ve unlu karışıma ilave edip iyice karıştırın. Tuzu ve kremayı da ekledikten sonra orta ateşte karıştırarak 10 dakika kaynatıp ateşten alın. Süzün.
|
Süprem Sos |
|
Bayram
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107 Şehir: Almanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc10857
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007
2,497 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı (1/2 it) tavuk suyu (veya et suyu)
1,5 kaşık un
3 çorba kaşığı (60 gr) tereyağı
2/5 su bardağı süt (veya çiğ krema)
300 gr mantar
1 baş orta boy soğan
1/2 tutam rendelenmiş cevz-i bevva
1 limon
1 tutam karabiber
Mantarlar, ince zarları soyulduktan sonra bol suda yıkanır, limonlu suyun içinde bekletilir, sonra sudan çıkarılmadan ince ince dilimlenir. İnce kıyılmış soğan 30 gr yağda kavrulur. Soğanlar renk değiştirmeye başlayınca sulan süzülen dilimlenmiş mantarlar katılır. Tuz ve karabiber eklenir, 4-5 dakika karıştırılarak kavrulur ve pişmeye bırakılır. Mantarların pişmesi için kaptaki su yetmezse azar azar sıcak su veya tavuk suyu. katılır. Mantarlar iyice pişince tahta bir kaşıkla ezilir ve sos süzgeçten geçirilir. Artan yağ ve un karıştırılır. Tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırılırken 2 su bardağı tuzlu sıcak tavuk suyu (veya et suyu) azar azar katılır. Yarım tutam kadar rendelenmiş cevz-i bevva, yeteri kadar karabiber ve kıyılmış bir demet maydanoz da serpildikten sonra çabuk çabuk karıştırılarak kaynatılır. Sos kaynamaya başlayınca ateşin ısısı iyice kısılır ve böylece 1 saat kaynatılır (bu 1 saatlik kaynama sırasında salça mümkün olduğu kadar çok karıştırılmalıdır). Sonunda süzgeçten geçirilerek süzülür ve yine ateşe konur, içine süzülmüş mantar sosu katılır. Tadına bakılarak, gerekiyorsa biraz daha tuz ve karabiber ilave edilir, iyice karıştırılırken sıcak süt veya çiğ krema katılır. Kısa bir süre daha kaynatılır. Ezilmiş yoğurt kıvamına gelince yemeğe dökülmek üzere ateşten indirilir. Genel olarak bu sos tavuk yemeklerinde kullanılmaktadır.
|
SUPREM SALÇA |
|
mesutbey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.10.2007
Mesajlar: 55 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc18855
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2007
2,350 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
2 bardak tavuk suyu
tuz
karabiber
1 kahve fincanı süt
Bir kabın içine yağı koyup eritin ve içine unu koyun.
Unu esmerleştirmeden bir, iki dakika pişirin.
Sonra buna yavaş yavaş tavuk suyunu ilave edin.
Unu topak topak olmaması için devamlı karıştırın.
Ilık sütü de ilave edip, tuz ve karabiber katın. Bu salça koyu olmamalıdır.
Kümes hayvanları ile servis yapılır.
|
Suprem Sosu |
|
yeni gözde
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.10.2008
Mesajlar: 41 Şehir: Tokat |
Kısa URL: https://ml.md/lc27880
Gönderme Tarihi: 08.Ekm.2008
9,480 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler (1 lt. sos için):
500 ml tavuk suyu
800 ml tavuk velutesi (un ve yağı kavur, tavuk suyu ekle)
75 gr. margarin
1 çay kaşığı karabiber
100 gr. mantar bölünmüş
200 mi çiğ krema
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Tavuk suyu ve mantar parçalarını derin bir tavaya koyup, tavadaki karışımın yarısı kalıncaya kadar çektirin. Tavuk velutesini ve kremanın 100 ml'sini ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin, ince bir süzgeçten geçirip süzün. Margarini katıp karıştırın. Kalan kremayı da ilave edip sosu tamamlayın.
Not: Beyaz etlerin sosudur.
|
SÜPREM SOS |
|
Sokrates
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.02.2009
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc33451
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2009
3,866 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu sos, tavuk, hindi gibi beyaz etlerde kullanılır
40 gram margarin (2 çorba kaşığı)
1 tatlı kaşığı tuz
40 gram un (3/4 kahve kaşığı)
Karabiber ve muskat (Hindistancevizi)
500 gram süt (1 - 2 bardak)
200 gram tavuk göğüs eti
100 gram çiğ krema
1 Küçük bir kaba 2 silme çorba kaşığı yağ koyarak, orta kuvvetteki ateşte yağı eritmeli, sonra buna üç çeyrek kahve fincanı da un ilâve ederek, tel ya da kaşıkla karıştırmak suretiyle unu sarartmadan ancak 2 dakika kadar kavurmalıdır.
2 Sonra bu karışıma, azar azar olmak üzere 1 bardak da ılık süt katmak ve bir taraftan hızlıca karıştırmak suretiyle sütü yağlı una yedirmeli ve karışım mahallebi kıvamına gelinceye dek karıştırarak pişirmeye devam etmelidir.
Not: Bu salça fazla koyu olmamalıdır. Koyulaşmışsa az biraz tavuk suyu katılabilir. Ayrıca, ayıklanmış, 30 gram yağda sote edilmiş ve küçük doğranmış, 100 gram mantar da katılabilir.
|
|