|
|
Sushi Çeşitleri |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178018
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2024
162 defa indirildi / yazdırıldı
|
Maki
En bilinen sushi türlerinden biri olan maki, bambudan yapılan hasırlarda sarılır. Çeşitli balık ve sebzelerin pirince sarılması ile yapılır. Futomaki, makizushi, hosomaki, temaki gibi çeşitleri vardır. Tuna, somondan oluşan çeşitleri vardır.?
Sashimi
Pirinç yer almaz. Sadece çiğ balık yer alır. Yani pirinçsiz sushi de diyebiliriz. İnce dilimler halinde servis edilir.En çok tercih edilen balık türü somondur. Sashimi sushi, taze, ham, soğutulmuş, dilimlenmiş ve çok özenle hazırlanır. Kokusuz, leziz ve hafiftir. Bu sushi türünün güzelliği sırrı, balık kokusunun ve tadının az olmasıdır.
Nigiri
Sarma yani roll gibi olmayan, pirincin üzerine çiğ balığın yerleştirildiği sushi türü. Karides, dil balığı ya da somon kullanılabilir. Aynı zamanda, balık yumurtası da, Nigiri Sushi olarak Gunkan stili adı altında sunuluyor. Nigiri sushi, genelde soya sosuna banılarak yenilmekte ve daima çift olarak servis edilmektedir.
Temaki
Bir nevi dürüm suşidir. Külah haline getirilmiş deniz yosununun içinde pirinç ve çeşitli sebzeler yer alır. "Te" Japonca'da el demektir.
Futomaki
Genellikle deniz yosunu nori ile kaplanan, 5-6 santimetre çapında, geniş bir silindir şeklinde sarılan sushi çeşidi. 2-3 ya da daha fazla sebze ile yapılır.
California Roll
Yengeç, avokado, salatalık ve balık yumurtası ile hazırlanır. Son derece ferahlatıcı ve hafif bir tadı olması sebebiyle, Asya lezzetlerine alışık olmayan damak tatlarının gönlünü çalabilmektedir.
Uramaki
Temel çeşit olarak sayabileceğimiz makinin, bir nevi tersten sarılmış hali diyebiliriz. Deniz yosunu sushiyi çevreleyen son katman değil, en içteki katmandır. Sushiyi kaplayan malzeme ise pirinç, balık yumurtası veya susam olabilir. Deniz yosunu tadını sevmeyenler için denenmesi gereken alternatiflerdendir. İki ya da üç malzemeden yapılır. Silindir biçimindedir. Makizushi’den farkı, malzemelerin noriye sarılmış olması ve pirincin, noriyi çevrelemesidir. Ayrıca pirinç susam ya da balık yumurtasıyla kaplanabilir.
Dynamite Roll
Sarı kuyruk (hamachi) veya karides ile fasulye filizi, havuç, avokado, salatalık, acı biber, baharatlı mayonez ve balık yumurtasıyla hazırlanır.
Philadelphia Roll
Kızartılmış ya da ızgara edilmiş somon derisi, krem peynir, salatalık ile hazırlanır. Salatalık yerine avokado ya da soğan kullanılabilir.
Spider Roll
Kızartılmış yumuşak kabuklu yengeç, salatalık, avokado, daikon filizleri veya marul ve balık yumurtası ile hazırlanır. Baharatlı mayonez de eklenebilir.
|
Sushi Çeşitleri |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178017
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2024
257 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1. Nigiri Suşi
Nigiri suşi, el yapımı bir pirinç topu üzerine çeşitli deniz ürünleri veya diğer malzemelerin konulmasıyla hazırlanan geleneksel bir suşi çeşididir. Ton balığı, somon, karides, kalamar gibi deniz ürünleri yanı sıra, özellikle Japon mutfağında sıkça tercih edilen tamago (tatlı omlet) gibi içeriklerle de yapılabilir.
2. Maki Suşi
Maki suşi, nori (deniz yosunu) ile sarılmış pirinç ve iç malzeme kombinasyonundan oluşan silindir şeklindeki suşi rulolarıdır. Öne çıkan maki suşi çeşitleri arasında tekil veya karışık içerikli rolleri bulunur. Örnek olarak, California Roll (avokado, salatalık ve sazan gibi malzemelerle yapılan), Tekka Maki (ton balığı) ve Kappa Maki (salatalık) gibi popüler seçenekler vardır.
3. Temaki Suşi
Temaki suşi, elde tutulan ve koni şeklinde sarılan nori yaprağı içinde pirinç ve iç malzeme bulunan bir suşi çeşididir. Genellikle birlikte servis edilen soslarla birlikte sunulur ve doğrudan ellerle yenir. Temaki suşi, evde hazırlaması kolay ve eğlenceli bir seçenektir.
