|
Sütlü Nuriye |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98440
Gönderme Tarihi: 22.May.2014
1,948 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
800 g baklavalık un
600 g eritilmiş yağ
300 g nişasta
3 adet yumurta
10 g tuz
400 g kıyılmış fındık
Sütlü Şerbet İçin:
¼ litre süt
1 çay kaşığı limon suyu
6 su bardağı su
2,5 kg toz şeker
Sütlü şerbet için 2,5 kg toz şekeri ve 5 su bardağı suyu bir tencerede karıştırınız. Şurup kıvamına geldiğinde, sıcak sütü ilave ediniz. Tencereyi ateşten alınız.
Hamur yoğurma kabında unu, yumurtaları, tuzu, bir çay kaşığı limon suyu ve bir su bardağı suyu karıştırınız. Malzemeler özleşene dek yoğurunuz. Yoğurduğunuz hamuru altı eşit parçaya ayırınız. Üzerine nemli bir bez örterek 10 dakika dinlendiriniz.
Hamur parçalarını düz bir zeminde açılabildiği kadar ince açınız. Açarken üzerine nişasta serpiniz. Yufkayı oklavaya sarınız. Düz bir yere seriniz. Yufkaları bu şekilde üst üste yerleştiriniz. Bu yufkaların üzerine tepsiyi ters olarak koyun. Kenarından taşan kısımları bıçakla kesiniz.
Tepsiyi hafifçe yağlayınız. Yufkaları tepsiye yerleştiriniz. Kesim sırasındaki fazla yufka parçalarını bu ilk yufkanın üzerine diziniz. Yufkaların yarısını aralarına fırça ile yağ sürerek, tepsiye diziniz. Kıyılmış fındıkları serpiniz.
Kalan yufkaları da aralarına yağ sürerek üst üste diziniz. Tepsiye döşediğiniz bütün yufkaların kenarlarını bıçağın tersi ile içeri doğru sıkıştırınız. Keskin bir bıçakla dilimler kesiniz.
Son olarak üzerine eritilmiş yağ dökünüz. Önceden ısıtılmış 160 dereceli fırında yaklaşık 40 dakika pişiriniz.
Fırından çıkardığınız tatlıyı 23 dakika beklettikten sonra kaynar sütlü şerbeti tepsinin her tarafına gelecek şekilde dökün. Şerbetini çekene dek bekletiniz.
|
Sütlü Nuriye |
|
pi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.11.2009
Mesajlar: 39 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145032
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2019
577 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Çeyrek çay kaşığından az tuz
3,5 su bardağı un
Yarım su bardağından biraz fazla süt
Şerbeti için:
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
Üzeri ve yufka araları için:
200 gram tereyağı
İçi için:
2 su bardağı file fındık
Hamurları açmak için:
Yarım su bardağı buğday nişastası
Servis için:
3 yemek kaşığı toz antepfıstığı
Kullanacağınız unu elemekle başlayın.
Elediğiniz unu derin bir karıştırma kabının içine aktarın ve orta kısmını parmak uçlarınızla açın.
Yumurta, süt, ayçiçek yağı, üzüm sirkesi ve tuzu unun ortasında açtığınız boşluğa ilave edin.
Kaptaki bütün malzemeyi yavaşça karıştırıp una yedirin.
Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edeceksiniz.
Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
Dinlenen hamuru kırk eşit parçaya ayırın.
Daha sonra tezgahın üzerine nişasta serpin ve hamuru yuvarlayın.
Her bir hamur bezesini bir tabak büyüklüğünde açın.
Nişasta serpiştirerek açtığınız hamurları 20 adet tabanı için 20 adet de üzeri için olmak üzere iki gruba ayırın.
Üst üste dizerek ayırdığınız 20li hamur gruplarından birini merdane kullanarak incecik olacak şekilde açın.
Bu arada yufka katlarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencereye alın ve kısık ateşte eritin.
İncecik açılmış olan yirmi bezeyi, tereyağıyla yağlanmış fırın tepsisine aralarına bir fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı damlatarak üst üste açın.
