|
Süt Helvası (Bursa) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178551
Gönderme Tarihi: 10.Tem.2024
163 defa indirildi / yazdırıldı
|
Börte Özenç
1 lt süt
100 gr un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
75 gr sıvıyağ (zeytinyağı ile ayçiçek yağı karışımı olabilir)
25 gr tereyağı
Bir kapta süt, vanilya ve şeker bir araya getirilir.
Tereyağı eritilir, içine sıvıyağ eklenir, biraz karıştırılır.
Unu da eklenir, unun kokusu gidene kadar yağ ile karıştırılır. Renk almaması önemlidir.
Bu sırada fırın 200 dereceye ayarlanır, bir yandan ısınmaya bırakılır.
Süt, şeker ve vanilyalı soğuk karışım, un ve yağa eklenir.
Sabırla ve durmadan karıştırılması önemlidir. Boza kıvamını alıp fokurdamaya başlayıncaya kadar karıştırılır.
Hazırlanan karışım, suyla ıslatılan fırın kabına dökülür.
Fırın kabı, içi su dolu bir tepsiye oturtulur, önceden ısıtılan fırında en yüksek sıcaklıkta sadece üst teller yanacak şekilde sadece üzeri kızartılır.
|
Süt Helvası (Bursa) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176394
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2024
267 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bursa Turizm Platformu
100 g tereyağı
1 su bardağı un
1 litre süt
1 yumurta sarısı
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Sütün yarısını uygun bir tencereye alarak şekeri ekliyoruz ve şeker eriyene kadar ocakta karıştırıyoruz.
Kaynamasına gerek yok sadece şekerleri eriyoruz ve ocaktan alıyoruz.
Kalan sütü ve yumurta sarısını da üzerine ekleyerek güzelce çırpıp soğumaya bırakıyoruz.
Tereyağını tavaya alıp eridikten sonra unumuzu ekliyoruz.
Hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
Daha sonra kavurduğumuz unu yavaş yavaş sütümüze ekliyoruz. Karıştırarak koyulaşıp kıvam alana kadar pişiyoruz.
Kıvama geldikten sonra vanilyayı ekleyip çok pişirmeden ocaktan alıyoruz.
Küçük borcama helvamızı döküyoruz. (Dilerseniz toprak kaselerden de kullanabilirsiniz.)
Fırının ısısını sadece üst kısma veriyoruz. 200 derecede 20 dakika (üstü kızarana kadar) pişiriyoruz.
Eğer fırınınız sıcaksa 15-20 dakika yeterli olacaktır ama sıcak değilse 30-35 dakika sürecektir.
|
Süt Helvası (Bursa) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157485
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2021
313 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı süt
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
100 gram tereyağı
1 su bardağı un
Üzeri için:
1-2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı irice dövülmüş fındık
Çilek
Süt ve toz şekeri tencereye alıp ocağa oturtun. Sütü kaynatmadan, toz şeker eriyene dek orta ateşte pişirin. Vanilya ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Ayrı bir yerde tereyağını eritip, un ilave edin ve unun rengi hafif sararıp, kokusu çıkana dek karıştırarak kavurun. 3 Ocaktan alıp, karıştırarak sütlü karışıma ilave edin. Bir taşım kaynatıp, dikdörtgen şeklinde küçük boy fırın kabına boşaltın. Üzerine toz şeker serpip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana dek pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Üzerini fındık ve çilekle süsleyip servis yapın.
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 20.12.2021
|
Süt Helvası (Bursa) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157412
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2021
416 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre süt
1 su bardağı şeker
100 gram tereyağı
1 su bardağı un
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
Öncelikle sütün yarısını bir tencereye alın, ocağın altını açın ve şekeri ekleyin. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Kaynamasına gerek yok.
Şeker eridikten sonra kalan sütü ve yumurta sarısını da üzerine ilave edin ve soğumaya bırakın.
Tereyağını tavaya alın. Eridikten sonra unu ekleyin ve hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Kavurduğunuz unu yavaş yavaş süte ekleyin. Süt helvasının püf noktası burasıdır. Sürekli karıştırmaya devam edin.
Muhallebi kıvamına gelince vanilyayı ekleyip çok pişirmeden ocaktan alın.
Miktara uygun bir kaba ya da ufak güveçlere helvayı dökün.
200 derece ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.
|
Süt Helvası (Bursa) |
|
beyaz ay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.12.2019
Mesajlar: 30 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc147278
Gönderme Tarihi: 09.Arl.2019
685 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gram tereyağı
1 su bardağı un
1 litre süt
1 yumurta sarısı
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Sütün yarısını bir tencereye alın ve şekerini ilave edin.
Şeker tamamen eriyene kadar ocakta pişirin. Bu aşamada sütün kaynamasına gerek yok sadece şekerlerin erimesi yeterli olacak.
Daha sonra tencereyi ocaktan alın.
Kalan sütü ve yumurta sarısını da tencerenin üzerine ilave edin.
Güzelce çırpın ve soğumaya bırakın.
Tereyağını tavada eritmeye başlayın.
Eriyen tereyağının üzerine unu ilave edin.
Un hafif pembeleşene kadar kavurun.
Süt helvası yaparken unun kokusu çıkana kadar kavrulduğuna dikkat edin.
Gereğinden fazla kavrulması durumunda un kokusu baskın olacaktır.
Daha sonra kavrulmuş unu yavaş yavaş süte ekleyin.
Karıştırarak koyulaşmasına yardımcı olun ve kıvam alana kadar pişirin.
Karışım kıvam aldıktan sonra vanilyasını da ekleyin ve çok pişirmeden ocaktan alın.
Karışımı ısıya dayanıklı cam kaplara veya toprak kaselere dökün.
Fırını sadece üst rafı yanı ızgara bölümü ısınacak şekilde 200 derecelik ısıtın.
Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika, sadece üstü kızarana kadar pişirin.
|
Süt Helvası (Bursa) |
|
cızbız
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.09.2013
Mesajlar: 70 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc93166
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2013
2,940 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı un
3 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
200 gr tereyağı
Tereyağı eritilip unla kavrulur. Başka bir tencerede süt kaynatılır. Kavrulan una süt eklenir. Biraz kaynatılır. Toz şeker ve vanilya ilave edilip iyice karıştırılır. Bütün malzeme küçük boyutlarda bir tepsiye dökülür. Helva üst kısmı kızarana kadar fırınlanır. Dilimlenerek servis yapılır.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 03.06.2021
|
Süt Helvası (Bursa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc54461
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2010
4,765 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 lt süt
1 paket margarin
2 su bardağı un
3,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı çam fıstığı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 lt süt ısıtılıp, ılımaya bırakılır. Ayrı bir tencerede margarin, 2 su bardağı un ve fıstıklar kavruluncaya kadar karıştırılır. Ilıyan süt ilave edilir. Topaklanmaması için sürekli karıştırılır. Helva kendini çekmeye başlayınca 3 bardak şeker ilave edilir. Tahta bir kaşıkla kuvvetlice ezilerek karıştırılır. Tencereye yapışmadan kaşıkla birlikte dönmeye başlayınca ateşten alınır ve fırın tepsisine dökülür. Önceden ayrılan yarım bardak toz şeker, karışımın üzerine serpilir. 1 kaşık tereyağı üzerine paylaştırılarak fırına verilir. Şekerler kızarıncaya kadar pişirilir.
Fotoğraf "ahmet yüzbaşıoğlu" tarafından gönderildi. 15.11.2016
|
|