|
|
Sushi Hakkında |
|
Filiz Batmaz
Aşçı
Kayıt: 24.03.2011
Mesajlar: 12 Şehir: Tokat |
Kısa URL: https://ml.md/lc61682
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2011
1,708 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sushi bilinenin aksine "çiğ balık" değil, pirinç sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemeklerine verilen genel isimdir.
Japonların geleneksel yemeği olarak kabul edilen sushi, son yılların yükselen lezzet trendlerinden biri.
Sushi'nin popülaritesi tüm dünyada hızla yükseliyor ve sushi kurallarına uygun olarak özenle hazırlanıyor. Japonlar arasında ise sushi ustası olmak geçmişten bugüne kadar mesleki bir onur olarak kabul ediliyor.
Temelde 4 çeşit sushi var:
Maki sushi aralarında en bilineni; malzemenin etrafına pirinç ve yosun sarılarak hazırlanıyor. Maki sushi hazırlarken kullanılan bambu yüzeye "makisu" adı veriliyor. Bambu Amerikan servislere şeffaf folyo sarıp kullanabilirsiniz.
Nigiri sushi yapımında ise yosun kullanılmıyor ve malzeme dogmdan pilavın üzerine koyuluyor.
Te maki elle yenilen külah şeklinde sushi'ye verilen isim.
Sashimi ise çiğ balık parçaları olarak biliniyor.
|
Sushi Nedir? |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177070
Gönderme Tarihi: 06.May.2024
394 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sushi (suşi), genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi çeşitli malzemelerle birlikte, biraz şeker ve tuz ile hazırlanmış sirkeli pirinçten oluşan geleneksel bir Japon yemeğidir. Sushi stilleri ve sunumu çok çeşitli olup ana bileşeni aynı zamanda shari veya sumeshi olarak da adlandırılan sushi pirincidir. Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu'da ve birçok ülkede tüketilir.
Japon mutfağının dünyaca ünlü lezzetlerinden sushinin tarihi M.Ö. 4. yüzyıla dayanıyor. Bugün, ‘narezushi’ olarak bilinen ve aslında sushinin atası kabul edilen orijinal yemeğin ilk olarak M.Ö. 4. yüzyılda Asya’nın güneydoğusundaki Mekong Nehri civarında ve Çin topraklarında ortaya çıktığı sanılıyor. 8. yüzyılda Japonya’ya giriş yapan sushi, ilk olarak balıkların daha uzun süre korunabilmesi için tuzlanarak pirinç ile sarılması ve kuyularda depolanmasıyla ortaya çıktı. Balığın bozulmasını önlemek amacıyla kullanılan pirinç, ilk dönemlerde balıktan ayrılarak çöpe atılıyordu. Ancak özellikle Japon topraklarında 1337 ve 1573 yılları arasındaki Muramachi Dönemi’nde yaşanan kıtlık nedeniyle, pirinç de ilk kez balıkla birlikte tüketilmeye başladı ve suşi ortaya çıktı.
1800’lü yılların ilk dönemlerinde, günümüzde Japonya’nın başkenti Tokyo’nun bulunduğu Edo bölgesinde sokaklarda satılmaya başlayan ve Japon mutfağına özgü bir fast-food olarak ün kazanan suşi halk arasında popülerliğini artırdı. Suşi, modern Japonca’da artık kullanılmayan eski dilden gelen bir kelimedir ve ‘ekşi’ anlamına gelir. Japonya’da suşi kelimesinin yer aldığı ilk yazılı metin, 718 tarihli Yoro Anlaşması’dır. 1980’li yıllarda dünyayı saran sağlıklı beslenme furyası sırasında önce Amerikalılar, sonra da Avrupalılar hiç yağ içermeyen ve çok sağlıklı bir besin olan suşiyi keşfetti. Suşi lokantaları Batı ülkelerinde hızla yayıldı.
|
|
Sushi Hakkında Tarifleri Diğer Konular
|
|