Fındığın tamamını fırın tepsisinin tabanına açtığınız hamura aralarında boşluk kalmayacak şekilde serpiştirin.
İncecik açılmış olan diğer yirmi bezeyi de, ara kata serpiştirdiğiniz fındıklar üzerine bir fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı damlatarak üst üste açın.
Bir bıçak yardımıyla yufkalara zarar vermeden kare dilimler halinde kesin.
Kalan eritilmiş tereyağını bütün tepsinin üzerinde gezdirin.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 35 dakika yufkaların üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız tatlının ılınmaya başlarken şerbetini hazırlayın.
Şerbetini yapmak için toz şekeri ve suyu derin bir tencereye alın.
Derin bir tencereye aldığınız toz şekeri, suyla karıştırarak eritin.
Tencereyi kısık ateşte kaynatın. Kaynamakta olan şerbet karışımına azar azar süt ilave edin ve ocaktan alın.
Hazırladığınız sıcak şerbeti soğumuş olan tatlıya azar azar dökün.
|
Sütlü Nuriye |
|
akdağmadenli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.11.2020
Mesajlar: 58 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc156188
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2021
280 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
3/4 su bardağı süt
1 çay bardağı Ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
3,5 su bardağı un
Hamurları açmak için:
1/2 su bardağı buğday nişasta
Üzeri Ve Yufka Araları İçin:
200 gr tereyağı
3 yermek kaşığı toz antepfıstığı
İçi için:
2 su bardağı file fındık
Şerbeti için:
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
Elediğiniz unu derin bir karıştırma kabına alın.
Unun ortasına yumurta, süt, ay çiçek yağı, üzüm sirkesi ve tuzu ilave edin.
Tüm malzemeyi yavaş yavaş karıştırın.
Kulam memesinden biraz daha sert bir hamur elde edin.
Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamuru 40 denk parçaya ayırın.
Mermer tezgâhın üzerinde yuvarlayın.
Nişasta serperek tezgâhta bir tabak büyüklüğünde açın.
Aralarına nişasta serperek açtığınız hamurları iki ayrı grup halinde üst üste serin.
Oklava ile incecik açın.
Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını eritin.
Yufka inceliğinde açtığınız 20 bezeyi, tereyağı ile yağladığınız fırın tepsisine, fırça ile erimiş tereyağı damlatarak üst üste açın.
File fındığın tamamını taban katı üzerine, hiç boşluk kalmayacak şekilde serpiştirin.
Yufka inceliğinde açılmış olan, öteki yirmi bezeyi de aynı şekilde açın.
Böylelikle 40 kat incecik açılmış yufkalarınız oldu.
Bir bıçak yardımıyla dilimler halinde kesin.
Kalan tereyağını da üzerinde gezdirin.
Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında 30-35 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
Fırından aldığınızda, nar gibi kızarmış olan tatlınızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra şerbet hazırlamaya geçin.
Tatlının şerbeti için; derin bir tencereye toz şekeri ve suyu alın.
Karıştırarak eritin.
Ocağa alarak kısık ateşte kaynatın.
Kaynayan şerbetin içine yavaş yavaş süt ekleyin.
Soğuyan tatlınıza sıcak şerbeti azar azar dökün.
Servis tabağına aldığınız tatlı dilimlerinin üzerine toz antepfıstığı ile süsleyin.
|
Sütlü Nuriye |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166025
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2022
162 defa indirildi / yazdırıldı
|
350 gram tereyağı
4 su bardağı file fındık
40 tane baklavalık hazır yufka
Üzerine:
3 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
Şerbeti İçin:
600 ml süt
3 su bardağı toz şeker
400 ml su
Tereyağını tavada eritin. Baklava yufkalarını tepsinize göre kesin. Tepsiyi yağlayın ve yirmi tane baklava yufkasını kat kat yerleştirin. Aralarına da tereyağı sürün. Üstlerine fındığı serpin. Kalan yirmi yufkayı da tereyağı sürüp aynı biçimde tepsiye dizin. Küçük kare olarak kesin. 180 derece fırında yarım saat kadar pişirin.