4. Sashimi
Sashimi, taze balık veya deniz ürünlerinin ince dilimler halinde servis edildiği ve genellikle soya sosu ve wasabi ile birlikte sunulan bir Japon yemeğidir. Sashimi, sushiye alternatif olarak veya sushi tabağının bir parçası olarak sunulabilir.
5. Gunkan Maki
Gunkan maki, nori yaprağı ile sarılmış pirinçin üzerine bir kap şeklinde sarmalanmış iç malzemesi (örneğin, deniz tarağı, karides salatası, tobiko) konulmasıyla hazırlanan bir suşi çeşididir. İç malzemeyle doldurulan nori ve pirinç halkası genellikle sarılmış suşi rulosunun üzerine yerleştirilir.
6. Surimi
Surimi, Japoncada “kıyılmış balık” anlamına gelir. Genelde mezgit balığı tercih edilir ve belirli maddeler karıştırılarak sahte yengeç etine dönüştürülür.
7. Wasabi
Sushilerin içine yada yanında gelir. Bir kök bitkiden yapılan acı ve yeşil macundur
|
Sushi Çeşitleri |
|
yeni doğan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.12.2020
Mesajlar: 33 Şehir: Maltepe Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc154736
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2020
358 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir Japon lezzeti olan Sushi, aslında üzerlerindeki farklı malzemelerle sirke aromalı pirinç başka bir şey değildir. Sushi terimi, tatlı pirinç sirkesi ile tatlandırılmış pirinç tabağını ifade eder. Temel madde pirinç olmasına rağmen, bu yemek farklı garnitürler, dolgular, baharatlar ve soslar ile yapılan farklı çeşitlerde gelir.
"Oshizushi", "oshibako" adı verilen bir tahta kalıp içine malzemelerin basılarak yapıldığı diğer bir suşi şeklidir. Kalıbın alt kısmı garnitürler ile kaplıdır, suşinin üzeri ise pirinç ile kaplanır. Kapağı sıkıca sıkıştırılır, malzemeler dikdörtgen bir blok halini alır. Daha sonra bu dikdörtgen blok dilimlenir ve servis edilir.
"Nigiri" pirinç topları üzerine, wasabi ile birlikte balık dilimleri koyarak yapılan bir başka suşi türüdür. Wasabi, keskin turp gibi bir tadı olan wasabi bitkisinin kalın yeşil köküdür. Nigirizushi?nin bazı tiplerinde, deniz yosunu ince şeritler halinde pirinç ve garnitürleri bağlamak için kullanılır.
"Maki" çok çeşitli alt tipleri olan bir suşi çeşididir. Bu tür çoğunlukla silindir şeklindedir ve deniz yosununa sarılmıştır. Makizushi?nin bazı alt türleri şunlardır;
Futomaki (çoğunlukla vejetaryen)
Hosomaki (sebze veya balık olabilen bir dolgu ile)
Kappamaki (salatalık dolgulu)
Tekkamaki (çiğ orkinos dolgulu)
Başka bir tip suşi ise "narezushi" olarak bilinen doldurulmuş tiptir. Bu tür bir kese kızarmış tofuya düz suşi pirinci doldurularak yapılır.
"Chirashizushi / barazushi" bir kapta servis edilen, suşinin başka bir şeklidir. Diğer maddeler ile karışık suşi pirincinin bir kase ile servis edilmesi nedeniyle diğerlerinden farklıdır.
"California Roll" Türklerin en sevdiği sushi çeşidi listesine girebilen california roll, modern sushi türlerinden biridir. Yengeç, avokado, salatalık ve balık yumurtası ile hazırlanır. Son derece ferahlatıcı ve hafif bir tadı olması sebebiyle, Asya lezzetlerine alışık olmayan damak tatlarının gönlünü çalabilmektedir.
"Spider Roll" Modern sushi türlerinden bir diğeri: spider roll. Kızartılmış yengeç, salatalık, balık yumurtası, marul ve avokado ile hazırlanır. Daha yoğun lezzetteki tadının arkasındaki sır ise baharatlı mayonez kullanılmasıdır.
"British Columbia Roll" Çiğ balık yiyemeyenlere suşi yedirten tür: British columbia roll. Bu türdeki sushide somon balığı kızartılmış ya da ızgara edilmiş olarak kullanılır. Diğer ana malzemeleri ise salatalık ve tatlı soslarıdır. İsteğe göre malzemeler arasına balık yumurtası da ilave edilebilir.
"Dynamite Roll" Malzeme açısından bol, Batı?ya uygun tasarlanmış sushi çeşitlerinden bir diğeri ise dynamite roll adını almaktadır. Avokado ve salatalığa ek olarak; hamachi (bir çeşit balık), havuç, fasulye filizi, balık yumurtası, acı biber ve baharatlı mayonez kullanılır. Hamachi yerine karides de tercih edilebilmektedir.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 31.03.2021
|
|
Sushi Çeşitleri Tarifleri Diğer Konular
|
|