|
Sürk Peyniri (Hatay) |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2024 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179738
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2024
199 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
500 gram çökelek veya süzme yoğurt
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kişniş
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Çökelek peynirini bir karıştırma kabına alın. Eğer süzme yoğurt kullanıyorsanız, süzülmesi için bir tülbent yardımıyla fazla suyunu alın. Peyniri iyice ufalayarak daha ince bir kıvama getirin.
Ufalanmış peynire kırmızı pul biber, kimyon, karabiber, tuz ve kişnişi ekleyin. Ezilmiş sarımsakları da ilave edin. Tüm malzemeleri homojen bir karışım elde edene kadar iyice karıştırın.
Zeytinyağını peynir karışımına ekleyin ve tekrar karıştırın. Zeytinyağı, hem lezzet katar hem de peynirin daha yumuşak olmasını sağlar.
Karışımı küçük parçalar halinde alarak avucunuzda yuvarlayın ve ceviz büyüklüğünde toplar oluşturun. Hazırladığınız topları düz bir tepsiye dizin.
Sürk peynirini geleneksel olarak kurutmak için bir iki gün boyunca oda sıcaklığında, üzerini tülbent ile örterek bekletin. Kurudukça peynirin aroması yoğunlaşır. Eğer hemen tüketmek isterseniz bu adımı atlayarak peynirinizi buzdolabında saklayabilirsiniz.
Sürk peynirini, üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirerek ve yanına taze yeşillikler ekleyerek servis edebilirsiniz.
Hatay Sürk peyniri, özellikle zeytin, domates ve taze ekmek ile harika bir uyum sağlar. Ayrıca salataların üzerinde veya meze olarak da kullanılabilir. Peyniri hazırlarken kullanılan baharatları damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
Sürk peynirini cam bir kavanozda, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Daha uzun süre saklamak isterseniz, peynir toplarını zeytinyağı dolu bir kavanoza yerleştirip serin bir yerde bekletebilirsiniz. Bu yöntem, peynirin daha da olgunlaşmasını sağlar ve lezzetini artırır.
|
Sürk Peyniri (Hatay) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160242
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2021
294 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kokusu itici gelse de Hatay'ın çok sevilen peyniri. Bol taze ot ve baharatlarla yoğrulan çökelek peynirlerinden hazırlanan bu lezzet, güneşte kurutulduktan sonra sofralara konuk oluyor.
|
Sürk (Hatay) |
|
oflu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.12.2018
Mesajlar: 40 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc139369
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2018
488 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo çökelek
1 yemek kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
2 yemek kaşığı kekik (kuru ya da taze)
1 yemek kaşığı çörekotu
1 yemek kaşığı kimyon
Karabiber (isteğe göre )
1 yemek kaşığı sana margarin
Bütün malzeme bir tepside iyice yoğrulur.
Elma büyüklüğünde parçalar halinde koparılarak avuç içinde yuvarlanır.
Başka bir tepside temiz kağıt üzerine dizilip 3-4 gün kurutulur. (Çevirerek ya da ıslanan kağıdı arada değiştirerek).
Kurutma işlemi bittikten sonra buzdolabında saklamayıp küflendirebilir ya da kavanoz-buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.
|
Taze Çökelek (Sürk) (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc123028
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2017
2,241 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
1 kg. taze çökelek
100 gr. çökelek baharatı
100 gr. tuz
Taze çökeleğe tuz ve baharat eklenerek iyice yoğurulur. Topaklar haline getirilerek bir gün gölgede bekletilip streçlere sarılarak buzdolabında saklanır. Bu tür çökelek taze yenen bir çökelek türüdür, fazla bekletilmez. Antakya'da çökelek hazırlanırken içine konulan baharat çeşitleri ve oranları o kadar farklıdır ki aynı lezzette bir çökelek yemek bazen mümkün olmaz. Çünkü çökeleğin içine kimyon, kuru zater, tarçın, karanfil, bahar, kara biber, fesleğen yaprağı ve toz biber gibi baharatlar girdiğine göre bunların herhangi birisinin fazlaca kullanılması durumunda farklı tat ortaya çıkacağı aşikardır. Bunun için ben şöyle diyorum: Antakya'da herkesin kendi damak tadına göre bir çökeleği var.
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 10.02.2017
|
Sürk (Hatay) |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc123027
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2017
2,796 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 litre ayran
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Ayran 10 dakika kaynatılır. Ateşten alınarak soğumaya bırakılır.
Tamamen soğuyunca tülbentden geçirilir, iyice sıkılarak fazla suyu atılır.
Elde edilen lor bir kaba alınır, üzerine salça, kekik, kimyon ve tuz eklenerek iyice yoğurulur.
Elle şekil verilir, üzerine azıcık ayçiçek yağı sürerek düzleştirilir.
Güneşte iyice kurutulur ve strece sarılarak buzdolabında saklanır.
Yeneceği zaman kesilerek zeytinyağına yatırılır.
|
Sürk Peyniri (Hatay) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc104675
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2015
2,750 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
Taze çökelek
Kimyon
Karabiber
Hint cevizi
Zahter
Biber salçası
Taze çökelek alınır. Suyunun iyice akması için kesenin içinde, üzerine ağırlık konularak bekletilir. Suyu iyice geçtikten sonra keseden çıkarılar elle iyice yoğrulur. İçine kimyon, karabiber, hint cevizi, zahter, biber salçası eklenir, yeteri kadar tuz ilave edilerek yeniden yoğrulur. Elle sıkıldığında dağılmayacak kadar iyice yoğrulduktan sonra el avucuna sığacak şekilde parçalar kopar..lır hafif topaç şekli verilir. Tepsiye dizilerek gölgede kurumaya bırakılır. Belirli aralıklar ile çevrilir ve yaklaşık 2-3 içinde kurur. Kurutma sırasında şekil bozuklukları oluşursa düzeltilir. Kurutma zamanı isteğe göre değişebilir. Jelâtine sarılarak tüketime hazır hale gelir. Sürk jelatin dışında ceviz ya da fındık büyüklüğünde hazırlanarak zeytinyağı içinde cam kavanozlarda da saklanabilir.
|
|