Şerbet için suyu, sütü ve şekeri tencereye alın. Şeker tamamen eriyinceye dek ısıtın. Şerbet tam anlamıyla kaynamadan ocaktan alın. Baklavayı fırından çıkarınca 2-3 dakika kadar dinlendirin ve üzerine ılık şerbetinizi dökün. Tatlı soğuduktan sonra hindistancevizi ile süsleyip servis yapın.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 21.02.2024
|
Sütlü Nuriye |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc170156
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2023
234 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Şurup:
2 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
Hamur:
2 - 2,5 su bardağı un
0,5 çay kaşığı Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu
1 tutam tuz
1,5 çay bardağı süt
1 yumurta
0,5 çay bardağı sıvı yağ
Açmak için:
1 poşet Dr. Oetker Buğday Nişastası
Sürmek için:
100 g eritilmiş tereyağı
Dolgu:
1,5 su bardağı fındık kırığı
Üzeri için:
2 tatlı kaşığı tereyağı
Kalıp:
Pişirme kalıbı (Ø 26 cm)
Toz şeker, süt ve suyu bir tencereye alın. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şeker eridikten sonra ılık olan şurubu ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Unu bir kaba eleyin, üzerine hamur kabartma tozu ve tuzu ekleyin ve karıştırın. Süt, yumurta ve sıvı yağı ve ilave edip yoğurun. Hamurun üzerini kapatın ve 15 dakika dinlendirin.
Hamuru cevizden daha küçük parçalara bölerek 40 adet top elde edecek şekilde yuvarlayın. Üzerlerini kapatın. Nişasta serptiğiniz tezgah üzerinde her bir topu 14-15 cm çapında açın. Açtığınız hamurlardan 5 adedini, aralara nişasta serperek üst üste koyun. Daha sonra bu 5 adet hamuru hep birlikte açarak kalıp boyutuna getirin. Kalıba alın ve üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Aynı şekilde açarak ve aralara tereyağı sürerek kalıba üst üste 4 adet yufka koyun. Tereyağı sürüp fındık kırığının tamamını üzerine serpin. Kalan hamurları da aynı şekilde açıp üzerine koyun.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 180 °C
Turbo pişirme: 170 °C
Kalıptaki baklavayı bıçak ile dilimlere kesin. Tereyağını kısık ateşte eriyinceye kadar bekletin. Daha sonra ocaktan alın, dilimlediğiniz baklavanın üzerine kaşık ile yayarak her tarafına dökün. Fırının orta rafında pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 35 - 40 dakika
Fırından çıkarıp bekletmeden üzerine soğuk şurubu gezdirerek dökün. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın ve 2-3 saat bekletin.
|
Sütlü Nuriye |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176863
Gönderme Tarihi: 15.Mar.2024
164 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Hamur İçin:
2 su bardağı un
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
Yarım paket kabartma tozu
Yarım paket vanilin (isteğe bağlı)
Bir tutam tuz
İç Harcı İçin:
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbet İçin:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
Birkaç damla limon suyu
Üzeri İçin:
Hindistancevizi
Öncelikle iç harcı hazırlayın. Ceviz içi, toz şeker ve tarçını karıştırın.
Hamur için, bir kaba unu alın. Ortasını açarak sıvı yağ, süt, yoğurt, yumurta, kabartma tozu, vanilin ve tuzu ekleyin. Karışımı yoğurarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde açın. İç harcı ekleyin ve hamuru kapatıp yuvarlayarak şekil verin.
Hazırlanan tatlıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Şerbet için, su ve toz şekeri kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu sıkarak 10 dakika kadar kaynatmaya devam edin.
Fırından çıkan sıcak tatlıları ılık şerbetle buluşturun. Tatlılar şerbeti çektikten sonra üzerine hindistancevizi serpip servis yapın.
|
|