|
|
Ortalama 250 ml pastörize yağlı sütte |
|
kontak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.05.2009
Mesajlar: 48 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc36304
Gönderme Tarihi: 09.May.2009
1,887 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kalori 150
Protein 8 gr
Karbonhidrat 11 gr
Kolesterol 33 mgr
Yağ 8 gr
Mineraller
Fosfor 228 mgr
Kalsiyum 291 mgr
Demir 0,12 mgr
Sodyum 120 mgr
Potasyum 370 mgr
Magnezyum 33 mgr
Çinko 1 mgr
Vitaminler
A vitamini 307 IU
B1 vitamini 0,09 mgr
B2 vitamini 0,4 mgr
B3 vitamini 0,21 mgr
B6 vitamini 0,102 mgr
B1 2 vitamini 0,871 mgr
Folik asit 12 mcgr
C vitamini 2,3 mgr
D vitamini 3,4 IU
E vitamini 0,1 mgr
|
SÜTÜN BİLEŞİMİ |
|
harbi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.01.2009
Mesajlar: 44 Şehir: Gazi Magosa |
Kısa URL: https://ml.md/lc32989
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2009
2,070 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sütün bileşiminde başlıca protein, yağ, karbonhidrat, madeni madde vitamin ve su vardır. Bu maddelerin nisbetleri süt veren hayvanların cinsine, ırkına, süt verme devir ve zamanına yediği gıdaya, sağma şekline, bakım vaziyetine ve yaşadığı mahalle göre az veya çok değişir. Hayvana ne kadar iyi baklırısa o nisbette bol ve kaliteli süt elde edilir.
Sütte vitaminlerin birçoğu bulunmaktadır. Örneğin yağda eriyenlerden, A, D, E, K vitaminleri, suda eriyenlerden, B,, B2, B,; B,2, C, Nıacine, Pantofen asit bulunur.
Madensel maddelerin en önemlisi de kalsiyumdur. Sütteki kalsiyum bir insanın bütün kalsiyum ihtiyacına cevap verecek değerdedir. Kalsiyumdan başka demir, magnezyum fosfor gibi vücut için gerekil madensel maddeleri de ihtiva eder.
Bu bakımdan süt bu kadar önemli bir besin maddesidir
|
SÜTÜN BESİN DEĞERİ |
|
harbi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.01.2009
Mesajlar: 44 Şehir: Gazi Magosa |
Kısa URL: https://ml.md/lc32988
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2009
4,145 defa indirildi / yazdırıldı
|
Süt dişi memeli hayvanların yeni doğurdukları yavrularına ilk zamanlarda besliyebilmek üzere meme guddelerinden bir müddet için çıkardıkları; içinde besleyici değeri çok olan beyaz renkli bir sıvıdır.
Süt ihtiva ettiği proteinli madde, karbonhidrat, madensel madde ve vitaminden dolayı çok önemli bir besindir. Diğer besin maddelerile mukayese edildiğinde süt hepsinden üstündür. Çünkü hiçbir gıda maddesi süt kadar tam besin değildir. Bazı besin maddeleri proteince fakir buna mukabil karbonhidratça zengindir ve bazıları ise karbonhidratça zengin olup proteince fakir ve aynı zamanda süt kadar tam bir besin değildir.
Süt tam bir besin maddesi olması dolayısiyle yaşamak, büyümek ve gelişmek için kullanılması gerekir. Herkesin günde, bir miktar süt içmesi faydalıdır.
Bazı beslenme uzmanları muntazam süt içmenin insan örnürünü % 10 nisbetinde artırdığını söylerler. Süt ve süt mamulleriyle beslenme cilt güzelliğine, vücut teşekkülünün muntazam olmasına da büyük faydaları vardır.
Süt, genç, ihtiyar, hasta ve sağlam herkesin ekmeyi ve etidir. O hem bir yiyecek ve nemde bir içecektir.
|
SÜT |
|
Baharat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.04.2006
Mesajlar: 124 Şehir: manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc1531
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2006
2,075 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çocuklara her gün 2- 3 bardak süt ve sütten yapılan yiyecekler verilmelidir.
Süt her yaş ve durum için gerekli bir besindir. Sütün içindeki kalsiyum kemik, diş, kas, sinir ve kan hücrelerinin yapısında, korunmasında ve çalışmasında önemli rol oynar. Kemiklerin kuvvetli, dişlerin sağlam ve dinamik olması için günde 2 bardak süt ve sütten yapılan yiyeceklerle yeşil sebzeler bolca yemelidir.
SUT GİBİSİ YOK
Benzeri ve taklidi yapılamayan, çocukların büyümesi, kuvvetlenmesi, büyüklerin de iyi beslenmesi için lâzım olan süt, vücut için lüzumlu olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran vazgeçilmez bir gıdadır. Sütün bu değeri, başka hiçbir gıda ve ilâçta yoktur. Süt, büyüme ve gelişmenin temel yapı taşıdır. Vücudun birçok hayatî fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gereklidir. Uzun ve sağlıklı bir hayat için ideal bir besindir.
Sütte; yağ, şeker, protein ve her çeşit vitamin, madenî tuzlar, hastalığa karşı koruyucu bütün maddeler bulunur. Sütten yapılan tereyağı, peynir, yoğurt da beslenmemizde ilk sırayı alırlar. Faydaları saymakla bitmeyen sütün, günde en az yarım litre tüketilmesi gerekmektedir. Yarım litre süt; günlük ihtiyacımız olan kalsiyumun %75'ini, fosforun %60'ını, iyotun %25'ini, B2 ve B12 vitaminlerinin %77'sini, C vitamininin %15'ini, A vitamininin %23'ünü, D vitamininin ise %16'sını karşılar. Meselâ: kalsiyum bakımından; etten 10, ekmekten 5, elmadan 15, marul ve havuçtan 3 misli fazladır.
Her bakımdan tam bir gıda o!an sütü içmeyi alışkanlık hâline getirmek lâzımdır. Batıda bu işe çok önem verilmektedir. Sağlıklı nesiller için, süt tüketiminin artırılması gerekir.
|
|
SÜT Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|